Трета жертва на коронавируса в България. Възрастна жена, настанена в

...
Трета жертва на коронавируса в България. Възрастна жена, настанена в
Коментари Харесай

Коронавирусът в България: 11 нови заразени с COVID-19, първи случаи на вируса в Пловдив

Трета жертва на ковид в България. Възрастна жена, настанена в " Пирогов ", е умряла тази нощ. Тя е била в тежко положение и с прекаран инсулт. Единайсет са новите позитивни проби за ковид, с което общо случаите в страната стават 105, по данни от 17 часа.

От през днешния ден се обезпечават защитни маски за всички лекари, а още две заводи стартират производствво на защитни костюми, разгласи спешният щаб за битка с ковид. Учени от Българска академия на науките ще оказват помощ на щаба с данни за разпространяването на ковид и ще вършат прогнози.

От през днешния ден Смолян и Елин пелин оповестиха вечерен час, от два дни Банско е под карантина поради възходящия брой болни. В София транспортните средства на градския превоз ще минават по-рядко.

Здравният министър Кирил Ананиев забрани от през днешния ден влизането на гражани от трети страни, а министерството прикани за кръводаряване.

България е в изключително състояние със затворени заведения за хранене, питейни заведения и нощни клубове, просветителни институции и са анулирани всички спортни, културни и публични събития.

България спря полетите от Испания и Италия, а от през днешния ден затвори границите си за жителите на Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Корея, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария, Англия и Северна Ирландия. " Дневник " следи събитията в развиване онлайн. Информация и карта за разпространяването на COVID-19 по света може да видите тук.

Ако имате въпроси, сигнали или информация за ковид и обстановката на изключително състояние, изпращайте ги през формата тук или на [email protected].

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Ключови моменти 17:14Единайсет са новите позитивни проби за ковид в България, с което общо случаите в страната стават 105. Това заяви на брифинг в 17 ч началникът на оперативния щаб Венцислав Мутафчийски.

Две от новите позитивни проби са от Смолян, две от Пловдив. В софия новозаболелите са 7, като един от тях се е прибрал от Банско преди 4 дни. Една от позитивните проби през днешния ден е на дете на 8 години, било контактно с татко си, който е инфектиран.17:11Четирима български жители са болни от ковид в Италия и са признати в болница в региона Емилия-Романя, заяви министерството на външните работи. По данни на генералното консулство на България в Милано, един от тях е в тежко положение.

Регистриран е и случай на болен италианец, роден в България. Консулството в Милано е в контакт с локалните управляващи, с цел да ревизира случаите и възможна нужда от подпомагане.16:51Около 150 задгранични туристи са в ски курортитеОколо 150 задгранични туристи са останали в ски курортите Банско, Боровец и Пампорово като се чака до края на седмицата всички те да изоставен страната, се разбра от думите на министъра на туризма Николина Ангелкова на брифинг в Министерския съвет.

В Банско има към 111 задгранични туристи. Утре се чака да отпътуват 29 английски жители, а проблем е зародил с отпътуването на група от 66 руснаци поради карантината, под която е подложен курортът. След диалог с съветския дипломат Макаров той е поел ангажимент за тях да се обезпечи обособен чартър. До края на тази седмица се чака всички да изоставен страната. В Боровец има 25 задгранични туристи, от които 21 са британски и на следващия ден им следва тръгване. Остават един австриец и трима сръбски жители. В Пампорово чужденците са единствено 16 - от Румъния, Русия, Турция и Хърватия, и до събота следва всички да отпътуват.16:49Общо 47 български туристи а в чужбинаОбщо 47 българи на проведени туристически пътувания все още се намират отвън България - в Куба, Мексико, Аржентина, Занзибар, Великденските острови. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Има проблем с връщането на общо 12 българи от Аржентина, от Буенос Айрес, поради спрени полети.

Ангелкова укори туроператорите, че постъпили безконтролно като са организирали екскурзии макар апелите на управляващите и съобщи, че е редно туроператорите да си покрият разноските за прибиране, каквото е допустимо с турските авиолинии. Ангелкова добави, че има и доста българи в чужбина, които са отпътували неорганизирано, посредством онлайн платформите, само че техния брой не се знае. Такъв е главно казусът на блокирани в Малта българи. Министърът уточни, че страната ще спомага и няма да остави жителите си.16:26И варненският митрополит прикани възрастните и хронично болните миряни от епархията да се въздържат от визити в храмовете. По-рано през днешния ден и пловдивският митрополит Николай насочи сходен зов. " Изпълнете апела на лекарите и си останете у дома. Отдайте се на домашната молитва, четете молебния канон на Св. Богородица и акатиста на преп. Йоан Рилски. Призоваваме хората, които са чувствителни към остри респираторни болести, да останат в домовете си ", се споделя в послание на митрополит Йоан.

Същевременно обаче варненският епископ насочва и апел " всички да се пазим от " вируса на параноята ", който в действителност е вирус на суматохата ", а към свещениците се обръща с рекомендация да отслужват доста усърдно литургиите и да се молят за лекарите и изключително за тези, които на първа линия се борят с ковид.16:07Въпреки, че има ограничавания за женските съвещания поради изключителното състояние, Министерството на здравеопазването предложи на бременните дами, на които предстоят някои от наложителните прегледи и проучвания (например фетална морфология) да се свържат по телефона с наблюдаващия гинеколог или да позвънят в лечебно заведение, в което по принцип се прави женска консултация, с цел да запишат час за обзор. " При признаци на COVID-19, без акушерски затруднения, бременните би трябвало да се свържат по телефона със своя персонален доктор като всички останали жители ", се споделя в рекомендация на министерството. За компликациите при следене на бременност поради изключителното състояние четете тук. 15:41Кметът на Ловеч забрани продажбата на топли и студени на питки и храни от вендинг машини навън. На закрито работата им е допустима като се ползват ограниченията за хигиена, въведени в съответния обект. Причината е, че пред автоматите можело да има скупчване на хора.15:00Депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев на парламентарната правна комисия през днешния ден. Снимката на фоторепортера Веселин Боришев в обществената мрежа " Facebook " е съпроводена с текст " Теологът си е теолог, постоянно предпазен. "

14:19Вечерен час в Елин Пелин и СмолянОт през днешния ден до 29 март в община Елин Пелин се вкарва вечерен час. Всички поданици и посетители на общината, в това число и настанените в хотели и къщи за посетители, не би трябвало да излизат във времето от 20 ч. до 6 часа сутринта. Изключение се прави единствено за работещите на смени или нуждаещите се от здравна помощ. Причината за крайната мярка е семейство с позитивни проби за ковид. Те са сложени под карантина в дома си в село Голема Раковица.

По данни на Би Ти Ви вечерен час е въведен и в Смолян, само че досега информацията не е доказана публично.13:00Митрополит Николай прикани най-възрастните да не хоят на църкваПловдивският митрополит Николай освободи християните от епархията си от задължението да участват на богослуженията. В послание, оповестено на уеб страницата на пловдивската епархия, Николай прикани най-възрастните миряни да не хоят на черква, а пристигналите в храма да съблюдават откритата от здравните управляващи отдалеченост един от различен. Повече - тук.12:54Асоциацията на индустриалния капитал се разгласи срещу предлагането на депутати от ГЕРБ в проектозакона за изключителното състояние предплатените вноски за налог облага да се образуват въз основата на облагата, заявена за 2018 година Обясняват, че това е утежнение за компаниите, тъй като в този момент дефинират вноските си въз основата на личната прогноза за облагата през годината. А през тази година те чакат срив в бизнеса. Проектозаконът се чака да бъде гласуван в петък в пленарна зала.12:35Спад с близо 35% на кръводарителите в София поради ковид регистрира здравното министерство. От 1 до 15 март броят им е понижен с близо 600 души, като те са били 1138 души, а за същия интервал на 2019 година са били 1739. От министерството прецизират, че сходен проблем имат всички центрове по трансфузионна хематология в страната.

За да се обезпечат нужните на лечебните заведения количества кръв и кръвни съставки, екипите в центровете ще работят с удължено работно време, а там, където е допустимо – и през празничните и почивните дни. Преустановена е само активността на изнесените екипи с оглед въведеното в страната изключително състояние. От здравното министерство акцентират, че искащите могат да дарят кръв без да има какъвто и да е риск за здравето им.

Малко след публикуваната информация от министерството управлението на ГЕРБ прикани партийните си структури в цялата страна да се включат в акцията по кръводаряване.11:59Промяна в разписанието на превоза в СофияОт през днешния ден до 29 март градският превоз в София ще работи по разписание като през летните месеци. Това значи, че транспортните средства ще се движат на по-голям период от време. Най-натоварените линии обаче резервират в този момент настоящия режим на работа. Автобусите с номера 111, 204, 260 и 304, както и всички крайградски линии ще работят без смяна. Автобус 86 ще е по разписание за предпразник и празник. Трамваите с номера 5,7 и 22, както и тролейбусите с номера 1 и 2 също резервират сегшаното си разписание. Метрото ще сe движи по празнично разписание.11:30Нарушения на възбраните в ромските карталиЗасилено полицейско наличие се вкарва и в ромския квартал " Райна княгиня " в Ямбол, оповестиха от общината. Полицаи ще обхождат и прилежащите улици на квартала, с цел да обезпечат спазването на възбраната за скупчвания на хора. По-строгите ограничения се постановат поради сигнали за неведнъж нарушение на експлицитната възбрана за ограничение на частните мероприятия с всеобщ темперамент навън. От общината припомнят, че това основава действителна заплаха за живота и здравето на хората и показват, че има въведени високи санкции за неспазването на наредбите на управляващите в изискванията на изключителното състояние поради ковид.

Сред ромските общности въведените ограничавания за събиране на огромни групи хора и минимализиране на излизанията, всеобщо не се съблюдават и от през днешния ден полицията, районните здравни инспекции и посредниците ще стартират засилен надзор и разяснителна работа измежду тях. Повече - тук.11:23Ананиев забрани влизането на жители от трети страниЗдравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която краткотрайно не разрешава влизането на жители от трети страни на територията на България. Мярката влиза в действие от 20 март и ще важи до 17 април.

Забраната важи за всички типове гранични пунктове и не обгръща здравни експерти и откриватели, транспортен личен състав, екипажи на самолети, дипломати, чиновници на интернационалните организации, военнослужещи и филантропични служащи, както и жители на трети страни, които имат позволение за дълготрайно престояване в страна от Европейски Съюз и минават през България за да се завърнат в страната си. Подробности - тук.11:17 " Уизер " стопира полети и до Малта " Уизер " (Wizz Air) разгласи, поради наложените ограничавания поради ковид ще спре всичките си полети от и до Малта до 10 април 2020 година Пътниците с резервации, наранени от прекъсването на полетите, ще бъдат автоматизирано осведомени по имейл, ако са създали резервациите си непосредствено на wizzair.com или посредством мобилното приложение на самолетната компания. 120% от в началото платената такса автоматизирано ще бъде заредена в WIZZ акаунта на клиента, като сумата може бъде употребена през идващите 24 месеца. Пътниците могат също да изберат цялостно възобновяване на парите в брой – което ще отнеме повече време, и ще бъдат осведомени за нужните стъпки, с цел да получат банков превод или превод към банкова карта, в обособен имейл. В този случай клиентите ще имат право единствено на 100% от в началото платената цена.10:35Защитни маски за всички лекариНа брифинг на спешния щаб за битка с ковид в Министерския съвет вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че има две положителни вести - че от през днешния ден в още две заводи в България стартира производството на защитни дрехи и, че през днешния ден ще бъдат обезпечен защитни маски за всички общопрактикуващи лекари в страната. Дончев подсети, че към този момент има основан логистичен център, който ръководи доставките на средства и материали.

Към щаба от през днешния ден има прикован екип от учени от Българска академия на науките, които ще ни оказват помощ за доставяне в действително време с данни за разпространяването на ковид и да вършат прогнози. " От през днешния ден се причисляваме с нашия потенциал и експертиза в региона на математическо моделиране в биологията. Целта е да използваме математически модели, с цел да можем да имаме прогнози по какъв начин ще се развива по-нататък динамичността и процесът, обвързван с разпространяването на ковид ", сподели ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски. Подробности тук.

 Коронавирусът в България: 11 нови инфектирани с COVID-19, първи случаи на вируса в Пловдив
© Пресцентър на Министерски съвет
10:32Изравнителният налог върху облагата да се внесе до 30 юни вместо до 31 март, оферират депутати от ГЕРБ като предложение сред двете четения на законопроекта за изключителното състояние. Крайният период за годишните финансови доклади също се измества до 30 юни. Промените обгръщат също едноличните търговци и земеделските стопани. До 30 юни се удължава и срокът за прилагане на 5% от дължимия налог върху приходите на физическите лица. Текстовете ще бъдат гласувани през днешния ден в правната комисия, а на следващия ден – в пленарна зала. Подробности - тук.09:24Лабораторията за проучване на ковид в Пловдив може за проработи най-рано след две седмици, оповестиха от регионалния спешен щаб. Предложението за тази лаборатория пристигна от Медицинския университет в града. Досега проучванията, които се взимаха в Пловдивско за ковид, бяха изпращани в лабораторията в Стара Загора. Планът в този момент е да се облекчи тази лаборатория и периодите да се съкратят. Бъдещата лаборатория ще се намира в постройката на инфекциозната клиника.09:19В " Столипиново " рестриктивните мерки не се съблюдават Жителите на пловдивския квартал " Столипиново " всеобщо нарушават ограниченията на изключителното състояние, като се събират на групи, честват и рождени дни, съобщи " Нова телевизия ". " Със стопляне на времето хората започнаха да се събират. Има доста завърнали се от чужбина. Трябва да работим деликатно с тях ", сподели пред малкия екран ръководителят на УС на Фондация за районно развиване " Рома " Антон Карагьозов.

Кметът на регион " Източен " Иван Стоянов разяснява, че е изискал засилено полицейско наличие. В момента в " Столипиново " има 28 души под карантина.09:10Законът за изключителното състояние не лимитира в допълнение права на жителите, неговата цел е да ги успокои, че това няма да се случи, сподели пред Българска национална телевизия министърът на правораздаването Данаил Кирилов. Законопроектът беше признат на първо четене от депутатите във вторник. Кирилов не скри, че ограничаващите ограничения ще се постановат от министъра на опазването на здравето посредством наредби. Какво още сподели той четете тук.08:54В Банско са обезпечени общежития за всички хора, които няма къде да отседнат, заяви кметът на града Иван Кадев. Зимният курорт е под карантина от вторник. В Банско има храна и медикаменти, аптеки, магазини и лекарски кабинети работят. Министерство на външните работи координира с посолството извеждането на чужденците от града, разгласи Кадев.08:04Още една жертва на заразатаЖена на 80 години е третата жертва на ковид в България. Тя е умряла тази нощ в " Пирогов ", заяви началникът на Националния щаб за битка със болестта Венцислав Мутафчийски.

Случаите на инфектирани с ковид към този момент са 94. Има и нова област в страната, където е открита болестта. Коя е тя четете тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (737)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР