Трета поредна нощ САЩ са разтърсени от протести, придружени от

...
Трета поредна нощ САЩ са разтърсени от протести, придружени от
Коментари Харесай

Трети ден анархия в САЩ заради смъртта на чернокож в ръцете на полицията

Трета поредна нощ Съединени американски щати са разтърсени от митинги, съпроводени от палене на здания, конфликти и мародерство, във връзка със гибелта на Джордж Флойд. Случаят провокира народен спор за дългогодишния проблем с полицейския произвол и расизма.

Безредиците в Минеаполис и на други места припомнят на хаоса в Лос Анджелис през 1992 година след побоя на служители на реда над чернокожия Родни Кинг. Тогава анархията продължи шест дни. 63 души са убити, а над 2300 са ранени. Ситуацията е овладяна след изпращане на Националната армия, армията и морски пехотинци.
 Сблъсъци, мародерство и грабежи в Минеаполис, кметът прикани Националната армия
Сблъсъци, мародерство и грабежи в Минеаполис, кметът прикани Националната армия

Протестите започнаха след гибелта на арестувания афроамериканец Джордж Флойд

Сега митингите и конфликтите породиха след гибелта на 46-годишния Флойд. Чернокожият американец умря в понеделник в Минеаполис. Невъоръжен и прострян на земята с белезници, Флойд молеше чиновник на реда да му разреши да диша, до момента в който служителят на реда притискаше коляното си във врата му. Видео демонстрира по какъв начин Флойд се оплаква, че изпитва болежка и не може да диша. Малко по-късно умира.

Флойд е работил като защита в ресторант. Полицаят и други трима негови сътрудници са уволнени. Кметът на Минеаполис прикани да им бъдат повдигнати обвинявания. Американската прокуратура и ФБР оповестиха за приоритет следствието на гибелта на 46-годишния.

BREAKING VIDEO: Protestors have stormed into the Ohio Statehouse in Columbus. #USARevolts pic.twitter.com/qXfhqS2ptS
— Minneapolis Updates (@EgyptianWeeknd) May 29, 2020
Тази нощ полицията в Минеаполис беше принудена да изостави постройката на Трето районно полицейско ръководство поради огромен митинг. Недоволни американци нахлуха в сектора и възпламениха входа. На други места протестиращи разграбват и палят здания.

My heart is breaking, I’ve never sobbed this hard in my life. I hope the police officer gets what he deserves, I’m so angry.pic.twitter.com/3qFSVM8gy0#JusticeForGeorgeFloyd #BlackLivesMatter #GeorgeFloyd
— being black is not a crime (@calmyourtitsluv) May 29, 2020
Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп заплаши да изпрати Националната армия . Кметът на Минеаполис Джейкъб Фрей подреди на служителите на реда да изтеглят сектора.

Отделно Националната армия в Минесота изпрати 500 бойци в Сейнт Пол, Минеаполис, и околните региони, откакто губернаторът на щата разгласи изключително състояние . Губернатор Тим Уолц разяснява, че поддържа мирните митинги, само че " за жалост някои лица са забъркани в противозаконна и рискова активност, в това число палежи, вълнения, мародерство и застрашаване на обществено и частно имущество ".

Протести против полицейския произвол има също в Денвър, Ню Йорк и Оукланд. В Денвър са чути изстрели до щатския парламент. В Ню Йорк полицията е арестувала минимум 40 протестиращи.

Minneapolis burns #GeorgeFloyd pic.twitter.com/e4UEQMfQs8
— Chris McGreal (@ChrisMcGreal) May 29, 2020
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР