Трепереща брадичка, треперещи устни, ръчички - всичко това често плаши

...
Трепереща брадичка, треперещи устни, ръчички - всичко това често плаши
Коментари Харесай

Защо новороденото трепери

Трепереща брадичка, треперещи устни, ръчички - всичко това постоянно плаши младата майка през първите месеци след раждане на бебето.
Кога треморът е норма и по кое време би трябвало да търсите педиатъра за консултация, обяснява детският невролог доктор Наталия Туркот.

Какво е " тремор " и за какво се появява?

При тремор нормално брадичката и долната джука на бебето трепетят. По-рядко това се случва с долните или горните крака.
Треперенето може да е асиметрично – всяка част на тялото да потрепва поотделно. Например, брадичката и ръцете или едната ръка и единия крайник могат да се треперят по едно и също време.
Ако обаче треморът е съразмерен, само че в това време лек, това също е вид на нормата. Движенията и в двата случая ще бъдат леки и ритмични.
Физиологичните тремори не престават единствено няколко секунди.
Обикновено треперенето се появява при рев или след стрес, като да вземем за пример след къпане, само че от време на време стартира много ненадейно.
Треморът може да се появи за първи път или да се утежни леко след първия месец от живота. До този миг има интервал на акомодация, през който бебето би трябвало да бъде предпазено от всевъзможни външни въздействия.

След първия месец то към този момент може да прави въздушни и водни бани. Майка му стартира да прави лек масаж, тъй че натоварването на нервната система през този интервал се усилва доста.

Полезен съвет

Ако сте доста комплицирани от придвижванията на детето и те ви наподобяват прекомерно странни, снимайте ги и ги покажете на педиатъра. Така ще бъде по-лесно за лекаря да реши дали това е вид на нормата или е нужен незабавен обзор.

В естествени граници

Като предписание, когато се появи тремор, множеството майки стартират неотложно да се тревожат. Въпреки това, до 3 месеца треморът се смята за физиологичен и се дължи на незрялост на нервната система.
В ранна детска възраст нервните нишки едвам стартират да се покриват със специфична миелинова обвивка, която е виновна за скоростта на предаване на нервните импулси към мускулите. Колкото по-бързо става предаването, толкоз по-плавни стават придвижванията на бебето и толкоз по-слабо изразен е треморът. 
Въпреки това е рационално да се посъветвате с невролог за всевъзможни прояви на тремор.
Първите два планувани прегледа при педиатъра се правят в края на 1-ви и 3-ти месец.
Ако треморът се ускори, епизодите стават по-чести и по-дълги, би трябвало да се консултирате с лекаря и по-рано.
Треморът може да бъде признак на разнообразни неврологични нарушавания (перинатална енцефалопатия, хипергликемия, хипокалцемия, хипомагнезиемия и др.)

Прочетете още вероятни аргументи за тремора на страницата на Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР