Транссексуална жена от Нова Зеландия е сред основните фаворити за

...
Транссексуална жена от Нова Зеландия е сред основните фаворити за
Коментари Харесай

Транссексуална жена е сред фаворитите за злато на световното по щанги

Транссексуална жена от Нова Зеландия е измежду главните любимци за златен орден в тежка категория на международното състезание по повдигане на тежести в Анахайм, Съединените щати. 39-годишната Лорел Хъбард, преди Гавин Хъбард, има три победи в районни шампионати от месец март насам, когато получи позволение да направи своя интернационален дебют.

Според международната класация Хъбард, която смени пола си преди четири години, е измежду главните кандидати за купата в категория над 90 кг. Нейната съществена съперничка ще бъде Сара Робълс, която завоюва бронзов орден от олимпийските игри в Рио предходната година. От надпреварата пък ще отсъстват девет от водещите щангистки в категорията, които бяха уличени в приложимост на допинг. Златната медалистка от олимпиадата в Бразилия и нейната подгласничка също отсъстват.

Хъбарт получи позволение от Международния олимпийски комитет (МОК) да се състезава на международното състезание, а то беше утвърдено и от Международната федерация по повдигане на тежести (ИУФ). Нейните съпернички обаче надалеч не са на същото мнение.

" Не желая да споделям каквото и да било отрицателно за нея, само че съгласно мен това не е почтено ", сподели треньорът на Робълс - Тим Суордс.

Трейси Лабрехтс, която загуби статута си на най-хубавата новозеландска щангистка в тежка категория, пък трябваше да смъкна 17 кг, с цел да стане национал в категория до 90. Тя също счита, че не е почтено да се състезава с човек, който в предишното си е бил мъж: " Мога единствено да се надявам казусът да бъде преразгледан и да бъде взето съответно решение ".

" Това е силов спорт, който по принцип се отнася директно до мускулатурата. Не мисля, че в този случай може да се приказва за равнопоставеност на състезателите. Това е моето персонално мнение и мисля, че много хора в света на спорта го споделят ", съобщи президентът на Австралийската федерация по повдигане на тежести Майкъл Кийлан.

След като стартира да се състезава на интернационално равнище, Хъбард, която е дете на някогашния кмет на Оукланд - Дик, е била търсена неколкократно от медиите за изявление, само че отхвърля да даде такова. Генералният шеф на ИУФ Атила Адамфи изясни, че " тя просто не желае да концентрира цялото внимание върху себе си ".

По правлниците на МОК мъж по рождение, който се разпознава като жена, би трябвало да има под 10 nmol/l (нанограма тестостерон на литър), с цел да може да взе участие в интернационалните надпревари. Най-ниската точка на тестостерон при мъжете пък е 9.16 nmol/l, сочи изследване на Endocrine Society, извършено през тази година.

МОК може би ще бъде длъжен да преразгледа личните си правилници, откакто Арбитражният съд (КАС) стартира да събира доказателства и сведения за дами, които имат прекомерно висок тестостерон и все пак вземат участие в лекоатлетически надпревари. За сходно нещо призна ръководителят на женската комисия към ИУФ и президент на Американската федерация по повдигане на тежести Урсула Гарса Папандреа, съгласно която казусът на Хъбард " безспорно има капацитет да провокира полемики ".
Тя обаче прибавя: " Правилата са си правила и щом те са спазени, значи всичко е наред. Не е наша работа да дискутираме дали тези правила са правилни, или не. Това е обвързване на тези, които са ги писали ".

В шампионата по повдигане на тежести има още един акцент и той е завръщането на иранеца Саид Алихюсеини, чието осемгодишно наказване за приложимост на неразрешени субстанции изтече. 29-годишният състезател, който към момента държи международния връх за юноши, беше осъден в началото доживот, само че КАС го понижи след обжалване.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР