Треньорът на Славия Златомир Загорчич гостува в предаването Код Спорт“

...
Треньорът на Славия Златомир Загорчич гостува в предаването Код Спорт“
Коментари Харесай

Загорчич изля душата си след триумфа за Купата! Треньорът разкри дали има шанс да седне на треньорския стол в ЦСКА

Треньорът на Славия Златомир Загорчич гостува в предаването „ Код Спорт “ по ТВ+. Миналата година експертът избави „ белите “ от изпадане, а през този сезон изведе тима до успех за купата на България след 22-годишна пауза.

– Заги, здравей! Честита купа! Кога повярва, че може да успехите Левски?
– През цялото време, щом сме се класирали на край. Само чакахме да разберем кой ще ни е противник. Всички в съблекалнята вярвахме, доста искахме да спечелим купата и успяхме.

– Сещам се за един сръбски лаф – „ до момента в който има мач, има и късмет “. Така ли е?
– Разбира се! Левски е доста мощен съперник, също и ЦСКА – другият ни възможен конкурент. Но вярвахме в себе си и го направихме.

– Кой бе сериозният миг за Славия в този мач? Питам те, тъй като Левски имаше предимство, сътвори положения пред вратата на Гошо Петков…
– Да погледнем двата мача в шампионата. В първата среща, в която паднахме на „ Герена “ с 0:4, не заслужавахме такава загуба. След това направихме 1:1 на „ Васил Левски “, а бяхме доста по-добри от тях. Заложихме на това, което Левски играе при треньора Делио Роси. Идеята беше, че доста мъчно се оправят във фаза офанзива в съпоставяне със отбраната. С тази тактичност успяхме да спечелим купата.

– Как се отнесе към тези въодушевени 30 хиляди последователи на Левски? Притесниха ли те тима на Славия?
– Не, футболът се играе поради тази аудитория. Феновете на Левски бяха много, само че нашите бяха доста гласни.


– Ден преди финала на конференцията съобщи, че Левски са любимци. Наистина ли го мислеше или искаше да влезеш в ролята на „ умряла лисица “?
– Заради името на клуба, бяха любимци. С традициите си и всичко останало е обикновено да са любимци в този мач. Цялата общественост мислеше, че Левски ще завоюва купата. А напрежението постоянно е при посочения за любимец клуб, който наложително би трябвало да победи.


– 11 български играчи преобладаваха над скъпата селекция на Левски. Как ще коментираш този факт?
– Не тъкмо преобладаваха, а се раздаваха на терена. Искаха доста повече купата от футболистите на Левски.


– Да, не приказваме като игра, тъй като в този момент някои анализатори споделят, че Левски е бил доста по-добър, а Славия е „ лежала “ и несправедливо е спечелила купата. Но не се регистрира, че един край не се играе – той или се губи, или се печели.
Разбира се. Щом сме стигнали до финала, искахме доста да спечелим този мач и успяхме. Изчакахме дузпите, имахме страховит вратар в лицето на Жоро Петков, който избавя невъзможни обстановки и най-после Славия си потегли с купата.


– От работата ти с български футболисти виждаш ли капацитет в тях?
Има го. По принцип на Балканите има доста гении. Трябва да се развиват, рано отиват в чужбина. Трябва да изиграят два-три сезона в българското състезание, да натрупат опит и когато съзреят, да отидат в чужбина. Много е рано на 18-19 години да си тръгнат и нормално се прибират назад без да създадат хубава кариера.


– Това е политиката на Славия в този момент.
Политиката на Славия е да залага на млади играчи. Клубът печели пари от последващите прехвърляния и ще продължаваме по същия метод.


– Трябва да отбележим, че Обертан сътвори много проблеми за отбраната на Славия. Това ли бе най-опасният състезател на Левски в този дуел?
С показаното в мача – да. Използвахме двама халфове на позицията на бековете. Нямахме хора поради травмата на Александър Александров и трябваше да използваме футболисти, които не играят на тази позиция, само че се оправиха почти добре.


– Вратарят Гошо Петков изпадна малко в ролята на „ лъжливото овчарче “. Наистина ли имаше травма, тъй като някои се съмняват? Често е разигравал тактически способи с травми и закъснение на времето, само че този път сякаш беше съществено. Така ли е?
– Сериозно беше. Той получи удар не знам против кой футболист на Левски. Имаше травма.


Какво му сподели на полувремето?
– Попитах го – ще можем ли да го докараме до дузпите. И той сподели, че може.


– Как би определил това, което направи Гошо Петков в този мач?
– Геройство! Страхотен човек, страховит вратар, огромен водач! Всичко хубаво за него.


– Докога ще можете да разчитате в Славия на него? Той е на 42 години…
– Някъде до 50 години. (смее се)


– Как реагира, когато се заприказва, че може Славия да полегне на Левски? Кой имаше изгода от сходни “фалшиви вести ”?
– Не ме интересува. В живота непрекъснато мисля положително. Нещата, които се приказват по заведенията и се пишат по вестниците, не ме интересуват. Концентриран съм върху работата. След полуфинала в съблекалнята говорихме с футболистите непрекъснато, че би трябвало да си повярваме, имаме сили, качества и благоприятни условия да спечелим купата.


– Как за една година направи тази смяна в Славия? Дойде, с цел да спасяваш тима в „ А “ група, а единствено година по-късно ликувахте с купата? Какво се случи?
– Не мисля, че съм го направил персонално аз. Просто сложихме нещата на мястото им – вътре в съблекалнята и на терена. Най-много заслужат момчетата, които са на терена. Те печелят мачовете. А аз им оказвам помощ да ги насоча в вярната посока. Слушаха ме и го направиха.


– Какво сподели преди мача на тези млади момчета, които трябваше да излязат против любимеца Левски?
Да играят футбол на драго сърце и да се раздават 100%.


– Кой първи ти честити трофея?
– Не се сещам.


– Кои бяха първите думи на президента на “белите ” Венци Стефанов към теб след триумфа?
– Заги, успяхме.


– Разбрахме, че е удвоил наградата за момчетата…
Аз не бях в съблекалнята в този миг. Имаше майтапи, само че не съм сигурен какво тъкмо е споделил президентът.


– Как ти звучи изявлението на Венци Стефанов, че имаш пожизнен контракт със Славия?
-Хубаво. Щом човек като Венци Стефанов има доверие към мен и споделя такова нещо, съм благополучен. В живота и в нашата работа в никакъв случай не знаем къде ще отидем. Днес е по този начин, а в другиден може да е доста по-различно.


– Винаги си твърдял, че треньорският поминък си го учил от Люпко Петрович. Говори ли с него след мача с Левски?
– Не, не съм приказвал с него. Когато се прибера в Сърбия, наложително би трябвало да се чуя и да се видя с него.


– А кой е най-ценният съвет, който си получил от именития ти съотечественик в годините?
– Той малко приказва по въпроса за работата на треньора. Като футболист ми беше треньор, а по-късно му бях асистент. „ Откраднах “ му някои неща.


– След извоюваната купа името ти се завъртя като възможен ментор на ЦСКА през новия сезон. Работил си с Гриша Ганчев. Може ли да те забележим на стадион “Българска войска “ ненадейно?
Нямам визия. За първи път го слушам. ЦСКА е един от най-големите клубове в България, само че ще забележим. Сега имам още работа в Славия, а аз съм експерт. Засега няма нищо такова.


– Каква е ситуацията за работа в Славия? Питам те, тъй като някои треньори, които са минали през този клуб настояват, че Венци Стефанов обича да “дава препоръки ” кой да играе. Ти изпадал ли си в сходна обстановка?
Няма такова нещо. По принцип си приказваме преди мач дали има интерес отнякъде към младите момчета, дали ще идват мениджърите и постоянно се разбираме. Клубът живее от продажбата на футболисти.


– Славия трансферира двама от младите гении – Петко Христов и Калоян Кръстев, надлежно във Фиорентина и в Болоня. Кой ще бъде идващият – може би Стефан Велков?
– Сега Стериакис си отива. И Анди Христов, и Стефан Велков са положителни футболисти. Мисля, че на Стефан към този момент му е време, играе много сезони в Славия. Надявам се да съумеят да отидат в чужбина.


– Само аварийният ти вратар коства 750 хиляди евро…
Да, а имате ли визия какъв брой ни коства Жоро Петков? (смее се)


– Не е ли мъчно да се работи в случай, че изграждаш един тим с дадени футболисти и по-късно най-талантливите от тях се продават? Лесно ли се намират заместници?
Не, доста мъчно се намират заместници. Ние желаеме да пускаме млади футболисти, само че не може всякога да се получи. Нашата работа е да се опитваме през тренировките и разборите да убедим тези момчета, които стартират кариерата си. А в случай че вземем чужденци, да ги включим в колектива. Ако успеем в това, нещата се получават.


– Имаш ли взор по какъв начин работи школата на Славия?
Горе-долу, да. С треньорите непрекъснато си приказваме. Има още доста гении в Славия.


– Следиш ли обстановката в някогашния ти тим Войводина (Нови Сад)? Победихте Сампдория с връх (4:0), по-късно продадохте играчи за 17 милиона и треньорският щаб се оказа ненужен…
Сега са на осмо място в плейофите. Не вървят нещата. Не проследявам клуба.


– Коя е идната ти цел – към този момент реализира две – избави Славия и завоюва купа за „ белите “?
Да работим крепко и да успеем да вземем още купи.


– Защо разликата сред Лудогорец и останалите тимове е толкоз огромна?
– Финансите, организацията на клуба.


– Трябва ли да има толкоз доста чужденци във водещите ни клубове? Лудогорец разчита най-вече на непознати играчи, Левски излезе във финала с доста малко българи, в ЦСКА ситуацията е сходно…
Целта оправдава средствата. Щом влагаш и правиш резултати, не може да се каже нищо против това нещо. Жалко е за българския футбол, за момчетата, които би трябвало да израстват, за националния отбор… Трябва да се направи една генерация, с цел да може националите да печелят и да се класират на огромните шампионати.


– Ясна ли е програмата за подготовката на Славия? От какви играчи имаш потребност поради присъединяване на клуба в Лига Европа?
– Програмата още не е подготвена, ще я създадем тези дни. Имаме най-голяма потребност от бранители. В това състезание бяхме доста „ тънки “ в тази зона. Ще търсим бекове и централен бранител. Имаме си работа през почивката.


– Ще има ли чужденци в Славия?
Зависи. Ако не намерим в България това, което търсим, ще се опитаме да го открием в чужбина.


– Предстои международно състезание. Какви са възможностите на Сърбия? Кои са твоите любимци?
Обикновено любимците се знаят – Франция, Германия, Бразилия… В момента има доста положителни футболисти в националния тим на Сърбия. Надявам се да съумеят да създадат прекрасен резултат.


– А нашият народен тим, за който имаш 23 мача? Запознат си с ситуацията, игра на последния огромен конгрес за България – Евро 2004. Как оценяваш сегашната обстановка?
Тук има доста чужденци в клубовете. Липсата на българи в огромните мачове е един от огромните проблеми. Големите мачове вършат футболистите.


– Значи отново опираме до чужденците, които малко или доста стопират развиването на нашите таланти…
– Да, това е повода съгласно мен.


– А и към този момент не виждаме изходящи прехвърляния на български играчи в огромни клубове от топ 5 на шампионатите в Европа.
Да, малко са българите, които играят в ЦСКА, Левски и Лудогорец. Има ли някой млад футболист, който да играе? Няма! Това е повода – би трябвало да се построяват, да има самообладание, а се желаят наложителни резултати. А от другата страна си приказваме за български футбол, народен тим, за работата в школите. Не съм склонен! Таланти постоянно има, само че би трябвало да има повече самообладание, когато навлизат при мъжете.


Какво е отношението тези дни към теб? Има ли левскари, които са недоволни, като те срещнат или всичко е наред?

– Не знам. Не желаят доста да си приказват с мен, единствено ми подават ръка и до такава степен.

– Имаш ли време за фамилията? Къде е то – в Нови Сад или тук в София?
– Семейството ми е в Нови Сад. Сега жена ми ще пристигна, а децата нормално идват при мен, когато не са на учебно заведение.

– Вярно ли е, че много дълго си лъгал фамилията си, че ще ги водиш на море и чак тази година ще се случи това?
– Надявам се тази година да отидем до морето.

– Спокойна ли е жена ти, когато те оставя самичък в София?
– Е, имаме си доверие!
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР