Третата линия на метрото в София ще бъде изцяло готова

...
Третата линия на метрото в София ще бъде изцяло готова
Коментари Харесай

София отлага цялостното пускане на третия метролъч за есента

Третата линия на метрото в София ще бъде напълно подготвена през есента, когато за употреба ще са подготвени всичките 12 станции. Това стана ясно от думи на шефа на столичния „ Метрополитен “ Стоян Братоев (на фотографията най-вдясно) пред телевизия „ Блумбърг “. Преди това през април или май влаковете би трябвало да стартират да се движат по трасето сред бул. „ Патриарх Евтимий “ и „ Красно село “, което включва 5 станции. Два-три месеца по-късно третият лъч ще бъде удължен през „ Орлов мост “ до ж.к. „ Хаджи Димитър “, с което спирките ще станат осем. Последно ще е подготвена правата от „ Красно село “ през „ Овча купел “ до Горна баня, по която има четири станции. „ Някъде през есента, най-малко по този начин вървят нещата по график, се надяваме тези три сектора да бъдат приключени напълно “, разясни Братоев. Той за следващ път сподели, че разминаванията сред обещанията на Столичната община, че цялата трета линия ще е подготвена до края на 2019 година, и действителността са пристигнали поради тежката строителна работа и по-сложните тествания на системите за ръководство на новия лъч. „ В момента първият стадий като строителство към този момент е завършил, само че се правят тествания. Те ще продължат още няколко месеца, защото третата линия е с друга система на ръководство по отношение на останалите. Това изисква повече време ", разяснява Братоев.

Всички перони на третата линия ще са отделени от влаковете с транспарантни отваряеми порти с височина 1.60 м., разясни още шефът на метрото пред БНР. „ По този начин пътниците няма да имат достъп до релсовите пътища. Това е една от ограниченията за повишение на сигурността. Решихме цялата трета линия по този начин да бъде оборудвана. “, заяви Братоев. От първите осем станции, на които се инсталират тези преносими порти, при пет тестванията са завършили, остава да бъдат извършени в другите три. „ Другата специфичност е автоматиката за ръководство. Машинистът има по-ограничени функционалности с оглед да се избегне субективният фактор, само че в екстрена обстановка той може ръчно да поеме ръководството. Синхронизирано е придвижването на влаковете с отварянето на тези порти на перона, автоматически се отварят от влака, не от машиниста. “, добави Братоев.

След стартирането на първия сектор в най-натоварените часове влаковете по третия диаметър ще се движат с период от 5 минути. При по-интензивно натоварване той може да се понижи на 4 минути. Такъв ще е разчетният период за час пик и при стартирането на идващите сектори. Предвижданията са след цялостното й отваряне по третата линия на метрото да се придвижват към 200 хиляди пасажери дневно, сподели още шефът на „ Метрополитен “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР