Транспортното министерство вече трета година е узурпирало функциите на Министерство

...
Транспортното министерство вече трета година е узурпирало функциите на Министерство
Коментари Харесай

Абсурд: Вече трета година транспортното, вместо спортното министерство, ръководи парашутизма

Транспортното министерство към този момент трета година е узурпирало функционалностите на Министерство на младежта и спорта при управлението на парашутния спорт у нас. Сагата е дълга и стартира с това по какъв начин частният Български народен парашутен клуб (БНПК) се самообяви за народен и направи комбина с Групово дело ГВА (Главна дирекция " Гражданска въздухоплавателна администрация " ), с цел да си присвои права, които не му се поставят.

В интерес на истината БНПК не е желал от Групово дело ГВА да му бъде издадено уверение за образование на парашутисти (чл. 5, т. 10 от Наредба Н-1/2014). През 2016 година обаче са му издадени две други сходни удостоверения: BG.Н-1-03-01 и BG.Н-1-03-02 по т. 11 и 12 на Наредбата надлежно за надзор над парашутистите и над учащите инструктори.

БНПК е съдружие по ЗЮЛНЦ, учредено през 2012 година То няма свое " Ръководство за активността ", изисквано при кандидатстването пред ГВА, а там са пробутали за координиране " Ръководство за утвърждение и надзор на лица, извършващи образование и осъществяване на парашутни скокове, подготовка и категоризация на парашутисти в системата на БНПК, БНАК и юридически лица, регистрирани по Търговския закон в Република България ". Нищо от изброеното обаче не предстои на държавна регулация и надзор, тъй като в него няма нито един детайл от гражданското въздухоплаване. Парашутизмът е въздушен спорт, който стартира откакто парашутистът напусне въздухоплавателното средство, което го е доставило до избрана точка, а самият му парашут не е въздухоплавателно средство.

На уеб страницата на EASA (Европейска организация за авиационна безопасност) има графа " Често задавани въпроси ". Въпрос №22608 е по отношение на дали самата активност по скачане с парашут попада в обсега на Регламент (ЕС) 965/2012. (№22608 is the skydiving activity itself under the scope of Regulation (EU) 965/2012?)

Следва отговор:

Answer:

1) Parashutes are completely outside Regulation (EC) 216/2008 (the Basic Regulation), on account that they are not an aircraft.

2) In addition, the way people do skydiving (parashute jumps/tandem jumps) does not belong to the scope of Regulation 965/2012.

3) Regulation (EU) 965/2012 applies to the flight operation of bringing parashutists at the required level for the execution of the jumps.

Преводът гласи:

1) Парашутите са напълно отвън Регламент (ЕС) 216/2008 (Основният регламент), защото те не са въздухоплавателни средства.

2) В допълнение, методът, по който хората вършат скачане с парашут (парашутни скокове/тандемни скокове) не принадлежи към обсега на Регламент 965/2012.

3) Регламент (ЕС) 965/2012 се ползва при полетната интервенция за привеждане на парашутистите на нужното равнище за осъществяване на скоковете.

Следва да се разясни, че Регламент 965 се отнася за въздушните интервенции. ЕАSА разяснява, че парашутистът интересува авиационните органи дотолкоз, доколкото той е пасажер в наш аероплан, който се пилотира от наш водач, излетява от наше летище, лети в общото въздушно пространство и го доставяме до височината и точката, в който той напуща самолета (въздухоплавателното средство). След като той напусне самолета, парашутистът престава да е обект от гражданското въздухоплаване.

Парашутизмът е въздушен спорт и по какъв начин се образоват парашутистите, по какъв начин се управляват и лицензират, това са въпроси, нямащи нищо общо с гражданското въздухоплаване. Само Групово дело ГВА на Република България било заради непросветеност, неначетеност или несръчност, а може би заради някакъв интерес, утвърждава цитираното управление за образование на парашутисти и издава уверение на парашутистите по наредбата за свръхлеките въздухоплавателни средства. Парашутистите са въздушни спортисти и следва точно Българският народен аероклуб да им издава спортни лицензи.

МТИТС е измежду най-сложните министерства. То само дава отговор ежедневно за всички български жители като водачи на МПС, като пасажери и пешеходци. И е решило всички транспортни проблеми в страната по този начин прелестно, че се нагърбва да управлява и парашутния спорт... Ами тогава да поеме и водните спортове, че и мотоциклетните и колоездачните!
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР