Транспортирането на украински граждани от Черноморието към други градове у

...
Транспортирането на украински граждани от Черноморието към други градове у
Коментари Харесай

Украинците бойкотираха преместването за 5 млн. лв.

Транспортирането на украински жители от Черноморието към други градове у нас стартира с провал. Това обаче не се дължи на управляващите и институциите, а на самите бежанци.

 

В неделя сутринта трябваше да стартира извозването им от хотелите по Черноморието към обитаеми места навътре в страната с бързия трен Варна - София. Правителството даже предложения публицисти да снимат преместването. Камерите обаче записаха неуспех на акцията.

От 250 бежанци в морската столица единствено 5 са декларирали предпочитание да бъдат пренасочени към държавни бази. " Мнозинството от тях ще си търсят да се настанят сами – в квартири, а други ще се върнат в Украйна ”, стана ясно от изказване на регионалният шеф на Варна Благомир Коцев.

Автобуси чакаха пред хотелите в Златни пясъци, с цел да ги отведат до варненската жп гара. Оттам хората следваше да бъдат превозени с влакове до Дупница и Плевен, надлежно с дестинация Паничище и Рибарица.

Украинските бежанци са били интервюирани преди дни и изрично са декларирали, че няма къде другаде да отидат . Затова беше основана прецизна организация. На част от влаковете имаше прикачени спомагателни вагони, които да се употребяват от украинците.

 

В последния миг обаче съвсем всички  бежанци са се отказали да се реалокират навътре в страната. Това слага цялата акция по превозването на бежанците под въпрос. 18 000 души за ден трябваше да бъдат преместени, само че към този момент не е ясно по какъв начин ще продължи акцията. По проект тя се чака да завърши до 1 юни, защото до 31 май бежанците са помолени да изоставен хотелите, в които са настанени.

В петък държавното управление взе решение да даде 5 млн. лева от европрограмата Транспорт и транспортна инфраструктура на БДЖ - Пътнически транспорти, с цел да вози гратис с трен и рейс украински бежанци, които се намират под краткотрайна протекция в България, до местата, където е решено те да бъдат настанени. Средствата ще се употребяват за разноски по разселване и вътрешен превоз на лицата под краткотрайна протекция, след първичната фаза на приемане и настаняване.

 

В събота стана ясно, че малко над 500 от хотели са декларирали предпочитание да вземат участие в програмата за настаняване на бежанци против 15 лв. дневно, след 31 май. Хотелите, които ще одобряват бежанци, са освен по морето, а и в цялата страна.  Около 5000 ще останат в хотелите, в които до момента са били настанени.

 

До момента у нас са влезнали 300 000 бежанци. Над 40 000 са украинците, които са регистрирани в системата.

Част от хората, избягали от Украйна, показват обаче и неодобрение от базите, в които са настанени. В колцентровете досега са постъпили претенции от бежанци, че наложително би трябвало да има месо в менюто, някои пък желали да са на първа линия на морето.

 

Егор Глазунов

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР