Тръстикова лодка се строи в Белослав, предаде репортер на ДНЕС+.д-р

...
Тръстикова лодка се строи в Белослав, предаде репортер на ДНЕС+.д-р
Коментари Харесай

Започна строителството на тръстиковата лодка за изследователската експедиция „Абора IV“

Тръстикова лодка се строи в Белослав, съобщи кореспондент на ДНЕС+.

доктор Доминик Гьорлиц, който е началник на плана,заяви през днешния ден, че задачата на творението му е да потвърди връзката сред Египетската цивилизация и цивилизацията край Черно море, която ни е оставила най-старото обработено злато в света.

Той смята, че има връзка сред това злато, открито във Варненския некропол и златото в Троя, където ще една от спирките му. А крайната му спирка е Лимасол (Кипър),където пък е потвърдено, че египтяните от времето на фараоните са го посещавали постоянно. По този метод е направена транспортна връзка сред двете цивилизации.

Д-р Гьрлиц описа детайлности към структурата на лодката и по какъв начин е добавил и странични швертове на двата борда, които още античните са употребявали. Това личало от шаблонизираните изображения на лодки, открити изрисувани по скалите. Идеята при предната лодка е посочила положителни резултати, което проличава от прокладка, съгласно която придвижването е под изострен ъгъл по отношение на вятъра, което значи, че швертовете оказват помощ.
Тръстиката е донесена от Боливия.

Екипажът е формиран от разнообразни представители на народи и ще е 16 индивида, като 8 ще са на вахта, 8 ще почиват. Има и двама боливийци, който са лодкостроители. Идеята не просто да събере едни хора, а това да са от най-различни народи, от разнообразни култури и с друг нрав. Целта е да се види, до каква степен може да се сработи подобен екипаж.

На сухоземен език, швертът е преносимо парче дъска, която се пуска надлъжно отвесно под лодката в средата или от двата борда и по този начин служи като кил и придава по-голяма резистентност на лодката. Ползва се при плитко газещи лодки, с цел да може да се подвига, когато се движат в плитчини.

Припомняме, че единствено преди няколко месеца, кметът на Варна Иван Портних връчи на доктор Доменик Гьорлиц – началник на експедицията с тръстиков транспортен съд „ Абора IV “ подкрепително писмо, с което общината се ангажира в организацията и реализирането на четвъртото по ред научно-изследователско корабоплаване.

„ Преди дни получих публично писмо от Роланд Метлинг, кмет на Рощок – град, с който Варна е побратимен, с молба да окажем подпомагане на изследователския екип, зает с експедицията. Разбрах, че Рощок към този момент е подкрепил две предишни експедиции и ще има дейна роля в идната в Черно море, която ще се организира с присъединяване на Регионалния исторически музей – Варна и Музея за просвета и история на Рощок.

В тази връзка желая да заявя, че Община Варна също ще поддържа „ Абора IV “, която има за цел да изследва морските контакти сред цивилизациите от Източното Средиземноморие и Черноморския басейн през праисторическата ера “, съобщи кметът Портних на конференция в Регионалния исторически музей.

Той добави, че чака експедицията освен да разпространява богатото културно-историческо завещание на Варна и района, само че и да надгради другарските контакти и съдействие със страните от района. Освен подкрепителното писмо, доктор Доменик Гьорлиц получи от варненския кмет и имитация на съкровището от Варненския халколитен некропол.

Геновева Михайлова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР