Травис Каланик Още по темата Пазарният дял на Lyft в

...
Травис Каланик Още по темата Пазарният дял на Lyft в
Коментари Харесай

Крахът на едно лошо момче

Травис Каланик

Още по тематиката
Пазарният дял на Lyft в Съединени американски щати е повишен с 30% от началото на годината

С отдръпването на Травис Каланик от управлението компанията ще започва редица промени

Травис Каланик изясни, че ще работи за възстановяване на лидерските си качества

Компанията навлиза в най-тежкия интервал от основаването й до момента

Краят на една ера за Uber към този момент е реалност. Как ще се развие компанията за споделено пътешестване след напускането на основателя й и изпълнителен шеф Травис Каланик? " Капитал " се свърза с водещи вложители, мениджъри и специалисти от Силициевата котловина за коментар върху бъдещето на Uber, споделената стопанска система и трудовата просвета в цифровата промишленост.

През годините транспортната услуга Uber си завоюва репутацията на нападателен бизнес състезател. Според анализатори точно " силовият " метод на компанията е причина за грандиозния й пазарен триумф. Днес Uber се прави оценка на над 70 милиарда $. Приложението е налично в над 670 града по света, като за навлизането във всеки от тях Uber създава характерна тактика ( - бел. ред.). Подходът " бизнесът преди всичко " обаче си има цена, която застигна един от основателите на услугата. След поредност от кавги и напускания на основни чиновници главните вложители във компанията желаеха и получиха. Той стана обект на съществени рецензии след множеството истории в компанията за полов и душевен тормоз върху чиновници.

Празник на непредпазливостта

Падането от високо на Каланик стартира с обявата на видео, в което основателят на Uber влиза в развълнуван спор с водач към компанията. В записа си личи какъв брой елементарно Каланик изпуска нервите си. Вече някогашният изпълнителен шеф на Uber обаче сигурно не е единственият в компанията, който работи неразумно. По време на спор за равноправието сред половете в компанията Дейвид Бондерман, член на борда на шефовете, съобщи, че присъединяване на повече дами в ръководството би довело до " още и още диалози, а не по-качествен мениджмънт ". Бондерман напусна позицията едвам няколко часа след гафа. През февруари някогашният инженер в компанията Сюзън Фаулър разгласи в собствен блог, че е била подложена на полов тормоз от управител над нея. Оплакванията й в отдела за човешки запаси останали без отговор, защото въпросният управител имал положителни бизнес резултати. Впоследствие се оказа, че казусът не е изолиран и има доста сходни произшествия със полов тормоз.

Фархад Манджу, публицист в The New York Times
Според анализатори различен главен фактор при излязлата от надзор просвета в Uber е третирането на Каланик като избавител. Фархад Манджу, публицист в The New York Times, разяснява за " Капитал ", че неуспехът на Каланик е можело да бъде избегнат, в случай че вложителите в компанията бяха упорствали за по-голяма отчетност, както и за по-активна роля на ментори, доверени оперативни специалисти и по-голяма неотстъпчивост от страна на борда на шефовете. " Фактът, че компанията към момента е непублична и получава финансиране само от капиталови фондове и бизнес ангели вместо от финансовите пазари, също е изиграл ролята си за неналичието на по-голяма бистрота ", прибавя Манджу.

Дейвид Байзър, някогашният основен специалист по човешки запаси към Гугъл Europe, разяснява за " Капитал ", че оставката на Каланик дава скъпа опция Uber да премисли корпоративната си просвета, да промени структурата й и да се трансформира в същински велика компания. " Имам голямо доверие в мениджъра човешки запаси в компанията - Лиан Хорнзи, и имам вяра в нейния потенциал да инициира и докара до сполучлив край тази нужна промяна ", добави Байзър. Според Джем Сертоглу, ръководещ съучастник във фонда Earlybird Venture Capital, случилото се с Каланик би трябвало да служи като червен сигнал за бързо разрастващите се стартъпи и да им припомня, че за дълготрайния триумф са нужни грижи за работната среда и просвета.

Необходимото зло

Шийл Мохнот, ръководещ сътрудник към 500 Startups
В коментар за " Капитал " Шийл Мохнот, ръководещ сътрудник на финтех фонда към 500 Startups и преподавател на Digitalk 2017, съобщи, че безочливостта и бързото взимане на решения, с които Каланик е прочут, са в основата на триумфа на Uber. " Заобикалянето на разпоредбите и войната против лобито на такситата - без подозрение Травис беше верният човек, който да изведе Uber на водещите позиции, на които е през днешния ден ", прибавя Мохнот. Според бизнесмена вложителите на рисков и дялов капитал постоянно ще поддържат основателите на компании, които имат бизнес метод и темперамент като тези на Каланик макар всичките му дефекти.

Според Байзър напускането на Каланик няма да донесе забележителна смяна в работната просвета на Силициевата котловина. " Това не е първият образец за изпълнителен шеф от Долината, който основава мощно токсична корпоративна среда. Можем единствено да се надяваме, че този случай ще притегли общественото внимание към минусите основателят на една компания да прави каквото му хрумне ", разяснява за " Капитал " специалистът по човешки запаси. Байзър прибавя, че притежателите на бизнеси би трябвало да се поучат от случилото се в Uber и да осъзнаят, че средата постоянно е главният фактор при триумфа или неуспеха на една компания.

Вицепрезидентът в Гугъл Богомил Балкански разяснява пред " Капитал ", че се надява случилото се с Каланик да отвори очите на основателите на компании в Силициевата котловина. " Нещата, които са били разрешени в Uber по време на ръководството му, са безусловно неприемливи. Тонът на всяка корпоративна просвета се задава от високите етажи. " Според Балкански това е повода Каланик да би трябвало да поеме цялостна отговорност за психическия и полов тормоз, който е застигнал някои от чиновниците на компанията по време на неговото ръководство.

Раф Кроан, софтуерен специалист с над 12 години опит в Apple, разяснява за " Капитал ", че митът за инклузивната и съзнателна просвета, която фирмите в Силициевата котловина видимо поддържат, е изцяло разрушен след случилото се в Uber. " Със сигурност контрастът сред претенцията за почтително отношение към чиновниците и действителността, цялостна с душевен тормоз, е фрапантен ", прибавя Кроан.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР