Транспортната комисия в СОС подкрепя доклада на общинския съветник Карлос

...
Транспортната комисия в СОС подкрепя доклада на общинския съветник Карлос
Коментари Харесай

По предложение на Контрера от ВМРО – София с електрически скутери за ползване чрез апликация


Транспортната комисия в СОС поддържа отчета на общинския консултант Карлос Контрера, импортиран преди две седмици в общината.

Припомняме, че ръководителят на „ Патриоти за София “ и член на националното управление на Вътрешна македонска революционна организация изготви документа с оглед възходящото ползване на тротинетки, което следва наклонността, зародила се в доста европейски столици. Предвид обстоятелството, че към сегашния миг освен, че няма уредба за придвижването на тези транспортни средства, само че няма и система за наемането им от общината, както е в доста градове в Европа, общинарят изиска приемането на експлицитни правила.

На свое съвещание Постоянната комисия „ Транспорт и туризъм” към Столичния общински съвет е изразила кардинално единодушие и поддържа отчета на общинския консултант от Вътрешна македонска революционна организация Карлос Контрера за въвеждане на общинска система за прилагане на електрически скутери. На свое съвещание във вторник членовете на комисията са се съгласили с претекстовете към отчета, а тази седмица се чака основният проектант да внесе в комисията предложение за 200 точки в границите на „ Синя” и „ Зелена” зони за разполагане гратис на електрически скутери. Изпълнителният шеф на „ Център за градска мобилност” ЕАД също е удостоверил пред комисията, че има подготвеност след решението на СОС да предложи разновидности за въвеждане на система за споделено ползване/наемане на електрически скутери.

Според отчета Столична община разпорежда на „ Център за градска мобилност” да създаде разновидности за въвеждане на електрически скутери чартърен като част от публичния превоз в столицата.

Контрера е на мнение, че Столична община би трябвало да задвижи процедурата допустимо най-бързо. Вече 3-4 компании са изразили интерес да дават тази услуга на територията на София и е допустимо през есента това да се случи. Според Карлос Контрера общината следва да сътвори правила, по които това да се случва, тъй като става дума за прилагане на обществена общинска благосъстоятелност.

Не е маловажно и урегулирането на използването на скутерите – колкото повече стават, толкоз повече ще са споровете сред другите участници в придвижването. Трябва да има ясни и елементарни правила, само че в никой случай да не се стига до крайности, които да пречат на този нов способ на напредване в града, споделя общинският консултант от Вътрешна македонска революционна организация Карлос Контрера.

Оказва се, че в България също има бизнесмени и компании, които създават прототипи на електрически тротинетки и съставни елементи за тях (например батериите), има също по този начин хрумвания за сглобяване на този вид транспортни средства в България.

След внасянето на отчета получих забавни оферти – да вземем за пример част от стоянките за електрическите тротинетки да са на натоварени спирки на градския превоз, там да са ситуирани по 2-3-5 скутера, с цел да можеш да слезеш, да си наемеш транспортното средство и да стигнеш с него до точката, към която си се отправил. Това ще направи по-популярен и градския превоз – рейсове, трамваи, тролеи и метро. Също по този начин съгласно специалисти няма проблем да се допусне с общинска разпоредба ръководството на електрически скутери и по велоалеите, тъй като съгласно европейския правилник те са електрически задвижвани двуколесни транспортни средства. Трябва да бъде решен и въпросът с тротоарите, като тук считам, че може да се допусне в пространства, където тротоарът е с широчина над 1,5 м, с цел да няма спорове. Решим е и въпросът със скоростта – що се отнася до концепцията за електрически тротинетки чартърен този, който дава услугата, може да бъде длъжен механически да ограничи скоростта им до избрана големина - 20-25 км/ч. Технически е допустимо и е въпрос на уредба. Но би трябвало да имаме поради също, че Законът за придвижване по пътищата в един миг би трябвало да бъде променен, с цел да отговори на публичните потребности по тематиката със електрическите тротинетки, добавя Карлос Контрера.

Според него през идната седмица комисията по превоз на Столичния общински съвет би трябвало да се произнесе и на 25 юли отчетът да бъде признат от СОС.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР