Трета доза от ваксината срещу ковид да не се прилага

...
Коментари Харесай

Безопасна, ефективна и нужна ли е третата доза ваксина срещу ковид

Трета доза от имунизацията против коронавирус да не се ползва за всички, а единствено за имунокомпрометирани и възрастни хора над 65 година Това е рекомендацията на консултативната експертна комисия по имунизациите към лекарствения регулатор на Съединени американски щати (FDA), подкрепена с голямо болшинство - 16 против 2 гласа. Комисията има съветническа функционалност, само че FDA съвсем постоянно се е преценява със заключенията ѝ. Финалното решение на организацията се чака тази седмица, само че този път анализаторите остават с едно на разум какво ще е то, защото дебатът в целия свят е претрупан със мощен политически подтекст.

От една страна са изказванията на Израел, че с времето имунитетът пада и това води до растеж на по-тежките случаи измежду ваксинирани. Макар това да не се следи в други страни, то буди политически страхове и предпочитание за превантивни дейности. От друга страна е етичният въпрос за потреблението на нови стотици милиони дози в богатите страни, до момента в който две трети от останалата част на света още няма достъп до ваксини. При това казусът не е единствено честен - има значителен риск вирусът да развие нови, още по-опасни разновидности, до момента в който се популяризира безотговорно в незащитени райони.

Политическите причини обаче като че ли заглушават чисто медицинските обстоятелства в международния диалог за третата доза. На този декор дебатът в Съединени американски щати е скъп, тъй като той се води по доста по-публичен метод от този в Европа, да вземем за пример. Преди и по време на съвещанието на комисията бяха показани значими обстоятелства, данни и проучвания за сигурността, успеваемостта и изгодите от трета доза. Ето какво се разбра от тях:
Безопасна ли е третата доза?
По време на дебата представители на Pfizer споделиха данни от клинично изпитване на трета доза, които демонстрират, че страничните резултати са почти същите като тези след втората доза: към 64% изпитват отмалялост, 48% - главоболие, а 40% - настинка и мускулни болки.

Експертите обаче не останаха изключително удовлетворени. Клиничното изпитване на Pfizer е с доста дребна извадка - едвам към 300 души. Специалистите чакаха повече данни особено и за риска от миокардит, изключително при по-младите мъже. Но случаите на миокардит след ваксина са доста редки и данни за този проблем мога да се съберат единствено след всеобщо слагане на трета доза - нужни са милиони имунизирани.

От друга страна Израел към този момент има " действителни " данни, откакто към този момент е сложила трета доза на над 2.8 млн души. Регистрирани са 19 по-тежки нежелани събития (сред 2 870 272 ваксинирани), измежду които две са алергични реакции, има и един случай на миокардит- мъж в 30-те си години с болки в гърдите и тресчица три дни след имунизацията. Той се е въстановил.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР