Третата атомна електроцентрала на Турция ще бъде построена от китайски

...
Третата атомна електроцентрала на Турция ще бъде построена от китайски
Коментари Харесай

Турция ще строи трета АЕЦ в Тракия

Третата атомна електроцентрала на Турция ще бъде издигната от китайски вложители, като тя ще бъде в район Тракия, евентуално наоколо до границата с България. Това сподели пред CNN Turk министърът на енергетиката и естествените запаси на югоизточната ни съседка Фатих Дьонмез. Точното място още не е несъмнено, само че при предходни изследвания специалистите се бяха насочили към регион на Черноморското крайбрежие. Възможността китайски компании да строят атомна централа бе разисквана от президента Ердоган и китайския водач Си Цзинпин по време на срещата на върха на страните от БРИКС в ЮАР.
В момента Турция строи първата си АЕЦ "Акую " в Мерсин, на брега на Средиземно море. Инвеститор и реализатор на градежа е съветската "Росатом ". По проект първият блок на тази централа би трябвало да проработи през 2023 година. Втората АЕЦ Турция ще построи край Синоп, на крайбрежието на Черно море. Изпълнител е френско-японски консорциум, а прогнозната цена е 22-25 милиарда $. За трета атомна електроцентрала в страната в региона на Тракия приказва неотдавна предходният турски министър на енергетиката и естествените запаси Берат Албайрак. През 2015 година неговият предходник на държавния пост също позволи опцията за нова централа на към 10 км от България. Тракийският район в Турция обгръща Одрин, Къркларели, Текирдаг, Истанбул и Чанаккале. При Одрин се събират българските реки Марица, Арда и Тунджа.
Край Къркларели (Лозенград) се намира дребното градче Инеада, което стана известно още през 2012 година с митингите си против плана за строителството на АЕЦ, очакван да се осъществя на 10-ина километра от България и границата при Резово.
През 2015 година, ден след визитата на премиера Бойко Борисов в Истанбул, турският министър на енергетиката и естествените запаси в служебното тогава държавно управление Али Ръза Алабоюн разгласи, че Турция е подготвена с проекта за АЕЦ на километри от границата си с България. Беше налице и меморандум за съгласие с китайски компании и с американската Westinghouse, интерес прояви и Япония. Районът на Инеада е естествен парк поради неповторимите лонгозни гори, а поминъкът на локалните е главно риболовът. Гражданските митинги, пикът на които бе през есента на 2015 година, забавиха старта на плана, отпаднаха и опасенията на България за допустима екокатастрофа на брега на Черно море и в Странджа.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР