Тресавищата, погълнали някогашни активи на фалирания металургичен комбинат „Кремиковци не

...
Тресавищата, погълнали някогашни активи на фалирания металургичен комбинат „Кремиковци не
Коментари Харесай

Руините на безотговорността

Тресавищата, погълнали тогавашни активи на фалирания металургичен комбинат „ Кремиковци не могат да бъдат изгазени към този момент десетилетия. А руините, останали откакто едни от най-апетитните парцели на сдружението бяха трансферирани на компании със противоречива известност, не престават да припомнят по какъв начин у нас от години се прави

от нещо – нищо.

Такъв е казусът и с изоставения, и незавършен след близо 30 години профилакториум на сдружението в една от най-красивите местности към Панчарево - вилната зона „ Градище “. Преди 1989 година тук е трябвало да се възвръщат от нелекия труд и от нагълтаните индустриални токсини в комбината негови служащи. Мястото надалеч не е определено инцидентно, защото и до през днешния ден проучванията на въздуха демонстрират, че това е най-чистия регион на столицата.

Градежите в терена, предназначен за почивни станции, вили и лагери стартират още през осемдесетте години на предишния век. Поетапно тук се построяват няколко корпуса с обща разгъната застроена повърхност от 22 312.10 кв.метра. След измененията в страната обаче, всичко тук е зарязано и милионите държавни левове, изляни в този план.... остават единствено в счетоводните доклади на предприятието. А стадият, до който е докаран и до през днешния ден си остава „ до недодялан градеж “.

Това обаче не е попречило, на няколко умели играчи да се възползват от финансовия колапс, в който изпадна комбината след неговата приватизация и последващите „ експертни ръководства “, с цел да напазаруват този неповторим парцел „ на промоция “ и

да го трансфорат в добър ипотекарен инструмент.

Схемата стартира да работи по времето, когато излиза наяве, че някогашната металургична горделивост на родината ни се е запътила към своя летален край. И защото още през 2005 година действителността демонстрира, че „ спасяването “ на комбината е задача невъзможна, управяващия го по това време Александър Томов Томов стартира да разпродава активите на сдружението. И то все на компании, с които ръководеното от него сдружение е имало търговски взаимоотношения.

За тези покупко-продажби се изписаха десетки вестникарски страници и Прокуратурата след дълго умуване повдигна обвинявания против Томов за подписаните от него покупко-продажби на обща стойност 98 млн. лева и за метода, по който се е разпореждал със собствеността на Кремиковци. А комисията Кушлев даже подхвана и инспекция на персоналните му активи.

Както можем да се досетим - защото сходни "събития " от години се случват у нас - макар шумотевицата, която ги съпътства, нашенският съд се произнесе без изненади – към днешна дата Томов е „ потвърдено почтен “.

В същото време обаче, "руините " на някогашния профилакториум на Кремиковци са налице и няма по какъв начин да бъдат заметени, без да бъдат повдигнати още и още въпроси.

Историята стартира през 2007 година.

На 17 юли апетитният парцел е продаден на „ Ерида трейд “ ЕАД, представлявано от Филип Пепегов, което е благосъстоятелност на „ Феникс север “ ЕООД. То пък от своя страна е владеене на записаното в Лондон (на Катлийн роуд 19 ) сдружение „ Норт Метал ЛЛП “ за 4 милиона евро.

Към днешна дата, тази компания е с прекъсната комерсиална активност и е обявявана в неплатежоспособност. Очевидно поради „ пропуснатите “ заплащания към обслужващата я финансова институция. По данни от комерсиалния указател цялото сдружение е заложено в „ ИНТЕРНЕШЪНЪЛ АСЕТ БАНК “. В момента сдружението се ръководи от назначения от съда синдик Александър Костадинов.

Любопитното в тази ситуация е, че единствено четири месеца откакто купува този парцел, компанията го препродава на друго сдружение - „ Белканто “ЕООД, благосъстоятелност на „ Екопромет груп “ АД, представлявано от Велизар Монев. Но цената тук е фрапантно по-ниска – 950 хил.лева.

Към днешна дата и това сдружение е с прекъсната комерсиална активност. А самата на „ Екопромет груп “ АД, която се съставлява от Мирослав Сиротов е благосъстоятелност на посоченото по - горе британско сдружение „ Норт Метал ЛЛП “ и на Васил Стойнов, излиза наяве от оповестения в Търговския указател лист на акционерите през 2019 година. С други думи,

интервенцията е станала сред две свързани сдружения.

Ако бъдат проследени обвързаностите сред участващите в тях, ще стане ясно, че акциите и дяловите участия през годините са се разменяли сред едни и същи хора, обвързани в няколко компании, множеството от които на процедура към този момент са оповестени във банкрут.

От едно решение през 2010 излиза наяве, че „ Екопромет груп “, което е притежател на „ Белканто “ ЕООД преобразува „ Белканто “ като трансферира активите му в три сдружения – „ Феникс Север “ ЕООД, „ Екопромет – В “ ЕООД и „ Белканто- Р “ ЕООД и приключва активността му „ без разпродажба “. Това е записано в документа. Както бе казано играчите в тях са все едни и същи, а дяловите им участия стигат до....Панама. И всички те през днешния ден са оповестени в неплатежоспособност.

Другото е, че през всички тези години парцелът в Панчарево е бил употребен само за това посредством него да бъдат обезпечени милионни заеми, които остават необслужени. Така се стига до състояние щеш не щеш той да е владеене на „ Първа капиталова банка “, на която е натресен уговорката да охранява обекта и да търси неговата бъдеща реализация. Но не е мъчно да се сети човек, че тя става все по-трудна, тъй като във всичките тези години положителният парцел е бил оставен на произвола на ориста и на капризите на природата. А времето както знаем не прости за нищо, за което човек не се грижи...

Любопитна детайлност от цялата тази история е,

че синдикът на самото „ Кремиковци “ АД- Цветан Банков още когато влиза в оповестения в несъстоятелност комбинат, се пробва да върне този парцел в масата на несъстоятелността, като оспорва продажбата му с аргумента, че тя е било осъществена по време, когато комбинатът към този момент е бил дефинитивно разгласен в несъстоятелност - с решение по комерсиално дело № 95 от 2008 година, в което датата на нелатежоспособността е ясно избрана – и тя е 31 декември 2005 година. Или две години преди Томов да продаде парцела!

В последна сметка обаче, магистратите са решили, че „ загубата “ от тази договорка не е толкоз огромна, че да я разгласят за оскъдна. Така де - някакъв си милион-два...

Сблъсквайки се с сходни обстановки, човек няма по какъв начин да не си зададе и различен въпрос: за какво такива обекти се изплъзват от вниманието и интереса на страната, която от дълги години изпитва липса на социално-здравни заведения от този вид. И не е ли тъкмо в този момент моменът да се намерения за основаването на белодробен санаториум, от който сигурно ще има потребност, изключително след предстоящите провали въру хиляди хора от сегашната короно-вирусна зараза...?!
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР