Транспортирането на първите количества газ за Молдова по газопровода IGB

...
Транспортирането на първите количества газ за Молдова по газопровода IGB
Коментари Харесай

От днес интерконекторът с Гърция транспортира природен газ за Молдова

Транспортирането на първите количества газ за Молдова по газопровода IGB започва сполучливо от през днешния ден, оповестиха от фирмата-оператор. Интерконекторът Гърция-България доближава над 80% запълване на общия си потенциал от 3 милиарда куб. метра годишно още в първите два месеца от въвеждането му в употреба.

IGB има основна роля за диверсификацията на източниците на доставки на природен газ за района. Интерконекторът свързва България непосредствено с Трансадриатическия газопровод и с Южния газов кулоар, което разрешава достъп до нови, разнородни източници и способства директно за нарасналата сигурност на доставките. Инфраструктурата е основна за целия район на Централна и Югоизточна Европа, като основава напълно нов маршрут за транспорт на природен газ от нови източници до редица страни, в това число Молдова и Украйна.

От 1 октомври 2022 година количествата природен газ, превозени по интерконектора, обезпечават близо 1/3 от зимното ползване на България. За момента, резервираният потенциал за Молдова също ще се употребява за подсигуряване на нужни количества за вътрешното ползване на страната по време на зимния интервал, гарантирайки благонадежден и предвидим източник на доставки.

Свободният потенциал по IGB се предлага от самостоятелния метафоричен оператор ICGB на две водещи европейски платформи – PRISMA и RBP. Със старта на преноса към Молдова, IGB доближава над 80% запълване на общия си потенциал от 3 милиарда куб. метра годишно.

" Това е явен знак за пазарния интерес към IGB и опциите, които той предлага – засилена енергийна съгласуваност, нараснала сигурност на доставките и достъп до разнородни източници. Интерконекторът заема извънредно значима роля в този миг на неустановеност и нараснали опасности, и имаме вяра, че опцията за увеличение на потенциала на IGB до 5 милиарда куб. м. годишно ще способства още по-осезаемо за енергийната сигурност както на България и Гърция, по този начин и на прилежащите страни и по-широкия район ", подчертаха изпълнителните шефове на ICGB Теодора Георгиева и Георгиос Сатлас.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР