Тръстиките на защитеното блато Калимок са били подпалени вчера, съобщи

...
Тръстиките на защитеното блато Калимок са били подпалени вчера, съобщи
Коментари Харесай

"Калимок" е четвъртата влажна зона, опожарена за две седмици

Тръстиките на предпазеното тресавище " Калимок " са били подпалени през вчерашния ден, заяви Би Ти Ви и районни медии. Това е поредна значима за биоразнообразието влажна зона, която гори в границите на последните три седмици.

Началото беше обещано с пожари в Драгоманското тресавище и Орловото тресавище край Дуранкулак. Учени от Българската академия на науките (БАН) алармираха и за пожар с изцяло погубен тръстиков масив от 150 ха в бившето Стралджанско тресавище, което е зона от " Натура 2000 " под името " Комплекс Стралджа ".

Какво пази Калимок

 Белобуза рибарка (Chlidonias hybrida), характерен за зоната на Калимок тип, разчитащ на тръстиковите местообитания. Видът е предпазен от европейската мрежа
© Борис Николов, ИБЕИ-БАН

Белобуза рибарка (Chlidonias hybrida), характерен за зоната на Калимок тип, разчитащ на тръстиковите местообитания. Видът е предпазен от европейската мрежа " Натура 2000 " и има статут на уязвим за България.

" Калимок-Бръшлен " е регион, който преди години е бил голямо тресавище, заобикалящо към този момент несъществуващото село Калимок. Блатото е възстановявано и поддържано поради значимостта си за редки птици. То има статут на национална предпазена територия. Под името " Комплекс Калимок " то е и европейска предпазена зона от " Натура 2000 " по Директивата за дивите птици, в чиято заповед има експлицитни забрани за " премахване на растителност по крайбрежията " и " паленето на тръстикови масиви и крайбрежна растителност ". " Калимок - Бръшлен " е оповестена и за " Натура 2000 " за отбрана на местообитанията, само че е една от 211-те зони, за която екоминистерството не е оповестило и до момента заповед с съответни ограничения и режими за запазване.

В непосредственост до предпазената околност " Калимок-Бръшлен " е ситуирана Биологичната пробна база " Калимок " към Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания на Българска академия на науките, основана през 1992 година

Учените от базата на ИБЕИ-БАН разясниха за " Дневник ", че палежът заплашва работата въз основата, тъй като предходни години пламъците са достигали даже наоколо до скъпо съоръжение. Пред последното денонощие пожарът е погълнал растителност край блатото, само че не в непосредствена непосредственост до базата. Унищожените от огъня тръстики са гнездовища на скъпи типове, измежду които пойни, дърдавцови и чаплови птици, за които размножаването в региона през идващия сезон ще е затруднено.

В същото време, за националното радио кметът на Тутракан Димитър Стефанов е декларирал, че пожарът не е достигнал до територията на предпазената околност " Калимок-Бръшлен " и вредите са " към 100 декара тръстика в някогашни рибарници край село Нова Черна ". Землищата на с. Нова Черна обаче са включени в границите и възбраните за зоната " Комплекс Калимок ", съгласно регистъра за " Натура 2000 ".

За откривателите пожарът не е изненада, защото се повтаря годишно и съгласно тях е обвързван със стопанисване на селскостопански земи. Въпреки че в заповедта на зона " Комплекс Калимок " има и възбрана за " унищожаване на характерностите на ландшафта при прилагане на аграрни земи ", съгласно наблюденията им надзор и санкции за такива дейности няма.

Кой работи в Калимок

В региона е вложен доста труд и средства за обитанията на редките водолюбиви птици. Един образец е планът " Възстановяване на влажни зони и понижаване на замърсяването по река Дунав ", който е най-големият план в българската природозащита - с бюджет от 12 млн. $. Той е квалифициран от взаимен екип от Зелени Балкани и WWF-България, а след това е изпълняван от българското държавно управление. Чрез него се възвръщат блата в предпазена зона " Калимок-Бръшлен " с финансиране от Световната банка и с дейното присъединяване на Зелени Балкани.

Научната база на ИБЕИ-БАН е част от Българската орнитологическа централа и работи от 1990-те години насам за мониторинг и възобновяване на в миналото многочислените популации на Червения ангъч. В България той е сериозно заплашен тип. Защитен от 1962 година насам, той е част от 10-годишна стратегия по реинтродукция на типа в природата. Ежегодно сред 20 и 30 дребни от типа, излюпени в полевата база " Калимок " на Българска академия на науките, се възвръщат в българската природа.

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (190)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР