Трансмазнините са вид ненаситени мастни киселини, които се образуват когато

...
Трансмазнините са вид ненаситени мастни киселини, които се образуват когато
Коментари Харесай

Внимание! Ето защо трябва да се заменят трансмазнините в храните

Трансмазнините са тип ненаситени мастни киселини, които се образуват когато ненаситени мазнини (като тези в растителните масла) се преработват с цел да добият физичните свойства на наситените мазнини (като маслото).

Най-разпространеният хранителен артикул, съдържащ трансмазнини е маргарина – растително масло, подложено нахидрогенизиране. Трансмазнините се намират и в доста други храни, най-много – предлаганите в заведенията за бързо хранене.

Трансмазнините са известни с увреждащите си резултати за здравето, най-много за сърдечносъдовото и мозъчното здраве.

Количеството трансмазнини, поглъщано от актуалния човек е необикновено огромно. Маргарините, съдържащи 15-20% трансмазнини се употребяват все по-често за приготвянето на съвсем всички купежки сладки и десерти, пастички, вафли, тесто (за печене на бискитки или пици), замрезени пици, крекери, чипсове и доста други. Като се има поради, че естествената централизация на трансмазнини в храните е сред 2% и 5%, тази наклонност е мощно обезпокоителна.

Много от расторантите за бързо хранене също употребяват трансмазнини, изключително за пържене, тъй като са евтини, по-устойчиви на разруха и по-лесни за предпазване.

И това е забавно: Маргаринът убива интелекта - четете на най-полезния здравен уебсайт zdrave.to.


Тези обстоятелства обаче не вършат наситените мазнини по-полезни. В проучване оповестено на 5 юли 2016 в международно уважавания вестник JAMA Internal Medicine, учени настояват, че замяната на наситените мазнини с ненаситени в ежедневното хранене може да донесе огромни здравословни изгоди.

Според харвардските учени, е нужна постепенната замяната на масло, свинска маз, сланина и някои мазни меса със зехтин, соево и рапично олио.

Самото проучване се базира на данните, събрани при изследването на над 126 хиляди души. Учените от харвард определили, че препоръчаната от тях смяна е способна да намали доста риска от развиване на сърдечносъдови болести, невродегенеративни и дихателни заболявания.

Само 2% увеличение в приема на трансмазнини, пресметнали учените, усилва риска от гореизброените болести и преждевременна гибел с 16%. Промяната на питателните привички към използването най-вече на полиненаситени и мононенаситени мазнини (омега-6 и омега-3) се свързва с 11%-19% намаляване на същите опасности, считат учените.

Източник: puls.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР