Транспортните власти в Лос Анджелис обявиха, че градът ще стане

...
Транспортните власти в Лос Анджелис обявиха, че градът ще стане
Коментари Харесай

ЛА е първият град в САЩ, който ще сканира пътниците в метрото

Транспортните управляващи в Лос Анджелис оповестиха, че градът ще стане първият в Съединени американски щати, който ще сканира пътнитеците в публичния превоз с портативни скенери за идентифициране на взривни устройства.

Техниката ще се ползва в метрото и железопътните линии в града, предава TechCrunch и profit.bg.

“Справяме се със заканите за пешеходците в транспортната система на нашата страна ”, споделя Дейвит Пекоске, администратов в Los Angeles County Metropolitan Transportation Authority.

„ Нашата работа е да осигурим сигурност в транспортната система, с цел да няма терористични произшествия ”, прибавя той.

Портативните скенери ще бъдат въведени до няколко месеца, показва Алекс Уигинс, шеф сигурност в LA Metro.

По информация на AP, скенерите ще имат способността да правят цялостно сканиране на тялото на човек от разстояние близо 10 метра, като ще имат работен потенциал 2000 пасажера на час.

„ Гледаме съответно за оръжия, които могат да причинят всеобщи катастрофи ”, споделя Уигинс. „ Гледаме за жилетки с експлозиви, гледаме за пушки. Не е наложително да търсим по-малкии оръжия, които нямат способността да причинят всеобщи катастрофи ”, прибавя той.

Машините, проектирани от компанията Thruvision, костват 100 хиляди $ всяка. Те разпръскват радиовълни, посредством които основават визуализация на разграничен екран, на който „ чистите ” пасажери се демонстрират в светли тонове, а подозрителните предмети - в тъмни тонове.

Лос Анджелис е един от градовете, в които се тестват тези нови системи, само че ще бъде първият, който ще ги наложи всеобщо.

Другите градове, в които се тества системата, са Сан Франциско, Ню Джърси, Ню Йорк и Вашингтон.

По думите на Алекс Уигинс, потребителите ще бъдат осведомени посредством табели, че в метрото на Лос Анджелис ги чака сканиране, тъй че те ще имат избор да изоставен станцията, в случай че не желаят да бъдат подлагани на такава инспекция.

Новата система е последният ход на управляващите в Съединени американски щати да защитят потребителите, които през предходната година са осъщствили 10.1 милиарда пътувания посредством публичния превоз в страната.

Технологията обаче няма да докара до понижаване броя на охранителите, които служат в транспортната система.

Системата няма по какъв начин да разпознава голям брой възможни произшествия, защото ще може да следи за пиртежание на оръжие, само че не и за неприятни планове – нещо, което към момента остава само в областта на човешките качества.

Тъй като системите за сигурност в транспортния бранш стават все по-сложни, значима част от плана е обезпечаването на качествено образование на личния състав.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР