Травис Каланик съосновава Uber през 2009 г. и оттогава не

...
Травис Каланик съосновава Uber през 2009 г. и оттогава не
Коментари Харесай

Травис Каланик продава близо една трета от акциите си в Uber

Травис Каланик съосновава Uber през 2009 година и от този момент не е продавал от акциите си

Още по тематиката
Консорциум, воден от Softbank, купува 17.5% от Uber за 9 милиарда $

Акционерите на американската компания се съгласиха да продадат част от книжата с отстъпка от 30%
2 яну 2018
Uber загуби правната борба с Европейски Съюз

Еропейският съд реши, че Uber е транспортна компания, а не онлайн приложение за цифрови услуги
20 дек 2017
Uber е скрила, че е станала жертва на хакерска офанзива

Личните данни на 57 млн. клиенти на компанията са били изтеглени
22 ное 2017
Новият изпълнителен шеф приготвя Uber за излизане на борсата

Първичното обществено предложение би трябвало да се случи в идващите две години
31 авг 2017 Съоснователят и някогашен изпълнителен шеф на Uber Травис Каланик ще продаде за пръв път част от акциите си в компанията за споделени пътувания, като договорката ще му донесе над 1 милиарда $, написа Financial Times, като се базира на осведомени с тематиката източници. Предприемачът, който през юни беше заставен да напусне ръководството след месеци разтърсвания в сдружението и напън от страна на останалите акционери, ще се раздели с към 29% от книжата си в Uber, които ще бъдат добити от консорциум от вложители отпред с японската SoftBank.

Офертата на азиатската софтуерна компания прави оценка Uber на 48 милиарда $, което значи, че Каланик ще получи към 1.4 милиарда $ от продажбата. При последния рунд на набиране на капитал Uber беше оценена на към 70 милиарда $ и 41-годишният съосновател в началото е предложил да продаде половината от каузи си от общо 10% от капитала на капиталовия консорциум. Заради огромния интерес към офертата обаче в последна сметка е било контрактувано предприемачът да се раздели с 29% от книжата си.

Досега Каланик не е продавал акции от учредената от него и Гарет Кемп през 2009 година Uber, което значи, че персоналното му положение беше в голямата си част обвързано с компания, която към този момент не ръководи, отбелязва FT. Оставката му предходната година пристигна, откакто Uber мина през голям брой рецесии и разтърсвания, в това число обвинявания в полов тормоз в сдружението, прецизни регулаторни инспекции по целия свят, юридическа борба по отношение на хипотетична кражба на технологии за самостоятелни коли с дъщерната компания на Alphabet – Waymo, както и разкритията след напускането на Каланик за прикриване на огромен пробив в сигурността на данните, засегнал 57 млн. консуматори.

Наследникът на Каланик – Дара Косровшахи, се пробва да стабилизира бизнеса и договорката със SoftBank е основен детайл от този развой, показва FT. Финализирането на инвестицията за общо 9 милиарда $, която беше контрактувана в края на декември, ще докара до промени в ръководството на Uber, част от които са и намаляването на правата на глас на Каланик и други ранни вложители. След приключването на договорката, което се чака в края на януари, японската компания ще стане най-големият акционер, като ще държи 15% от Uber и ще има двама представители в борда на шефовете.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР