- трендът, който обедини филмовите премиери на Барби и Опенхаймер,

...
- трендът, който обедини филмовите премиери на Барби и Опенхаймер,
Коментари Харесай

Всички се забавляват с Барбенхаймер, но не и в Япония

- трендът, който сплоти филмовите министър председатели на " Барби " и " Опенхаймер ", освен се трансформира в сполучлива реклама, само че докара до облаги от милиони долари и за двата кино лентата. В Япония обаче тази еуфория към сливането на тези две изцяло противоположни продукции провокира напълно друга реакция - яд.

В продължение на седмици потребителите на Twitter в Япония реагират остро на тренда. Те подлагат на критика инцидентната рекламна идея, като акцентират, че тя омаловажава тематиката за нуклеарните оръжия и следствията от атомните бомбардировки през Втората международна война, която е наранена във " Опенхаймер ".

Япония е единствената страна, която е претърпяла нуклеарна офанзива - стотици хиляди хора са убити при нападенията над Хирошима и Нагасаки. Предвид историческия подтекст някои от жителите на страната наподобява не намират мемета, свързващи Барби и Опенхаймер за изключително занимателни. На някои от тях русокосата кукла е изобразена един до друг с Опенахймер, а на техен декор се виждат розови облаци от атомни бомби.

В обществените мрежи се появи и хаштагът #NoBarnebnheimer(превод: Не на " Барбенхаймер), който приканва хората да спрат с меметата и да обърнет повече внимание на сериозната тематика.

As of now Crossed a Billion at the box office, has done over 500mn, too good for an R rated biopic. has been a success.
— Ponile Mowa (@ponilemova)
Дебатът стана толкоз известен в Япония, че провокира реакция от страна на японския филиал на компанията Warner Bros. В негова позиция се изразя страдание, че американските сътрудници на филовото сдружение предизвикват мемета на Барбенхаймер.

" Считаме, че реакцията на това придвижване, ръководено от почитатели, от формалния акаунт за кино лентата Барби в Съединени американски щати е извънредно жалка. Приемаме това доста съществено и молим централата в Съединени американски щати да предприеме съответните дейности. Извиняваме се на тези, които са афектирани от тези недомислени дейности ", показва той.

Оплакването провокира вниманието и на главната централа на Warner Bros, която се извини, че се е заела с тренда и е взела участие в популяризирането на двата кино лентата по общ метод.

Докато " Барби " ще бъде пуснат в японските кина дни след 78-ата годишнина от бомбардировките над Хирошима и Нагасаки, " Опенхаймер " на режисьора Кристофър Нолан към момента няма премиерна дата. Това докара до голям брой спекулации, че филмът може въобще да не бъде показван в Япония, с цел да не се засегне локалното население във връзка с наследството от нуклеарните офанзиви.

Официална възбрана обаче наподобява малко евентуална. В Япония има мощна независимост на словото, а предходни американски филми, засягащи тематики от военната ера, са били гледани въпреки и от по-малко зрителска публика. Сред тях са планове като " Безкрайност " от 1996 година за академик, взел участие в плана " Манхатън ", управителен от Опенхаймер и довел до основаването на атомни оръжия.

Също по този начин не е извънредно задграничните филми да дебютират в Япония много време след премиерата им в други елементи на света. На " Безкрайност " са му били нужни съвсем две години преди публично да стигне до японските кина.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР