Травис Браун, софтуерен разработчик и неуморим критик на социалните мрежи,

...
Травис Браун, софтуерен разработчик и неуморим критик на социалните мрежи,
Коментари Харесай

Избухва правна битка за спиране на акаунт в X

Травис Браун, софтуерен разработчик и неуморен критик на обществените мрежи, завежда правосъдна борба против X (Twitter), откакто профилът му там е спрян.

Акаунтът е неразрешен, защото потребителят разгласява резултати от изследвания, съгласно които крайнодесни инфлуенсъри получават все по-голяма известност в платформата, изключително след придобиването й от Илон Мъск предходната година.

Изследванията на Травис няколко пъти попадат в публикации на The New York Times и CNN. В следствията на медиите се разисква отблокирането на голям брой крайно-десни инфлуенсъри.

За първи път акаунтът е спрян на 1 юли тази година.

Сега Браун, който живее в Берлин, взема решение да оспори дейностите на админите в съда, като твърди, че обществените мрежи не трябва да си разрешават прекъсването на сметките на техните критици. Съдебният иск има за цел да анулира решението и да утвърди правилото на свободата на словото и рецензията, споделя той пред Wired.

До момента X не са дали отговор с коментар по случая. 

Жозефин Балон, правист и представител на HateAid, немска организация, бореща се с онлайн речта на омразата, оказва помощ на Браун по делото 

HateAid се обръща към Европейската комисия с молба да се намеси посредством Закона за цифровите услуги, който влезе в действие през август и има за цел да отбрани свободата на изложение онлайн.

Понастоящем в Германия тече правосъдно произвеждане. Идеалният резултат за Браун и неговите поддръжници би бил възобновяване на акаунта му или решение, с което прекъсването се смята за нелегално. В най-лошия случай, съдът ще откаже да се произнесе по делото, защото централата на X в Европейския съюз се намира в Ирландия.

Жозефин Балон показва пред Wired, че казусът на Браун показва нападателната позиция, заета от огромна компания за обществени медии против нейните критици, даже в случай че правният резултат не е в интерес на потребителя.

Казусът откри отражение и в политическите среди.

Тимо Вьолкен, немски политик, представляващ групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, се обърна към Илон Мъск по отношение на свободата на словото, заявявайки, че заглушаването на критици и откриватели опонира на облика му на бранител на свободата на словото.

" Илон Мъск обича да се преструва, че се грижи за свободата на словото, само че този случай разкрива, че задължението му не е нищо повече от заслон ", написа Вьолкен в X.

#Musk postet #AfD-Propaganda, greift Medien an & hofiert #Covid-Lügen. Keine andere Plattform hat so viel #disinformation. Das ist nicht hinnehmbar! Seit Kurzem gilt der Digital Services Act, aber getan hat sich nichts. Ich fordere die Kommission jetzt zum Handeln auf???? pic.twitter.com/1ewirHouGq
— Tiemo Wölken???????? (@woelken) October 3, 2023  
 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР