Трета поредна нощ на протести в Беларус след преизбирането на

...
Трета поредна нощ на протести в Беларус след преизбирането на
Коментари Харесай

Поредна нощ на протести в Беларус, има пострадали демонстранти и полицаи

Трета поредна нощ на митинг и в Беларус след преизбирането на сегашния президент на страната Александър Лукашенко.

В столицата Минск стотици стачкуващи издигнаха барикади, до момента в който полицията се опитваше да разпръсне митинг иращите с гумени патрони и шумови гранати. Целият център на столицата беше блокиран от спецчасти на полицията и други силови структури.

Информационните организации оповестяват, че силите на реда обискират дворове и входове на жилища, стопират коли и задържат пътуващите в тях, носещи бяла гривна, трансформирала се в знак на митинг ите.

Същевременно министерството на външните работи на  Беларус отхвърли интернационалните критики за репресиите на управляващите против всеобщите митинг и и назова неприемливи изказванията на редица европейски политици, направени след изборите.

От министерството декларират, че са подготвени за градивен разговор по тематиката с всички задгранични сътрудници и за даване на съответни обстоятелства, разкриващи действителната причина за събитията.

Европейският съюз съобщи, че президентските избори в Беларус не са били „ нито свободни, нито почтени “, и заплаши да наложи наказания за виновните за последвалото принуждение.

В декларация на първия посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел, утвърдена от 27-те страни членки, се упорства за преустановяване на насилието на митинг ите и за неотложно освобождение на всички арестувани.

Ситуацията в Беларус ще бъде разисквана на неофициална среща на външните министри на Европейския съюз на 27 и 28 август в Берлин.

Беларус ката полиция е задържала над 1000 митинг иращи през третата нощ на митинг и, избухнали след президентските избори, в които следващ шести мандат завоюва президентът Александър Лукашенко, съобщи Ройтерс.

Според информацията на вътрешното министерство по време на митинг ите през миналата нощ са потърпевши 51 стачкуващи и 14 служители на реда.

Външните министри на Европейски Съюз разискват наказания в петък

Европейските външни министри ще се срещнат в петък, с цел да обсъдят наказания против Беларус след оспорвания избор и последващото принуждение над митинг иращи. Това заяви през днешния ден шведският първи посланик Ан Линде.

През февруари т.г. Европейски Съюз удължи с една година действието на оръжейното ембарго над Беларус , а също и ограничаващите ограничения против четирима жители на страната, за които се допуска, че са свързани с изгубването на двама политици от опозицията, един предприемач и един публицист през 1999 и 2000 година.

Така действието на наказателните ограничения се удължава 28 февруари 2021 година

Първите наказания против Минск и президента Александър Лукашенко бяха въведени от Европейски Съюз по отношение на нарушение на правата на индивида още през 2002 година През февруари 2016 година обаче Европейски Съюз реши ограничаващите ограничения на против 170 души, в това число президента Александър Лукашенко и против три компании да отпаднат.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР