Трасето на газопровода, който трябва да стигне до Италия Още

...
Трасето на газопровода, който трябва да стигне до Италия Още
Коментари Харесай

Първият каспийски газ тръгва към Турция

Трасето на газопровода, който би трябвало да стигне до Италия

Още по тематиката
Минава, природният газ минава

За да се транзитира газ през България, е значимо да има кой да го купува
8 юни 2018
Европейска комисия предизвестява България да не разчита единствено на съветски газ

Брюксел поддържа концепцията за газов хъб, само че желае в него да се търгува газ от разнообразни източници
31 май 2018 Президентите на Турция, Азербайджан и Грузия дават през днешния ден публично началото на употребата на Трансанадолски газопровод (TANAP) - турската част от огромния план " Южен газов кулоар ". Коридорасът чака да обезпечи природен газ от каспийския район за Европа като опция на съветските доставки.

Проектът е значим и за България, защото ще диверсифицира източниците на газ за страната и ще открие благоприятни условия за пренос. Толкова значим в действителност, че на откриването му се отби и министър председателят Бойко Борисов, който е на път за Израел. Борисов се видя с турския си сътрудник Бинали Йълдъръм и продължи към Тел Авив, само че остави министъра на стопанската система Емил Караниколов на самата гала по откриването.

Тя е в турския град Ескишехир и на нея ще участват освен президентите на трите страни - Реджеп Тайип Ердоган, Илхам Алиев и Георги Маргвелашвили, само че и министри на енергетиката, ръководители на енергийни компании и високопоставени публични лица от участниците в плана и " другарски страни ", се споделя в известието на турското президентство.

Връзката с Азербайджан

TANAP ще придвижва природен газ от азербайджанското поле " Шах Дениз 2 " в Каспийско море за турския и европейския пазар. Частта до турската граница - Южнокавказкият газопровод (SCP), беше открита на 29 май, а до 2020 година би трябвало да проработи и третата - Трансадриатическият газопровод (ТАР) през Северна Гърция, Албания и Адриатическо море до източния бряг на Италия.

Инвестициите в TANAP са за към 8.5 милиарда $ и по него до Турция ще доближават 6 милиарда куб.м газ годишно. Когато проработи и ТАР, за Европа ще се придвижват 10 милиарда куб.м.

Българските очаквания

" Преди няколко дни се чухме с Йълдъръм. Много настояваше. Преди 6-7 месеца сме поели ангажимент за Израел, само че защото извънредно разчитаме на продължаването на тези газопроводи през България, дойдохме да се забележим в границите на час. Емил Караниколов ще остане и на откриването ", съобщи Борисов след срещата си с турския министър председател. Посещението на премиера в Турция идва малко след срещата му в Москва с Владимир Путин, на която той изиска България да се включи към " Турски поток ", който в този момент се строи.

България не е част от плана TANAP, както и няма присъединяване в ТАР, само че се интересува директно от тях, защото би могла да придвижва газ към Европа, а и поради личната си диверсификация от Русия. Връзката е допустима посредством съществуващата инфраструктура както през Турция (Странджа - Малкочлар), по този начин и през Гърция (Кулата - Сидирокастро), а също и посредством плановете за нови интерконектори до двете страни.

За Турция се уголемява директният газопровод в сектора Лозенец - Недялскo. " Българско-турската газова връзка може да бъде открита в края на месец юни ", съобщи след срещата си с Йълдъръм Борисов. Идеята е 20-километровата права да усили опциите за пренос на природен газ от България към Турция до 15.7 милиарда куб. метра годишно.

При строителството на връзката сред България и Гърция обстановката е по-сложна. Двете страни желаеха да създадат първата копка през юни, тъй че тя да влезе в комерсиална употреба през 2020 година Множество тъжби против процедурите за избор на реализатор и за доставка на тръбите обаче ще изместят проектите минимум с няколко месеца напред. Изпълнителният шеф на плановата компания за интерконектора Ай Си Джи Би Теодора Георгиева разгласи преди време, че началото на строителните работи евентуално ще бъде през есента.

Алтернатива на " Турски поток "

Южният газов кулоар е възприеман като опция на " Турски поток ", от който министър председателят Борисов също желае да придвижва газ и съобщи при визитата си в Москва в края на май подготвеност да свърже българската газопреносна мрежа с него.

" Това което с съветската и турската страна сме се разбрали, е газът да мине през България. Казвам го пред Йълдъръм, с цел да отхвърли или удостовери. Нашата задача е да кажем по какъв начин ", разгласи в този момент той.

Но " Газпром " не бърза да вземе сходно решение и зам.-председателят на холдинга Александър Медведев сподели, че разновидността до коя граница - българската или гръцката, ще стигне втората тръба от плана, зависи от съответното търсене на природен газ и декларираните количества за транспорт с обвързваща мощ.

" Трасето ще бъде несъмнено, когато се разгласи аукцион, на който обезпечено да се заявят избрани мощности. Зависи от резултата от аукциона, който газопреносният оператор на България или Гърция организира или не организира. Това е въпрос към операторите, ние сме подготвени ", заяви Медведев. Това е и условие на Европейски Съюз за всеки сходен план.

Проблемът пред България е да откри на кой да доставя въпросните количества природен газ. Най-големия сегашен клиент на газ, превозен през страната, е Турция. Но тя към този момент си обезпечи директни доставки от Русия и Азербайджан. Гърция, която е вторият по-големина адресат на природен газ през България, също ще стартира скоро да получава директни количества по Южния газов кулоар. Румъния разчита главно на личен рандеман, а Унгария получава съветски у румънски газ. Единствената опция е да е изнася за Централна и Западна Европа, само че за задачата са нужни съществени вложения в газопреносна мрежа. По оценки на " Булгартрансгаз " става дума за близо 3 милиарда лв.. Освен това ще е належащо и Сърбия да построи директни газопроводи. Какво съставлява огромният план

На процедура това е поредност от уреди - инфраструктура в Каспийско море и разширение на газовия терминал в Сангчал, Южнокавказкият тръбопрород (SCPX) през Азербайджан и Грузия, Трансанадолският газопровод (TANAP) на територията на Турция и Трансадриатическия газопровод (TAP) през Северна Гърция, Албания и Италия с следващо разширение на италианската газопреносна мрежа.

Стойността на Южния газов кулоар се прави оценка на над 40 милиарда $. Целият газопровод ще доближи 3500 км от Баку до Южна Италия. Капацитетът на първия сектор е 16 милиарда куб.м годишно, от които 6 милиарда ще остават в Турция, а 10 милиарда ще са за Югоизточна Европа. Засега работи единствено тръбата до Турция, а доставките за Европа би трябвало за стартират през 2020 година След това е планувано потенциалът да бъде повишен до 31 милиарда куб.м с спомагателни газокомпресорни станции.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР