Третата компонента на отдавна оспорвания и в съда завод за

...
Третата компонента на отдавна оспорвания и в съда завод за
Коментари Харесай

Подготви ли Столичният общински съвет почвата за бъдещ бум на астматични заболявания?

Третата съставния елемент на от дълго време оспорвания и в съда цех за изгаряне на боклуци – поради неналичието на Оценка на въздействието върху околната среда, която би трябвало да бъде построена на площадка до Централната жп гара в София, наподобява върви по проект, откакто на съвещанието си на 20 юли Столичният общински съвет (СОС) утвърди Столична община и " Топлофикация София " да аплайват за заем за създаване на инсталацията. Кредитът би трябвало да пристигна от Европейската капиталова банка и по линията на Оперативна програма " Околна среда ", като заводът ще коства общо 157 млн. евро, а 70-80 млн. от тях идват от Европейска инвестиционна банка.
Приемането на решението стана извънредно с гласовете на общинските съветници от ГЕРБ, като единствено 7 съветници от общо 53-ма гласоподаваха " срещу ", а 11 се въздържаха. Дискусията преди вземането на решението беше много гореща – представителят на " Зелените " в политическа група 5 в СОС Иван Велков предложи точката да отпадне, само че това не се случи, откакто един от вносителите – зам.-кметът по екология Йоанна Христова, отбрани плана. По думите ѝ употребяваната технология за произвеждане на твърдо гориво от боклуци (RDF - Refuse Derived Fuel) не е рискова, което било потвърдено с проява. Не помогнаха възражения от страна на опониращите, че с тази апаратура ще се усилят неимоверно фините прахови частици във въздуха и това ще докара до взрив от болести (например всички свързани с астма). Марта Георгиева от Реформаторския блок уточни, че и вносителите имат деца и следва да се замислят. Според някогашния зам.-кмет по екология в Столична община Мария Бояджийска, която подаде оставка и слуховете сочеха като причина за това случай с служащ в Завода за преправяне на боклуци в София, инсталацията ще обезпечи твърдо гориво за 135 000 мегавата ток т.е. потреблението на 25-30 000 семейства, както и 390 000 мегавата топлоенергия т.е. обезпечена топлота за 30-40 000 семейства. А определената технология била вид " скарно изгаряне ".
RDF се получава посредством развой накъсване и дехидратиране на твърди битови боклуци – основно пластмаси и биоразградими боклуци, само че също и утайки от отпадъчни води, рискови промишлени боклуци, отпадъчна биомаса и други От съдружие " За Земята " пресмятат, че новата апаратура ще усили с най-малко 13 тона фини прахови частици годишно, а изгарянето на отпадъците ще внесе в допълнение и други замърсители на въздуха като тежки метали – кадмий, олово, живак, азотни оксиди, както и извънредно токсичните диоксини и фурани.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР