Траурната церемония за покойния първи и единствен президент на СССР

...
Траурната церемония за покойния първи и единствен президент на СССР
Коментари Харесай

Започна траурната церемония за Горбачов, стотици се стичат да отдадат последна почит

Траурната гала за починалия първи и единствен президент на Съюз на съветските социалистически републики Михаил Горбачов стартира тази заран в Колонната зала на Дома на Съюзите наоколо до Кремъл, съобщи ТАСС.

Стотици се редят на опашка, с цел да отдадат последна респект пред ковчега на Горбачов.

 Снимка: AP/БТА

Колонната зала на Дома на съюзите е емблематично имение покрай Кремъл, което служи като място за държавни погребения от руско време.

Очаква се церемонията за поклонението да продължи към два часа и да завърши към обяд. Достъпът до залата е свободен, означи ТАСС.

 Снимка: AP/БТА

След това тленните остатъци на Горбачов ще бъдат положени в столично гробище " Новодевиче " паралелно с гроба на брачната половинка му Раиса, прибавя Българска телеграфна агенция.

Франс прес заяви, че унгарският министър председател Виктор Орбан ще се включи в поклонението. Агенцията напомни предварителното известие на Кремъл, че съветският президент Владимир Путин няма да участва на траурната гала в Дома на Съюзите заради претовареност.

 Снимка: AP/БТА

Сравнително по-скромната погребална гала отразява комплицираното отношение на Кремъл към наследството на Горбачов, който е уважаван на Запад поради прекратяването на Студената война, само че е презиран от мнозина в родината си поради разпадането на Съветския съюз и последвалия стопански провал, принудил милиони хора да живеят в беднотия, отбелязва Асошиейтед прес.

Вижте всички фотоси ТУК> > >

В четвъртък Путин се елементарни настрана с Горбачов, полагайки цветя на ковчега му, а повода за това, както заяви Кремъл, е бил прекомерно натовареният график на съветския президент, който ще му попречи да участва на погребението през днешния ден.

Помолен да разяснява какво тъкмо ще попречва на Путин да участва, представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи в конферентен диалог с кореспонденти, че президентът ще има поредност работни срещи, интернационален телефонен диалог и би трябвало да се приготви за присъединяване си в деловия конгрес в съветския Далечен изток идната седмица.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР