Транспортният министър Росен Желязков е назначил пълна проверка в Българските

...
Транспортният министър Росен Желязков е назначил пълна проверка в Българските
Коментари Харесай

Росен Желязков разпореди пълна проверка на БДЖ

Транспортният министър Росен Желязков е назначил цялостна инспекция в Българските държавни железници. Одитът стартира от " БДЖ - Пътнически транспорти ", откакто Желязков съобщи, че приоритет стават пасажерите, ползващи държавната железница.

Проверката ще обхване изпълняването на графика на придвижване на влаковете, както и дали се обезпечава самото осъществяване на графика - какъв брой са наличните вагони, наличните локомотиви. Одитът покрива и служебният състав, който би трябвало да обезпечи естествената работа на придвижване.

По думи на министъра се ревизира и Национална компания " Железопътна инфраструктура ". Там ще се следи за проходимостта на жп линиите. От изявлението на Росен Желязков излиза наяве, че скоро ще бъде поръчана и електронна система за продажба на билети, тъй че да не се стига до препълнени с пасажери вагони.

Друг проблем пред държавните железници е публичната поръчка за придобиването на 42 нови мотриси. През октомври Комисията за защита на конкуренцията спря търга, въпреки и краткотрайно. Комисия за защита на конкуренцията стартира произвеждане по мнението на китайската компания China Railway Rolling Stock Corporation, която апелира спомагателните уточнения на управлението на железниците към кандидатите. По въпросните уточнения има подадена тъжба и от немската " Сименс Мобилите ", като от регистъра на антимонополистите излиза наяве, че и по нея има формирано произвеждане.

Всъщност, още при оповестяването на търга при започване на лятото се смяташе, че по него ще има значително разногласия, тъй като индикативната му стойност е 675 млн. лв.. Нещо повече - внушителната сума следва да бъде прибрана единствено от един от претендентите, защото поръчката не е разграничена на обособени позиции. Тоест, залогът в действителност е огромен, като в сметката е планувана и цялостна поддръжка на доставените нови мотриси за интервал от 15 години.

Според специалисти обаче това е прекомерно къс период, през който машините ще са още изправни и няма да имат потребност от чести поправки. Още по-интересното е, че първичният вид на заданието, оповестен преди повече от година, предвиждаше изпълнителят да поддържа влаковете за интервал от 30 години. Това наподобява като една добра причина за поправяне на параметрите на публичната поръчка или цялостното й задраскване.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР