Трескаво кандидатстване за новата учебна 2024-2025 годинаКандидат-студентите предпочитат университетите навън,

...
Трескаво кандидатстване за новата учебна 2024-2025 годинаКандидат-студентите предпочитат университетите навън,
Коментари Харесай

60% повече зрелостници бягат да учат в чужбина

Трескаво кандидатстване за новата образователна 2024-2025 година
Кандидат-студентите избират университетите на открито, без значение, че в България ги освобождават от такси, в случай че влязат държавна поръчка

Ирландия в топ дестинациите, с 45 на 100 порастват поръчките за Швеция

Ръст от 60% на искащи да следват висше обучение отвън България, регистрират от ревю „ Световно обучение ”, проведено от просветителния съветник „ Интеграл ”.  Засиленият интерес проличава от регистрациите на зрелостници за форума, съпоставени с данните от предходната година. Увеличението по градове сочи, че в София кандидат-студените, които ще се насочат към тапия от чужбина, са 55% повече, в Пловдив - 74%, Бургас - 80%, Варна – 54%.

Възходящата наклонност идва на фона на предлагането на кабинета в оставка студените държавна поръчка у нас да бъдат освободени от такси във висшите ни учебни заведения, както и отпуснатите 49 млн. лева за нарастване на заплатите на университетския състав.

Сред аргументите за трескавото търсене на висше на открито е динамичността в бранша, която тече с цялостна мощ в последните 3 години – излизането на Англия от Европейски Съюз и смяната на изискванията за студенти от Европейски Съюз, зародилите проблеми с настаняването в Нидерландия са два от главните фактори, които пренасочват интереса към други страни, изясни за „ Труд news ” просветителният съветник Николай Христанов. По думите му, планирането на финансовия запас, както и подготовката лишават време и този развой към този момент стартира най-малко 2 години преди самото кандидатстване (виж карето).

И тази година Нидерландия остава водеща дестинация в желанието на претендентите. Таксата там всяка година се повишава нищожно, като сега е 2530 евро на година (спрямо 2314 евро за 2023-2024-та). „ Основната разлика е, че от тази година отпадна понижението на половина на таксата за образование за първокурсници в бакалавърските стратегии и те заплащат цялостната такса за всяка от 3 или 4-те години образование, уточни Христанов.

Във Англия таксите са се покачили с към 3-5%, като закрепената за локални студенти (или в действителност най-ниската допустима и за студенти от Европейски Съюз в университети, които имат политика за понижаване за бакалавърска степен), остава непроменена – 9250 паунда.

В Белгия студентите могат да се образоват в бакалавърски и някои магистърски стратегии на такси от 1116 евро годишно, което е на сходни равнища от предходната година.

Италия има повишаване също с към 5% на таксите, само че политиката на държавните университети към интернационалните студенти е да се дефинира таксата на база на приходите на фамилията.

В Германия и Австрия смяна в таксите за образование няма и това е една от аргументите за засиления интерес към тях, добави Христанов.

При тазгодишната акция прави усещане растежът на кандидатури в Ирландия (двойно) и Швеция (с 45%). Въпреки късните отговори за банкет от държавните университети в Ирландия (края на август), годишните такси за образование (EUR 3000-7500) и политиката за финансиране са измежду предпоставките за повишения интерес към страната. Сред желаните стратегии и университети там са анимация, архитектура, актьорско майсторство и бизнес.

Безплатното образование в Швеция за бакалавърски и магистърски стратегии е главният фактор, с който страната притегля студенти.

Седемдесет институции за висше, приблизително обучение и центрове за летни езикови стратегии от 17 страни ще се включат в тазгодишното юбилейно издание точно на 20-годишнината на ревю “Световно обучение ”, проведено от „ Интеграл ”. Форумът ще се организира на 23. март в хотел „ Хилтън ” в София от 10 до 17 ч.,  в Пловдив на 24. март (хотел Double Tree By Hilton), Бургас - на 25. март (хотел “България ”) и Варна - на 26. март (хотел “Галерия Графит).
Николай Христанов, учебен съветник пред „ Труд news ”: Около 10-15 000 евро на година е издръжката на студент на открито


- На какво се дължи засиленият интерес към образованието в чужбина, който отчитате, господин Христанов?
- Висшето обучение в чужбина провокира сериозен интерес измежду претендентите в последните 10 години. Пандемията в известна степен беше ръчната спирачка на този развой, само че наклонността от последните две години е този интерес още веднъж да нараства. Разнообразието от дестинации, в които студентите могат да продължат своето висше обучение, опциите за стажове и практическо образование, влиятелна тапия от интернационален университет и високият % на осъществили се студенти са измежду водещите фактори за избор на образование зад граница.

- Какъв е броят на претендентите със поръчки, които стоят зад процентите, които отбелязвате като забележителен растеж в този момент?
- Броят на записаните гости за ревютата по градове е следният: София – 1100 души по отношение на 710 за март 2023, Пловдив – 300 по отношение на 175, Бургас - 180 по отношение на 100, Варна – 280 по отношение на 180.

- Какво избират да учат най-масово българите зад граница и има ли нови любимци измежду специалностите?
- Не следим особени промени към най-търсените специалности, като на челните места са към момента бизнес и мениджмънт, компютърни науки, арт и дизайн, следвани директно от инженерни науки. С навлизането на изкуствения разсъдък от ден на ден в нашето всекидневие, претендентите се интересуват и от такива стратегии или алтернатива за избор на такова направление, като то най-често е част от стратегии по компютърни науки. Топ 10 се добавя от стопанска система, медии и връзки, право, политика, логика на психиката, маркетинг и реклама. 

- Колко българи са отпътували да учат в чужбина през актуалната година?
- Поради неналичието на единна централизирана система, е мъчно да се дават точни данни, само че на база на зрелостниците и наклонността сред 8 и 10% от тях да се насочват към чужбина, почти 4000 - 4200 българи стартираха образованието си през образователната 2023-2024 година

- Колко приблизително заплаща един български студент в чужбина на семестър/година?
- Общата годишна сума се дефинира от разнообразни фактори, като таксата за образование е главният разход, който може да варира от 0 до 30,000 евро. Ако приемем таксата за закрепена по отношение на определеното образователно заведение, то приблизително годишно разноските за прехрана на един студент са към 10,000-12,000 евро. При образование в градове с по-висок стандарт, каквито най-често са столиците на най-желаните страни, разноските могат да доближат и до 15,000 евро.
Проф. Андрей Захариев, декан на Факултет " Финанси " към СА-Свищов: Има страни с политика за високо субсидиране на образованието, съчетано с обезпечаване на работа


Веселина Ангелова,
Труд news, Велико Търново

В Европейския съюз се води непрекъсната борба за млади гении. Това съобщи пред „ Труд news ” проф. Андрей Захариев, декан на Факултет " Финанси " към Стопанската академия “Д. А. Ценов " в Свищов.

„ Няколко страни имат политика за извънредно високо субсидиране на образованието на студенти от други страни на Европейски Съюз. Това, съчетано с опцията за работа като студенти и бъдеща професионална реализация натежава при избора на образователно заведение. Тази наклонност се следи изключително измежду претенденти от елитните езикови гимназии в България ", разяснява още проф. Захариев.

Нидерландия, Белгия, Австрия избират завършващите в района
Американският „ обира “ отличниците в Пиринско


Повече от половината с отличен британски остават да учат в АУБ.

Светлана Василева,
Труд news, Благоевград

Абитуриентите от Благоевградска област, които възнамеряват учене в чужбина, се насочват към висши образователни занимания в Австрия, Нидерландия, Белгия и по-рядко Англия или Съединени американски щати. Водещ аршин в избора са таксите и квартирите. А родителите главно избират и по критерии - спокойни места, без висока престъпност. Тези страни оферират ниски образователни такси, желани специалности са математическите, инженерните, техническите, компютърните.

Повечето от локалните отличници на Благоевград с отличен британски, над 50%, обаче избират Американския университет. Така хем получават положителни знания и приети дипломи „ на открито “, хем си живеят при родителите и образованието им излиза на ниска цена. Някои по-късно отпътуват да продължат образованието си в Съединени американски щати, само че други работят в влиятелни компании в страни от Европа и Балканите. Затова и по-големият % на отличниците, които желаят влиятелно обучение, остават в Благоевград, в АУБ.

Езикова преграда
Връщат се на втората година
Мария Кехайова,
Труд news, Бургас

Зрелостниците от елитните гимназии в Бургас всеобщо избират университети в чужбина. Абитуриентите, подтиквани от техните родители, най-често аплайват в Австрия, Нидерландия, Германия и Англия. Счита се за по-престижно от години насам - детето ти да получи обучение в чужбина, считат родителите. Много от завършващите се насочват и към университети в Съединени американски щати.

" Забелязали сме тази наклонност, както и друга - че на втората година мнозина от децата, които са избрали сякаш по-лесни специалности в чужбина, всеобщо се връщат и си аплайват в роден, български вуз. Причината е, че не могат да се оправят с това да учат на непознат език. Тук всички си мислят примерно, че знаят даден език - британски или немски, само че като отидат в чужбина, схващат, че не могат да " покрият стандартите ", описаха преподаватели от бургаските гимназии.

Според други учители, следването в чужбина е огромно предизвикателство, тъй като е доста по-трудно, в сравнение с у нас.
Учениците, които залягат над медицината, биологията и точните науки и аплайват в Германия или Англия обаче, имат триумф и след това остават да работят в чужбина.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР