Трайно ли е поскъпването на акциите или не? Това е

...
Трайно ли е поскъпването на акциите или не? Това е
Коментари Харесай

С добри перспективи ли са цикличните акции

Трайно ли е повишаването на акциите или не? Това е въпросът... И до момента в който специалистите спорят по тематиката, доста вложители се притесняват да не изтърват евентуално рали в края на годината.

Неотдавнашното рали на фондовия пазар елементарно може да има още гориво. Ако това продължи, по този начин наречените циклични акции евентуално ще бъдат едни от най-добре представящите се, съгласно пазарни наблюдаващи.

Индексът S&P 500 завоюва малко над 11% от най-ниското си затваряне за годината при започване на октомври, основно заради спада на инфлацията. Това породи вяра, че Федералният запас скоро ще стартира да покачва лихвените проценти по-бавно, натискайки спирачките на стопанската система малко по-слабо.

По-високите ставки имат за цел да оказват помощ за управление на цените посредством понижаване на търсенето на артикули и услуги, само че се натрупаха опасения, че бързото повишение на лихвите от Фед досега ще провокира криза. Това би навредило на търсенето и корпоративните облаги, като евентуално ще докара до спад на акциите.

Все отново настоящето рали елементарно може да продължи през идващите няколко месеца. S&P 500 неотдавна излезе от низходящ тренд, който поддържаше от средата на август, преминавайки основното равнище от 3900, с цел да се търгува покрай 4000 пункта сега.

Това демонстрира, че купувачите са по-склонни да се намесят на още по-високи цени, което значи нараснало доверие в вероятностите на пазара. " S&P може да продължи да се повишава в диапазона 4200-4300 ", написа Денис ДеБюшер от 22V Research в изследователска записка.

Ако това се случи, цикличните имена - компании като Caterpillar и PPG Industries PPG - евентуално ще продължат да се показват добре. Продажбите и облагите на тези компании са по-чувствителни към измененията в икономическия напредък, в сравнение с, да речем, софтуерните акции или потребителските артикули.
 Пет прогнози за софтуерните акции в светлината на междинните избори в Съединени американски щати
Пет прогнози за софтуерните акции в светлината на междинните избори в Съединени американски щати

Ще се утежни ли още сегашната неустойчивост?

Идеята е, че в случай че Фед скоро спре да покачва лихвените проценти, икономическата интензивност и облагите ще доближат дъното и по-късно ще възобновят растежа си. Инфлацията ще намалее първо, в кратковременен проект, защото по-бавното нарастване на цените вреди на краткосрочните продажби и облагите на цикличните компании.

Но пазарът бързо ще надмине това, фокусирайки се върху по-голямото търсене на артикули и услуги, което една по-здрава стопанска система би донесла. Цикличните браншове към този момент се показаха по-добре по време на възхода на пазара неотдавна, само че остават релативно евтини.

Като група, цикличните акции в S&P 500, се търгуват на към 16 пъти общата си облага на акция, която се чака да донесат през идващите 12 месеца, до момента в който нецикличните акции са на почти 21 пъти, съгласно 22V Research.

Това оставя празнота от пет пъти облагата, спрямо историческата междинна стойност от към два пъти, което прави цикличните компании да наподобяват релативно привлекателни. Това е знак, че може да са подготвени да се придвижат по-високо.

Акциите на Caterpillar са поскъпнали малко под 50% от най-ниската си точка за 2022 година, достигната тази есен. Акциите бяха открояващи се, тъй като скорошният доклад за облагите беше доста добър, разясняват специалисти.

Печалбите на акция в производителя на булдозери и друго тежко съоръжение бяха с към 25% по-високи от упованията на анализаторите, защото възходящите цени помогнаха на продажбите и маржовете на облагата да надминат прогнозите.

Дори в този момент акциите не са извънредно скъпи, търгувайки се при 16 пъти бъдещата си облага на акция, към момента под пика си тази година. Техническите сигнали на акциите демонстрират, че облагите остават вероятни.

Caterpillar се търгува на към $238 на акция, което значи, че скокът им тази есен ги е отвел над почти $230, по този начин наречената зона на опозиция, където продавачите бяха влезнали по-рано през годината, с цел да смъкват цената.

Движение над почти $245 може да накара биковете да се усещат още по-уверени. The Sherwin-Williams Company е различен образец. Акциите й се увеличи с към 16% от най-ниското си равнище за годината, достигнато през октомври, надминавайки основната опозиция от $220 до $234.

Следващото затруднение за скок е опозиция от към $260. Акциите се търгуват при 23 пъти плануваната облага на акция, малко по-малко от пика за годината. Междувременно PPG Industries (PPG) се увеличи с към 19% от дъното си през октомври до близо $129. Това оставя акциите в обсега на надминаващата опозиция при $130, само че към момента много под идващото основно равнище в диапазона на 140-те $.
 5 акции за идващите 10 години, определени от експертите
5 акции за идващите 10 години, определени от експертите

Финансовото издание Barron`s помоли петима експерти в региона на вложението за дълготрайна прогноза

Акциите се търгуват при 18,5 пъти плануваната годишна облага на акция, малко под най-високата стойност за годината. Lowe " s е в същата категория. Компанията е нагоре с 21% от най-ниското си равнище, пробивайки над основното равнище от $200.

Все още би трябвало да се движи над зоната от $210, макар че се търгува единствено за 14,7 пъти плануваната на акция облага, под най-високата си стойност за годината. Всичко това звучи прекомерно хубаво, само че към момента има основни равнища, които тези акции би трябвало да надминат, с цел да могат някои вложители да се усещат по-удобно да ги купуват.

Коефициентите на облаги се приближават до върховете си за годината, тъй че сигурно не са толкоз евтини, колкото бяха преди няколко седмици. Междувременно вероятностите за облагите са несигурни, защото към момента не е ясно до каква степен нарастванията на лихвите, които Фед към този момент е въвел, ще навредят на търсенето.

Изводът е, че тези акции може да продължат да нарастват през останалата част от годината, само че с по-бавни темпове, в сравнение с през последните няколко седмици. Следващата година може да се окаже предизвикателна за тях.

Но внимавайте! Ралито може и да не продължи...

Докато вложителите търсят заслон в по-дефанзивно насочени имена на акции, един пазарен механик вижда възходящия марж на изпреварване на Dow по отношение на S&P 500 и Nasdaq като знак, че последното възобновяване на акциите може да изчезне бързо, както направи последното.

В записка до клиентите Джонатан Крински, основен пазарен механик в BTIG, сподели, че показателят Dow Jones Industrial Average съвсем в никакъв случай не надминава по време на ранните стадии на трайно рали на капитала - а когато се случи, тези ралита нормално се стопяват.

" Не мисля, че сме в трайно възобновяване ", сподели Крински по време на телефонно изявление с MarketWatch.

" Хората се пробват да заловен посоката нагоре, само че по-скоро по защитителен метод. " Първо, Крински сподели, че интервали на предимство на Dow по време на ранните стадии на възобновяване на капитала са необикновено редки през последните четири десетилетия от историята на финансовите пазари. Той уточни като образци четири " нови бичи " пазара - 1982, 2002, 2009 и 2020 година Той уточни 2002 година като изключително незабравим образец.

Както и тогава, акциите на Съединени американски щати бяха хванати в цикъл, в който маржът на предимство на Dow продължава да се уголемява. Крински съпостави това с сходен модел, който се появи преди акциите на Съединени американски щати най-сетне да паднат до дъното си след дотком-балона в края на 2002 година

Тъй като отбранителните акции се представяха по-добре от предходните горещи браншове като осведомителните технологии или потребителските дискреционни, професионалните вложители от ден на ден ги оферират на клиентите.

Само оня ден основният капиталов шеф на UBS Group Марк Хафаеле повтори, че е посъветвал клиентите да избират отбранителни браншове като акции на опазването на здравето и потребителски артикули, като в същото време заобикалят акции на напредък като технологиите.

" Оставаме минимум желани във връзка с осведомителните технологии и растежа ", сподели той в записка. Тази година наклонността на предимство на Dow стартира през първото тримесечие, когато слабите облаги от огромни технологии накараха акциите на Netflix, Meta и техните съперници да се срутен.

Но в последно време Dow се ускори, като надмина както Nasdaq Composite, по този начин и S&P 500 през пет от последните осем седмици, съгласно пазарните данни на Dow Jones. И по време на осемседмичния интервал, който завърши на 4 ноември, Dow надмина и двата конкурентни индикатора през шест от последните осем седмици.

Подобен модел се появи по време на интервала доникъде на юни, когато акциите в последна сметка паднаха до най-ниските си равнища от повече от година. По времето, когато звездната акция за акциите през октомври завърши, Dow се увеличи с едвам 14%, регистрирайки най-силното си октомврийско показване в историята.

Нещо повече, той победи Nasdaq Composite с 3,7 процентни пункта, най-големият марж от 2002 година насам, и S&P 500 с близо шест процентни пункта, най-големият марж от април 1999 година, съгласно DJMD. Една от аргументите Dow да се оправя толкоз добре сега е, че е формиран значително от защитни акции. Както уточни Крински, UnitedHealth Group, Goldman Sachs Group, Home Depot, Amgen и McDonald`s, са виновни за повече от една трета от цената на Dow.

Основни потребителски артикули, комунални услуги, здравни акции, огромни телекомуникационни акции като Verizon и AT&T (въпреки че в последно време не се показват толкоз добре) и някои типове капиталови тръстове за недвижими парцели нормално се смятат за защитни акции, споделиха пазарни стратези.

Досега тази година отбранителните акции се показаха добре, дружно с енергийните акции, които бяха най-добре представилите се през 2022 година Енергийният бранш в S&P 500 се увеличи с повече от 70% от началото на годината, а Chevron е най-хубавият представител на Dow с растеж от 60,5%.

Въпреки че и трите съществени бенчмарка приключиха по-ниско в понеделник, Dow още веднъж се показа по-добре, падайки с 0,6%, спрямо 0,9% оттегляне за S&P 500 и 1,1% спад за Nasdaq от началото на годината, Dow падна единствено със 7,1%, в съпоставяне със 17% за S&P 500 и 28,4% за Nasdaq.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР