Трайна тенденция за намаляване на замърсяването на въздуха с фини

...
Трайна тенденция за намаляване на замърсяването на въздуха с фини
Коментари Харесай

Екоминистърът отчете трайно намаляване на замърсяването с прахови частичи в София

Трайна наклонност за понижаване на замърсяването на въздуха с фини прахови частици /ФПЧ/ в София се следи от 2011 година насам. Изключение има единствено в една станция на гара Яна. Това сподели министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на конференцията за обмяна на опит и положителни практики в оправянето със замърсяването на въздуха в градска среда. Форумът е проведен от " Зелена София " и Столична община. В него вземат участие специалисти от Париж, Виена и Наймейхен.

Димов означи, че в случай че през 2011 година всички станции са превишавали с доста стойностите на ФПЧ, през предходната година има единствено две оскъдни превишавания на ФПЧ. Той уточни, че сега се работи по две посоки в Министерство на околната среда и водите - създаване на критерии за горивата за битово отопление и за стягане на контрола върху използването на катализатори в колите.

Димов добави, че през идния месец предстоят огромни публични полемики и по двете тематики. Работи се и по прекосяване към различни типове превоз, като електрическите автомобили, сподели той. Министърът означи, че до края на годината стартира набирането на планови оферти от общините за повишването на качеството на въздуха, като ще бъдат отпуснати 111 млн. лева

Столичната община стартира работа по правенето на програмата за повишване на качеството на въздуха за интервала след 2020 година, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. В момента се работи в три съществени направления - повишение на привлекателността на градския превоз и намаляването на замърсяването от него, посредством закупуване на нови транспортни средства; понижаване на нездравословните излъчвания от битовото отопление; увеличение на зелените площи в столицата.

Част от ограниченията, които се подхващат, са непопулярни, тъй като засягат хората и навиците им, означи Фандъкова. Тя даде за образец ограничението на автомобилния трафик, увеличението на велоалеите, и въвеждането на зоните за паркиране. За такива ограничения, съгласно кмета, е нужна необятна гражданска поддръжка. Увеличаването на синята и зелената зона за паркиране се прави доста деликатно, а задачата не е да се печели, а да се понижи използването на персонални коли и да се насочат хората към градския превоз, добави още тя.

Джордж Кремлис от Генералната дирекция " Околна среда " на Европейска комисия уточни, че във връзка с чистотата на въздуха Столичната община е направила доста. Той добави, че е доста значимо построяването на завода за ръководство на боклуци, удължаването на линиите на метрото, както и увеличение на размера на когенерационните мощности в Топлофикация. Според него в идващия програмен интервал е изцяло допустимо да се разшири покритието на топлофикационната мрежа в зоните и регионите на София, които са обитаеми с хора с по-ниски приходи.

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР