Трета дървопластика изваяха малките майстори за града сиВикаме му господине“,

...
Трета дървопластика изваяха малките майстори за града сиВикаме му господине“,
Коментари Харесай

Кога дървото конкурира компютъра?

Трета дървопластика изваяха дребните майстори за града си
 15-1  15-2  15-4  15-5  15-6
„ Викаме му „ господине “, само че да знаете, че връзките ни не са като учител-ученик. Приятелски са. При него е друго, практикуваме си заниманието, споделяме си и несполуките… “ – изстрелва небрежно зрелостникът Никола, един от възпитаниците на дърворезбаря Ангел Минчев. Господинът с длетото управлява школа към Обединения детски комплекс в Шумен, а от тази пролет „ учебното заведение за майстори “ е настанено на възрожденската улица в уютната „ Къща Бучевинови “.

Никола дружно с десетокласника Иван влетяват в уютния й двор и не споделят глождят ли ги сега тийнейджърските несгоди, бързат да се захванат с инструментите. От месец майсторят красива дървопластика от 300-килограмов липов пън. Това ще бъде трета статуя подарък за шуменци. Предишните две творби „ Жар птица “ и „ Извор на живота “ красят пешеходната зона на централния бул. “Славянски “, а по Еньовден третата почтено би трябвало да се подреди до тях.

За Никола това ще е последно присъединяване, кандидатства в два университета. „ Компютърна компетентност, само че от дърворезбата не считам да се отхвърлям. Това е скъпо занимание “, споделя самичък. И разяснява, че работата над дървото е най-хубавият метод за почивка и по този начин да се каже „ да се отцепиш от всекидневието “.

Създава и нюх към красивото, развива въображението, в случай че самичък си създаваш плана на резбата, наставлява пък занаятчия Ангел. Проблемът в последно време обаче идва от интернет. Хубаво нещо са компютрите и световната мрежа, може да надзърнеш там, да взаимстваш подробност, детайл, само че да щракнеш цяла непозната творба не е добре, разсъждава учителят по резба. И не крие, че доста постоянно споделя на родителите, че децата им са заболели на тематика телефони и обществени мрежи. В школата по дърворезба по всякакъв начин опитва да им покаже, че има и различен, действителен свят. И като им каже – „ направете кукер “, да не ваят кино воин или лице от компютърна игра. Макар че и това е разрешено, стига като се захванеш с нещо, да го докараш до дъно. „ Не обичам, като им слага задача, да споделят по какъв начин не може да стане. Искам да са заредени с позитивизъм и да са работливи “, изяснява майсторът.

Въпреки че публично записва кандидат-резбари от 4-ти клас, взема и първолаци да се заразяват от уменията на каките и батковците. Когато през 2005 година школата отворила порти за първи път, Ангел считал, че ще заинтригува повече момчета. Напротив, ползата в този момент е 50 на 50. Над 400 деца са негови ученици от основаването до през днешния ден. От опит споделя, че девойките са по-старателни, работят по-бавно, само че по-чисто. Наглед силовите принадлежности не ги затрудняват, тъй като всичко е до техника на работата и като я овладееш, работиш с лекост.

Гордее се, че третата огромна пластика, която основават, е по план на някогашната му възпитаничка Антоанета Йорданова, която към този момент твори в Англия. И тя пристигнала, и се разписала с няколко „ копки “ по дървото, споделя майсторът. След близо 100 часа труд липата (отсечена, тъй като била рискова, б.а.) ще бъде превърната в изкуство. „ Приятно е да виждаш по какъв начин от дънер, от нищо става нещо “, изяснява Ангел и не стопира да дялка дървото. През това време то „ проглежда “. Изображението е на красива, дългокоса жена, само че парадоксално – едноока. Стилизираната фигура е обградена от типичен спирали. Ангел си е разрешил да я назова „ Съвест “. Той си знае за какво, има едно оскърбление на разум, само че не му е в този момент мястото. „ Отива й, приема се “, съгласяват се незабавно момчетата му, като че ли и те знаят какво има поради Господина.

Учебната година завършва, само че всички знаят, че в разгара й, около занаята, майсторът дърворезбар не пропуща да преподава и други потребни уроци. Завършил е българска лингвистика и има навика да препитва възпитаниците си даден воин от кое произведение е. Така открива, че на някои не им се чете доста. Предпочитат да гледат кино лентата „ Под игото “, вместо да прочетат романа. „ А аз още в първи клас го бях чел три пъти! “, диви се Ангел. За броя на буквите в писмеността пък, е чувал всевъзможни отговори – от 28 до 36. „ Не им се карам, апелирам ги да не бързат с отговора и да помислят. Тогава ще ми отговорят вярно “, споделя педагогът. Признава, че сред преподаването на български и дърворезбата, избира второто.

А най-голямото си самопризнание получил предходната година от някогашния зам.-министър на образованието в служебния кабинет Мария Гайдарова, когато с учениците му завладяли две фоайета на министерството с галерия от дървопластики. Чиновниците били впечатлени от детското майсторство и радостни, че в България има хора като Ангел, които работят като тогавашните възрожденски учители. Тази година гостували с експозиция на Националната гимназия за приложни изкуства в Трявна и там сътрудниците на шуменеца признали, че творбите на неговите деца не отстъпват на техните възпитаници, които попиват занаята по няколко часа всекидневно.

Въпреки че в някои региони на страната има запалени дребни създатели обаче, занаятите умират, майсторите са на години и все по-трудно се намират почитатели. И дърворезбар към този момент къща не храни, признава Ангел, само че ще продължава да раздава уменията си. В шуменската школа по дърворезба часовете са по три астрономически седмично, само че майсторът гледа да не връща по-честите гости. В началото даже самичък осигурявал материала за работа, донесъл два свои струга и 40-50 длета. Поне 3 кубика дърво са превърнати в изкусни пана от децата му от основаването на клуба до през днешния ден. В къщата, поверена на дребните дърворезбари, в този момент са складирани още толкоз бук, дъб и липа. Ангел или Господина, както му споделят почтително, се надява да има още доста деца, въодушевени да вдъхват живот на дървото.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР