Трета година измамени земеделци от Югозападна България чакат да им

...
Трета година измамени земеделци от Югозападна България чакат да им
Коментари Харесай

Арбен Мименов: Над 100 семейства от Гоце Делчев, Хаджидимово и Сатовча измамени от фирма ,която изкупува лавандула!

Трета година излъгани земеделци от Югозападна България чакат да им изплатят парите за предадената лавандула. Засегнати са към 100 фамилии от региона на Гоце Делчев, Хаджидимово и Сатовча, на които три компании дължат към половин милион лв.. Някои от производителите даже са осъдили неточните компании, само че към момента не са получили нито лев.

Заради ниските изкупни цени на тютюна и несигурността в този бранш, през последните години земеделците от Сатовча и Гоцеделчевско, стартират да търсят други други възможности. През 2017 и 2018 година доста фамилии са подлъгани да засадят лавандула – отглежда се много по-лесно, а няколко компании изкупвачи им дават обещание добра облага.

"В началото – първата, до известна степен и втората година, вървеше обикновено. Явно това е било задачата на компаниите, един тип на диалект казано да зарибят производители на лавандула и по-късно посетиха извънредно неточно. Това са компании от региона на Стара Загора, една компания от Бургас. Крайно неточно постъпиха. Около 500 000 лв. откраднаха от производителите на лавандула и към този момент втора година върви – трета година по какъв начин няма никакъв резултат ", сподели Арбен Мименов, ръководител на Сдружението на производителите на ориенталски тютюни в България и кмет на община Сатовча.

Семейството на Емине Шкодрова е измежду първите излъгани. Не са получили нито лев от дължимите над 21 000 лв., описа тя.

"Ние 2017 година от близкото прилежащо село Вълкосел разбрахме, че лавандулата в последна сметка се гледа доста елементарно и в действителност е по този начин, тъй като там в началото се влагат пари, средства и т. н., само че по-късно и би трябвало единствено едно поливане по този начин да се каже. И пристигна въпросния Акъ Каплан, взе нашата лавандула тогава, която беше, просто изкара една част от парите и я заплати все едно заплаща сладолед или самун. Хората, разбирайки, че всичко е просто и обикновено, взеха решение да се доверят на този човек ", споделя Емине.

Следващата година десетки фамилии заменят тютюна с лавандулов разсад.

Хората неведнъж са търсили Акъ Каплан от село Александрово, който е притежател на една от компаниите, изкупили, само че незаплатили лавандуловия разсад.

"Каза, че след 20 дни, тъй като имал краткотрайни усложнения, до момента в който прекарал тировете през Турция. Първо станаха 20 дни, по-късно 1 месеца, по-късно 2 месеца, 3 месеца, година, 2 години. След това ние взехме решение да заведем тъжба в Районната прокуратура в Гоце Делчев, те си я бяха изместили в Следствена работа в Благоевград. Хората отидоха, свидетелстваха и не знам за какво тази Следствена работа приключва делото против незнаен причинител, откакто ние знаем кой е причинителят и на тях също сме споделили. Знаем даже къде живее, знаем, че в с. Александрово той има магазин, знаем му телефоните, семейството, всичко. Преди година или две преди 2017г. в Северна България е направил подобен удар, какъвто направи в този момент при нас ", споделя Емине.

До излъчването на този репортаж не успяхме да се свържем с въпросната компания. А земеделците, които стачкуваха спокойно преди години, в този момент обмислят нови митинги, даже блокиране на границата. Надяват се да получат подпомагане и помощ от страната. Сигнализирали са и Европейската прокуратура за този случай.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР