Треперенето е неравномерното стягане и отпускане на мускулите, което не

...
Треперенето е неравномерното стягане и отпускане на мускулите, което не
Коментари Харесай

Защо треперим, когато ни е студено

Треперенето е неравномерното стягане и разпределяне на мускулите, което не може да направляваме волево, то се случва автоматизирано. Рецепторите в кожата засичат спад в температурата и изпращат сигнал на мозъка, който от своя страна подтиква мускулите.

Средната температура на човешкото тяло нормално варира сред 36,5 и 37,2 градуса по Целзий. Кожата, мозъка, кръвоносните съдове и мускулите работят дружно, с цел да поддържат съвсем непрекъсната температурата на тялото ни.

За да предотврати хипотермия и други последствия от прекомерното захлаждане, мозъкът следи телесната температура доста деликатно. Когато ви стане доста студено, рецепторите на кожата стартират да изпращат сигнали до мозъка, който незабавно стартира да търси решение.
 мраз ThinkStock/Getty Images
Треперенето е тъкмо такава тактичност, при която мускулите ви се свиват и уголемяват на светкавични шпации. Свиването на съществени групи скелетни мускули се назовава просто трептене . Това е цялата причина да треперим, когато е студено. Възможно е също да усетим конвулсия в мускулите на челюстта, който води до познатото дрънкане на зъбите .-->

Мускулните контракции образуват топлота, която оказва помощ на тялото да увеличи температурата си.

И още:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР