Треньорът от софийската футболна Академия Барокко Веселин Терзиев бе на

...
Треньорът от софийската футболна Академия Барокко Веселин Терзиев бе на
Коментари Харесай

Веселин Терзиев: Във Валенсия работят търпеливо и с увереност за бъдещето

Треньорът от софийската футболна Академия Барокко Веселин Терзиев бе на няколко на ден посещаване в академията на испанския гранд Валенсия. Там българският експерт се стартира от близко с метода и методите на работа, със спортната инфраструктура и философията на една от най-продуктивните футболни школи в света.

Както е известно Футболен Барокко, който е основан през 2017 година и е основан на Спортен комплекс " Барокко спорт " (СК " Бонсист " ) е формален сътрудник с испанския гранд за нашата страна. Българският клуб употребява подготвителната методика на испанския отбор, представляван за Югоизточна Европа от фамозната американска мениджърска организация Global Premier Soccer. Същото по този начин футболистите, участващи постоянно в камповете на GPS/Valencia са под непрекъснато наблюдаване от скаутите на испанския гранд и американската организация. Именно по този метод бранителят на Барокко Виктор Димитров мина в сборния тим на GPS Vаlencia за Европа в Атина, Гърция. В момента Димитров учи и играе футбол в южната ни съседка. Ето какво показа Веселин Терзиев след визитата му във Валенсия.

- Какви бяха първите ти усещания незабавно щом дойде въз основата на Валенсия?
- Очакванията ми се оправдаха изцяло. Видях една подредена база на огромен европейски клуб, в която всичко си беше на мястото. Всичко, за което би могъл да си мечтае един треньор го имаше там.

- Разкажи повече за инфраструктурата и базата?
- Самата база се намира на 10 км отвън Валенсия. Има огромен паркинг на влизане, 8 огромни терена (само 1 от тях изкуствен), 6 терена за футбол 8 (нашият еквивалент на футбол 7 и футбол 9), клетка за темпови футбол, рампа за тичане под надолнище, голям брой зали за физическа подготовка, оздравителен център. Там бяха настанени и деца сред 16 и 18 години. Има огромен медиен център, зала за самоподготовка на децата, зала за треньорите и голям брой административни пространства. Един от терените имаше козирка и потенциал 3000 индивида, с цел да може да приема младежки дербита против Реал, Барселона, Леванте. Друг от терените е напълно ограден от високи стени, където тренира първият тим при закрити врата. Интересът към Академията на Валенсия е голям.
- Какви са главните правила, които във Валенсия следват в подготовката на другите възрасти?
- Имат три стадия в развиването на един футболист. Първият стадий е 6-10 годишни. Главно със занимателни игри работят за техника и самостоятелни умения 1 против 1, 2 против 1, 2 против 2. Тук резултатите изобщо не ги вълнуват. Децата се въртят по всички позиции на терена. Вторият стадий е от 11 до 15 години. Тук приключват техническото образование на децата и стартират да играят футбол 11. Овладяват всички самостоятелни дейности, както и множеството групови. Започва специализацията по постове. Все още резултатите не са водещи. Последният стадий е от 16 до 19 години. Тук към този момент овладяват всички тактически похвати, противниците се разузнават, тактиката става водеща. Търсят се резултати.
- На какво се натъртва най-много по време на подготовката на младите футболисти?
- Много са опростени тренировките. Няма доста ограничавания, стремят се да оставят децата сами да откриват нещата посредством игра. Повечето извършения като че ли са копирани мачови обстановки. Импровизацията и вземането на независими решения са основни в построяването на младите футболисти.

- Върху какво най-много би трябвало да работят българските футболисти и респективно тези от академията на Барокко, с цел да се приближат до стандартите на Валенсия?
- Определено темпото на игра е нещо, в което отстъпваме доста. Ако има подготовка 70 минути нашите футболисти работят 35 минути леко, а там работят 50 минути интензивно. Съответно нашите футболисти биха отиграли 100 топки, а връстниците им от Валенсия ще са отработили 200. Така с всяка минала подготовка се задълбочава разликата в техническо, тактическо и кондиционно отношение. Неизбежно това повлиява и в психически аспект по-късно. Иначе самите тренировки в Барокко са идентични на тези във Валенсия. Нямаше нищо изненадващо в упражненията, които видях. Колегите от Испания са ни дали всичко, с което работят и тамошните треньори.
- Успя ли да поговориш повече с някой от треньорите в академията? Разкрий ни някои забавни елементи?
- За нас отговаряше техническият шеф по интернационалните планове Тони Наваро. С него имах опция да обсъдя доста елементи. Интересен е методът им към проблемите, които изникват. Задължително се събират всички звена, споделят, вземат решение дружно. Достигат до единодушие. Също доста ми стана забавно по какъв начин вземат решение проблеми с деца и родители. Имат психолог, при който пращат родителите на провинило се дете. Психолозите работят също с треньорите и децата. Дават им вероятни подходи по отношение на другите деца. Интересен е и методът на оценяването на децата чрез цветове в разнообразни механически, тактически, физически и психически съставни елементи. Показателите със зелено значат, че всичко е наред, жълтото изисква внимание, а аленото значи сформиране на проект за деяние за справяне с казуса. На база на това оценяване някои деца си потеглят от академията, само че отиват в партньорска школа, с цел да продължат с работата по методиката на Валенсия. В региона на Валенсия се оказа, че има 25 партньорски школи, на които са дали цялата си методика.
- Какво съставлява структурата на академията на Валенсия, която знаем че е измежду най-хубавите в Европа, а и света?
- Не можах да преброя какъв брой индивида работят там. 90 души са единствено треньорите, настрана има физиотерапевти, департамент по физическа подготовка, вратарски департамент, психолози, медици. Освен А тима във всяка възраст има и втори тим наименуван фондация Валенсия. Женските тимове са равноправна част от клуба. Около 600 деца упражняват в Академията. Впечатли ме доста на тренировките на Валенсия U19 в един миг имаше 7 треньора (за 18 футболиста), които употребиха GPS проследяваща система. За да сме по-точни в България може би 5-6 клуба имат сходна техника за мъжките си тимове в А група.

- Какви са главните разлики сред работата в академията на Валенсия и работата с подрастващите в България?
- Търпението е нещо, което ни отличава. Там пътя за развиване на подрастващите е начертан и са уверени в това, което са възнамерявали за развиването на децата. Тук при най-малката неволя и се отклоняваме от проекта си. За завиждане е и спокойствието, което царува по игрищата на Академията на Валенсия.
- Тази година се навършват 100 години от основаването на клуба, готвят ли се към този момент за тържества във Валенсия?
- Всички посетители на клуба бяхме поканени на тържеството на " Местая ", което за жалост беше няколко дни откакто си отпътувах. Имаше юбилейна емблема, само че като цяло на подготвителната база не се усещаше, че следва огромно събитие.

- Барокко към този момент втора година е формален сътрудник на Валенсия в България, какво би желал да видиш да се усъвършенства в Академията?
- Най-много бих желал да виждам повече деца, които желаят да се учат и да стават по-добри. Защото децата са нашето благосъстояние и би трябвало да успеем да ги развием оптимално. На клубно равнище ми се желае да имаме още няколко млади треньора, които да схванат методиката на Валенсия и да стартират да я ползват сполучливо с децата на Барокко.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР