Тръстикова лодка се строи в Белослав, предаде репортер на ДНЕС+.д-р

Тръстикова лодка се строи в Белослав, предаде репортер на ДНЕС+.д-р ...

Започна строителството на тръстиковата лодка за изследователската експедиция „Абора IV“.

Тръстикова лодка се строи в Белослав, предаде репортер на ДНЕС+.

д-р Доминик Гьорлиц, който е ръководител на проекта,заяви днес, че целта на творението му е да докаже връзката между Египетската цивилизация и цивилизацията край Черно море, която ни е оставила най-старото обработено злато в света.

Той счита, че има връзка между това злато, намерено във Варненския некропол и златото в Троя, където ще една от спирките му. А крайната му спирка е Лимасол (Кипър),където пък е доказано, че египтяните от времето на фараоните са го посещавали често. По този начин е направена транспортна връзка между двете цивилизации.

Д-р Гьрлиц разказа подробности около конструкцията на лодката и как е добавил и странични швертове на двата борда, които още древните са използвали. Това личало от схематичните изображения на лодки, намерени изрисувани по скалите. Идеята при предната лодка е показала добри резултати, което личи от прокладка, според която движението е под остър ъгъл спрямо вятъра, което означава, че швертовете помагат.
Тръстиката е донесена от Боливия.

Екипажът е съставен от различни представители на нации и ще е 16 човека, като 8 ще са на вахта, 8 ще почиват. Има и двама боливийци, който са лодкостроители. Идеята не просто да събере едни хора, а това да са от най-различни нации, от различни култури и с различен манталитет. Целта е да се види, доколко може да се сработи такъв екипаж.

На сухоземен език, швертът е подвижно парче дъска, която се пуска надлъжно вертикално под лодката в средата или от двата борда и така служи като кил и придава по-голяма устойчивост на лодката. Ползва се при плитко газещи лодки, за да може да се вдига, когато се движат в плитчини.

Припомняме, че само преди няколко месеца, кметът на Варна Иван Портних връчи на д-р Доменик Гьорлиц – ръководител на експедицията с тръстиков кораб „Абора IV“ подкрепително писмо, с което общината се ангажира в организацията и осъществяването на четвъртото по ред научно-изследователско плаване.

„Преди дни получих официално писмо от Роланд Метлинг, кмет на Рощок – град, с който Варна е побратимен, с молба да окажем съдействие на изследователския екип, ангажиран с експедицията. Разбрах, че Рощок вече е подкрепил две предходни експедиции и ще има активна роля в предстоящата в Черно море, която ще се проведе с участието на Регионалния исторически музей – Варна и Музея за култура и история на Рощок.

В тази връзка искам да заявя, че Община Варна също ще подкрепи „Абора IV“, която има за цел да изследва морските контакти между цивилизациите от Източното Средиземноморие и Черноморския басейн през праисторическата епоха“, заяви кметът Портних на пресконференция в Регионалния исторически музей.

Той допълни, че очаква експедицията не само да популяризира богатото културно-историческо наследство на Варна и региона, но и да надгради приятелските контакти и сътрудничество със страните от региона. Освен подкрепителното писмо, д-р Доменик Гьорлиц получи от варненския кмет и реплика на съкровището от Варненския халколитен некропол.

Геновева Михайлова

Източник: dnesplus.bg