Транспортната комисия в Европейския парламент(ЕП) одобри постигнатото временно споразумение между

...
Транспортната комисия в Европейския парламент(ЕП) одобри постигнатото временно споразумение между
Коментари Харесай

Одобрено е временното споразумение за пакет Мобилност

Транспортната комисия в Европейския парламент(ЕП) утвърди постигнатото краткотрайно съглашение сред европейските институции през декември предходната година за пакет Мобилност.
Споразумението резервира съществуващите предели за каботаж (три интервенции в границите на седем дни), само че вкарва вписване на прекосяването на граници с тахографа на транспортните средства, за битка с нарушаванията.
В утвърждения текст остават точките за връщането на камиона в страната, в която компанията е записана, на 8 седмици, както и на самите водачи на 3 или 4 седмици според от работния график.
За да влезе в действие, съглашението в този момент би трябвало да бъде утвърдено от министрите на Европейски Съюз и след това от Парламента.
Правилата за командироване ще се ползват 18 месеца след влизането в действие на правния акт. Правилата по отношение на времето за почивки, което включва прибирането на превозвачите, ще се ползва 20 дни след влизането в действие на акта. Правилата по отношение на връщането на камионите и други промени в разпоредбите за достъпа до пазара ще се ползват 18 месеца след влизането в действие на акта по отношение на достъпа до пазара за транспорти на товари, показват от пресслужбата на Екологичен потенциал.
Припомняме, че против пакет Мобилност възразяват редица страни от общността, измежду които и България. През декември, когато Европейска комисия утвърди съглашението, министър-председателят Бойко Борисов и министърът на превоза Росен Желязков обявиха, че когато законодателните промени по пакета Мобилност станат факт, България ще заведе дело пред Съда на Европейски Съюз. Министърът посочи, че подобряването на изискванията на труд на водачите и подобряването на пътната сигурност са последните детайли, които са били взети под внимание при постигането на договореностите. По думите му това се удостоверява от задължението транспортните средства да се връщат на 8 седмици, а водачите да се връщат на 4 седмици в страната по определяне на компаниите или в страната по адресна регистрация, като към момента не е ясно дали е признато предлагането на единомислещите страни, водачите сами да избират къде да прекарват почивката си. Министърът акцентира, че с последните текстове на водачите се не разрешава използването на 45 часовата седмична отмора в кабините на камионите, като е признато предлагането на Европейска комисия за създаване на охраняеми паркинги със съответните условия за отмора на водачите. „ Ще предложа на министрите от групата на единомислещите, както и на тези, недоволни от едностранно наложените текстове, да представим взаимна декларация, с цел да бъде ясно за европейките жители, разминаването сред постигнатия резултат от триалога и инициативно заложените цели в пакет Мобилност I. Надявам се нито Съвета, нито Комисията, нито Екологичен потенциал да одобрят финално сходни разпореждания “, разяснява тогава Росен Желязков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР