Трендафил Терзийски е роден на днешния ден през далечната 1944

...
Трендафил Терзийски е роден на днешния ден през далечната 1944
Коментари Харесай

Работил с Моуриньо знаменит българин, шампион по лека атлетика, футбол и баскетбол: Дано погледнат отново към нашите таланти

Трендафил Терзийски е роден на днешния ден през далечната 1944 година Той е един от най-големите ни лекоатлети, нееднократен републикански и балкански първенец, народен рекордьор. Титулярната му дисциплинираност е 200 метра. Кариерата му във футбола стартира в Миньор (Пк) през 1972 година От 1974 до 1984 година работи в Славия. После следва престой в португалските Фарензе и Спортинг до 1995 г, когато отива в Локомотив (Сф). Следващите спирки в кариерата му са Левски, отново Локомотив (Сф), националният тим, Локомотив (Пд), иранският Саба Батери, швейцарският Грасхопърс, баскетболният народен отбор, Черноморец и баскетболният Левски. От 7 януари 2013 година Трендо е на работа в положителната остаряла Славия. Помагаше в школата Витоша 13, в този момент се занимава с гениите от ДЮШ на Славия. Работи там, както той се показва, с " контузени и с най-перспективните ". Легендарният познавач даде изявление за сътрудниците от " Витоша нюз " и на рождения си ден.

Г-н Терзийски, цветущ рожден ден! Бъдете жив и здрав!

- Благодаря ви за прелестните пожелания. Да ви се връща...

Ситуацията в България, а и в целия свят е изключителна. Какъв е вашият коментар?

- На първо място желая да поздравя за куража, за мъжеството, за доблестта, търпението и рисковете, които поема - медицинския личен състав. А всички останали, включително и аз - би трябвало да бъдем доста дисциплинирани, с цел да помогне на себе си и на всички към нас. Много ми е неприятно да слушам, че към момента има хора, които работят безконтролно. По този метод те пречат на тези, които са на първа линия да си правят работата, и усложняват техния живот. Не е почтено, не е почтенно, не е вярно. Отговорността би трябвало да е преди всичко, с цел да излезем от тази обстановка и да се върнем към естествен живот.

В персонален проект какво си пожелавате?

- В тази пауза, която е много неприятна, непрестанно проучвам нещата през които съм минал - сполучливи, несполучливи - с цел да извадя най-качественото, което да продължа да ползвам - в случай че Господ продължи да ми оказва помощ - на подрастващото потомство. Което има потребност от педагогичен и психически метод, както и от модерна методика във футбола. Иска ми се още малко да оказа помощ на това потомство, тъй като имаме към момента надарени хора в тази страна. Все още се раждат! Но имат потребност от помощ.

Как сте вие, по какъв начин се държите в тази ненормална обстановка?

- Говорих през днешния ден с Краси Балъков и аз му споделих това, което споделих на теб. Той ми сподели: " Учудвам се, мастер, по какъв начин тази сила не те напуща. " Ами, това ме държи. Имам възприятието, че в случай че всичко мине обикновено, ще бъда още веднъж нов,с нови хрумвания. Интересен и потребен в работата. Това ми оказва помощ да ми минава времето по-бързо и прелестно.

Как другояче протича вашият ден?

- Изолирахме се с дамата, на къщата в " Симеоново " сме. Опитвам се - по този начин, всеки ден по нещо - я в градината, я поправки, по кое време да окося, по кое време да полея. Намирам си работа (смее се). После взимам листа и молива и започвам да пиша. Прелиствам, проверявам някоя и друга литература...Телевизия, брошура...Разговори със брачната половинка, диалози с внуците...Те и тримата са надалеч от мен. Поддържаме връзка със актуалните средства за връзка. Големият внук Теди (22 г.) е в Италия, тренираше тенис. Той не можа да си пристигна, само че се чуваме всеки ден. Спазва цялостна дисциплинираност, извършва всичко. Брат му Иво (20) се движи с мен и баба му. Също е доста порядъчен, изпити, уроци онлайн и така нататък Внучката ми Лора е 7-годишна. Тя е при родителите си. Чуваме се постоянно и с нея. Естествено, че ми липсват децата (натъжава се). И от Португалия ми се обадиха другари, с цел да ми честитят празника. Съжалявам, че нямаме опция да се съберем. Като отмине тази гнусота, ще измислим нещо. И ти си поканен.

Ясно е, че от време на време е скучно у дома да седите непрестанно затворени. Какви филми предпочитате?

- Гледам филми, които ми доставят наслаждение. Много държа актьорите да са известни, такива, които да ме завладеят. Държа и на ситуацията, разговора и сюжета. Тя би трябвало да ме завладее. Избягвам екшъните, там има прекомерно доста шумотевица. Харесвам българските филми. Не недооценявам актуалните, млади звезди, само че виж - старите бяха в действителност ГОЛЕМИ. С наслаждение виждам по малкия екран, най- към този момент Българска национална телевизия, като пуснат някоя остаряла лента. Обичах доста Георги Георгиев - Гец, Стефан Данаилов, Кабакчиев, Невенчето Коканова...Бяха ми любимци. Имах удоволствието да познавам и някои от тях. Жалко, че към този момент ги няма. Те бяха мощни с това, че предаваха ИСТИНАТА, бяха ИСТИНСКИ. Обичам чистотата в връзките. Това нещо ме впечатлява, ангажира и по тази причина почитам такива хора.

Стари мачове гледате ли по малкия екран?

- Да, поглеждам отвреме-навреме. Особено се развълнувах на лентите от Съединени американски щати " 94. Виж какво, Милене, тази дребна нация ражда огромни гении. Ние можем единствено да бъдем щастливи, че сме имали удоволствието да ги гладеме, а някои още по-щастливи, че са работили дружно с тях. Винаги съм пазя българина и България в чужбина. Това на моменти ми и коствало кахъри, само че няма значение. Асо щещ в изкуството какви титани сме имали - Николай Гяуров, Райна Кабаиванска, Борис Христов...те са доста. Като вземеш в леката атлетика, във футбола...И да стигнем до 1994 година Тези гении са родени в майка България (вълнува се). И по-късно - би трябвало да отбележим, че те имаха щастието да излязат отвън родината си. А на открито дисциплината, условията са прекомерно разнообразни. Това оказа помощ също те да станат още по-добри. Затова би трябвало и в този момент да вършим всичко допустимо да вземем позитивните неща от европейския футбол - организация, методика, взаимоотношения, и да го прилагаме в нашия. Вярно е, че това изисква повече пари, само че и с по-малко средства може да се вкара прилична методика, добра логика на психиката и методика, тъй че тези гении да порастват и да ги виждат на открито. Те по този начин ще имат късмет да израстнат като футболисти и на следващия ден, това което те са го видяли на открито, ще могат да го приложат тук, на българска земя.

Вие работихте в португалския гранд Спортинг (Лисабон), а по същото време в тамошното състезание се беше оформила цяла " колония " от български футболисти. Защо в този момент към този момент няма интерес към наши играчи в Португалия? Как си го обяснявате?

- (Въздиша) Идва ми да кажа, че май някой е " ритнал котлето ". Но пък и " летвата " в Португалия се подвигна много. Виждате до каква степен стигнаха там, какви футболисти излизат от локални клубове, на какви цени се продават...Изискванията се покачиха, а ние с какво им отговаряме? Дано погледнат още веднъж към нашите гении. Но няма да е елементарно. Темата е дълга.

Работил сте и с Жозе Моуриньо...

- Какво да ти кажа? Моуриньо си е Моуриньо. В Спортинг го докара един някогашен централен нападател - Фернандес се споделяше, който го взеха за асистент на великия Боби Робсън. При Фернандес Жозе Моуриньо е работил като кондиционен треньор. Де факто той е бил мой сътрудник, само че при нас пристигна като преводач. Там той завоюва Боби Робсън и след това отиде като част от екипа на англичанина и в Порто, по-късно и в Барселона. После Моуриньо се върна в Бенфика, само че не реализира положителни резултати. По-късно пое " Порто " и завоюва Шампионската лига през 2004 година - един исторически триумф, и от там Роман Абрамович го взе в Челси. За мен изобщо не е изненада това, което Жозе сподели. Това е един доста мощен темперамент, човек, който е роден гений. Твори доста, само че може да твориш доста, и в това време да си стеснен.

Сещате ли се за любопитна преживелица със Специалния?

- Той е неповторима персона, прелестен човек. Ще ти опиша един епизод. Тръгвам аз да напущам Спортинг. А преди този момент отивам с сегашния управител на Краси Балъков при президента на клуба в неговата хасиенда - голямо имение в баровския квартал. Слуги, защита, разкош, едно-друго, знаеш по какъв начин е. Босът ни вика, очевидно е усетил нещо, и ми споделя: " Професоре (той по този начин се обръщаше към мен), какъв брой години искаш още? " А тряба да ти кажа, че това не се предлага всеки ден. " Колко години искаш контракт - една, две, три... " Казах, че ще му отговоря на следващия ден. Разбрахме се на идващия ден в 12,00 часа да кацна още веднъж в кабинета му. Не знам по какъв начин Жозе Моуриньо се озова с мен тогава. Отиваме, сядаме и президентът ме попита какво съм решил. Една сълза ми капна от окото, доста ми беше тежко, само че му споделих, че изрично напущам. Този човек пребледня, стана и отиде някъде.

През това време Моуриньо ми сподели следното: " Теди, недей да напускаш в този момент. Аз желая да взема твоя пост, в случай че напуснеш в края на сезона. Но в случай че напуснеш в този момент, ще пристигна един англичанин, аз го знам кой е. " Това беше истината. Жозе ме посъветва да остана. И в този момент, в този миг, се вълнувам, до момента в който ти описвам това. Аз мога да ви кажа рецептата му за добър тим: " Омлет се прави с яйца, а доста добър омлет с още по-добри яйца. " Когато бях на работа в Иран, Жозе Моуриньо беше в София отпред на Челси. Имаха мач против Левски от Шампионската лига.

Чрез щерка ми му пратих една книга " Съкровищата на България ". В нея посочваха всякакви хубавини от родината. Тогава това ни беше контакта, другояче не го тормозя. Когато и да се забележим, нашите взаимоотношения са си взаимоотношения на равнище. Уважаваме се и до през днешния ден.
 Снимка 470620
Източник:

Ами Боби Робсън?

- Уникален! Един луксозен човек и страховит експерт. Невероятен психолог, добър стратег и мотиватор. Какво и да кажа, ще бъде малко. Сър Боби заслужава реверанс за това, което направи във футбола. Плаках, когато научих вестта за кончината му. Освен това почиташе и България. Първо той води Спортинг, където работи с четирима българи: Балъков, Йорданов, Бончо Генчев и Терзийски. Ние бяхме преди всичко в класирането, когато Робсън изненадващо бе уволнен след загубата от Казино (Залцбург) в шампионата за Купата на УЕФА. От това обаче загубихме ние, тъй като Порто го взеха на секундата. А на края на сезона знаеш ли какво стана? В Лисабон плакаха, тъй като Робсън ни лиши купата под носа. Стана първенец отпред на Порто. Лично познавам и Жезуш, който в този момент е в бразилския Фламенго и прави чудеса там. Той беше един елементарен треньор, потегли от Ещрела Амадора, от Втора дивизия. След това отиде в Бенфика, оттова - в Спортинг, в този момент покори света с Фламенго.
 Снимка 368204
Източник:

Не са загадка околните ви връзки с Красимир Балъков. Не си ли потегли той прекомерно рано от националния тим?

- Краси показва джентълменство към управлението на БФС. Да, проблеми имаше, както и пречки. Но може би той трябваше да преглътне и да изчака. Но това е негово решение, не желая да взимам отношение. Балъков има изключителни качества. Работих с него в " Грасхопърс " и в " Черноморец ". Трябва да ти кажа, че е доста забавен човек, само че се нуждае от мощен щаб. Краси основава отлична организация, схваща от материята, само че би трябвало да има щаб - виновен и самоуверен. За мен персонално Балъков избърза с това, че си потегли от националния тим. Той е име и престиж. Пожелавам триумф на Гошо Дерменджиев, който също е бил мой играч. Дано да успее в сложната задача, с която се е заел.

Вчера различен ваш другар и мой любим - Ивайло Йорданов, имаше рожден ден...

- Е, чухме се и с Иво, несъмнено. Да е жив и здрав! Направи отлична кариера - потегли от Горна Оряховица, от Самоков и оттова - в Лисабон. Там го носеха хората на ръце, обожаваха го - капитанска лента, първенец, водач, какво да приказваме...Момче с качества, непретенциозен...
 БФС поздрави Ивайло Йорданов
БФС поздрави Ивайло Йорданов

Бившият капитан на националния тим чества рожден ден

Работихте много време и с Димитър Васев...

- Да, за това момче мога доста да приказвам и то единствено хубави неща да кажа. Бил съм му треньор в " Локо " (Сф). Имах шанс през последната година да му оказвам помощ във " Витоша 13 ". Трябва да ти кажа - изненада ме. Първо: с неговата организация, с неговата отговорност, с неговата отлична логика на психиката, с педагогическия метод, който влага в работата си. Впечатлен съм от метода, по който работеше със състезателите си. Той ги завоюва. Да не приказваме за трнировъчния развой. И какъв абсурд: този човек е отвън футбола?! Ето това е един голям проблем. Защото младият футболист има потребност от качествена работа, от първокласен метод, от качествено отношение. Това необикновено момче - Митко Васев, би трябвало да бъде върнат във футбола. Българският футбол има потребност от Митко Васев! Неговият капацитет и неговите качества би трябвало да бъдат употребявани.

Мога да посоча и различен мой някогашен играч - Ангел Стойков (селекционер на юношеския народен тим - б.а.). Той също излезе едно доста кадърно момче. На такива хора би трябвало да им се оказва помощ.

На два пъти, както се споделя " по паника ", поехте и мъжкия отбор на " Славия " през последните години...

- Е, да, наложи се моята интервенция. Венци Стефанов (президент на " Славия " - б.р.) по неотложност ме привика. Веднъж бях треньор за последните 3 кръга, при Владо Иванов, спечелихме 3 победи. Вторият път - към този момент Златомир Загорчич беше поел нещата, отново помогнах. Спомняш си каква беше тогава обстановката. Също спасихме нещата. Но както и да е. Обясних му на Венци, че ми е по-добре с децата да се занимавам, пък съм и на възраст, както се споделя (смее се).Винаги бих се отзовал, в случай че имана потребност от мен. И в този момент ми е добре, би трябвало да ти кажа, че в школата на " Славия " имам много забавни момчета. За тях занапред ще се приказва. Българският футбол ще разчита на тях.
 Снимка 457119
Източник:

Мисля, че политиката, която е подхванало управлението на " Славия " - с налагане на лични фрагменти и без чужденци, е вярна. Вие сте нещо като " бялата лястовица " на нашия футбол. Какво е вашето мнение?

- Знаеш ли, приятелю, доста мога неща да кажа, само че...Първо, за " Славия " не всеки може да приказва. Аз почитам и " Локомотив ", и " Левски ", и ЦСКА, аз съм експерт. Но " Славия " е специфичен клуб, нещо неповторимо (вълнува се)! Философията там е много друга. Венци Стефанов е човек, който пасна идеално и пази светинята " Славия ". Той е идеалният началник за " Славия ". Обича клуба, знае по какъв начин да оказва помощ, знае по какъв начин да влага, не се " хвърля " на измислени състезатели, пробва се да я кара по-скромно, само че ето, че нещата вървят. А и отлични фрагменти излизат от ДЮШ. У нас има клубове, които приказват за Шампионски лиги и така нататък Чудя се какви са тези никому ненужни изхвърляния. Това е някакъв идеал, фантазия. И по какъв начин са тръгнали - с недоказани чужденци. Абе, подай ръка на български момчета, бе, дай им късмет. Ако се вземе легионер, то той би трябвало да е като класа над нашите фрагменти. Иначе няма смисъл. Призовавам: " Изберете българското ". Навремето стадионите бяха цялостни. Сега какво е? Пустиня! Тук ще изтъквам фамозния Гиби Искренов, който напомни: " Без минало няма бъдеще. ". Да не забравяме от кое място сме тръгнали.

Какви препоръки бихте дали на футболистите и другите спортисти за подготовка в домашни конюнктура и в изискванията на пандемията от ковид?

- Тренировките са на първо място ментални (смее се). Да, хубаво е да се приказва, с цел да се уплътнява времето. Ситуацията е такава, че не разрешава да се излиза в паркове, игрища. ОК. Който живее в къща, има двор, и може да прави доста неща. Който няма - у дома, ще прави също извършения, с които ще поддържа физическата си форма. Какво имам поради? Пълно е с информация, със схеми на занимания, няма проблем да резервира физическото си положение на равнище 50-60 %. Вярно е, че ще липсва игровата подготовка, само че тя ще липсва за ВСИЧКИ. И дано да не паникьосваме. Първо, дано да сме дисциплинирани, да премине тази гнусота, и откакто премине треньорите имат интелекта по какъв начин да подходят и какъв брой време да заделят за подготовка на играчите и да се влезе в естествения цикъл.

Колко седмици ще са нужни, с цел да се направи една от малко малко естествена подготовка?

- Веднага ти давам отговор от моята позиция.Зависи какво решение ще излезе от УЕФА и ФИФА, по кое време ще започва шампионата и така нататък Сложно е и никой не може нищо да предвижда на този стадий.Свързано е с много условности. Аз да вземем за пример имам разновидности няколко. Ако ми дадат 10 дни, ще основа такава организация, че състезателите да влязат в положително положение на първия мач. Комплекстно приказвам. Ако ми оставят повече врем, ще приложа други способи и различен режим на работа. Тоест - ще се съобразя с времето, което ще дадат до рестарта на сезона. Не може да се каж " Тая седмица по този начин, другата - другояче "...Няма такова нещо. Всеки е задължен оптимално бързо да си организира такава подготовка, че да влезе по-подготвен в тоя цикъл. Много е релативно. Няма смисъл в този момент да се бърбори и да се чуват най-различни приказки. Помниш ли, когато имаше шампионат " Интертото "

Да, несъмнено, че помня.

- Така...Ще напомня, че аз съм провеждал неповторими подготовки. При това играехме със съществени тимове - " Малмьо ", " Грасхопърс ", " Хамбургер " ШФ, да не ти разправям. И то през лятото, в разгара на летния сезон. Нашите юнаци идват от плажа, били са на отмора със фамилиите си. И ние имаме не повече от 10 дни до първия мач от " Интертото ". В тези дни аз върша вярната подготовка и ние влизаме в добра кондиция в спортния режим. Обаче, доста е значимо, с вярно координиране на схемата със старши треньора. Така че ненужно е в този момент да се приказват празни приказки. Трябва да се изчака да забележим по какъв начин ще се развие обстановката, какво решение ще вземат господота от " огромното добрутро ".

Аз мисля, че в тази обстановка в този момент ролята на кондиционните треньори е най-важната...

- Е, несъмнено, че е по този начин. Но слушай...Тук малко би трябвало да ударя. У нас някои треньори взеха решение, че схващат от всичко. Навремето имаше един известен филм - " Специалист по всичко ". Помниш ли го?

Да, с незабравимия Апостол Карамитев в основната роля...

- Така, и с Георги Калоянчев. Но, какво имам поради...В Европа, в огромните клубове, работят по 4-5 кондиционни треньори. Един работи за мощ, различен дава отговор за контузените, трети е до старши треньори и така нататък и тъй наречените Щабовете към този момент са по 12 души. РОЛЯТА НА КОНДИЦИОННИЯ ТРЕНЬОР В СЪВРЕМЕННИЯ ФУТБОЛ Е МНОГО ВАЖНА И МНОГО ОТГОВОРНА. Той и старшията би трябвало да работят в цялостен синхрон, с цел да няма контузени и тимът да е в оптимално физическо положение през целия сезон. Аз съм щастливец, тъй като в България работих с треньори като Атанас Пържелов, Христо Младенов, Александър Илиев...Това бяха хора, които можеха и знаеха да работят с кондиционни треньори. А на Запад селектират такива. Ценят ги, а без тях старши треньорът не може да съществува. Това е!

В Славия по какъв начин е ситуацията?

- И децата, и юношите, и първият тим имат направени стратегии за подготовка в изискванията на ковид. Всичко се следи изрядно.
 Ивайло Димитров тренира в планината с минал през Сити
Косъма тренира в планината с играл в Сити

Иванов сега е състезател на Етър

Значи последователите на Славия могат да бъдат спокойни. Техният тим ще наподобява чудесно квалифициран след рестарта на сезона?

- Да, несъмнено. Отговорно го споделям. Очаквайте приятни изненади от положителната, остаряла Славия. Бъдете живи и здрави, другари!
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР