Трънското ждрело (или Ломнишко ждрело, Ждрелото на река Ерма) е

...
Трънското ждрело (или Ломнишко ждрело, Ждрелото на река Ерма) е
Коментари Харесай

Ждрелото на река Ерма е рай за търсачите на силни усещания

Трънското ждрело (или Ломнишко ждрело, Ждрелото на река Ерма) е каньоновиден пролом на река Ерма в Западна България. То е в най-източната част на планината Руй (1705 м висока), в Община Трън, област Перник, на към 3.5 км северно от град Трън. Според Васил Миков името на планината идва от латинското название на растението смрадлика (Rhus cotinus), което тук е необятно публикувано. Някои от главните туристически направления в българския сектор на Руй са маркирани с лентова (лятна) маркировка.

През 1961 година, с цел да се запазят естествените екосистеми, видовото многообразие, местообитанията на редки и застрашени типове и забележителните пейзажи, ждрелото е оповестено за естествена забележителност и предпазена територия с повърхност от 9 хектара. Трънското ждрело на река Ерма е под номер 39 в стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Цялата дължина на ждрелото е към 2.8 км, а надморската му височина е към 650 метра. То стартира югоизточно от село Ломница на 677 м н. в. и се насочва на североизток. След към 300 м е най-тясната му част (дължина към 100 м и широчина 5 m), където надморската височина е към 650 метра. След това проломът малко се уголемява и оградните му скатове стават относително наклонени. Ждрелото приключва югозападно от дребното село Богойна на 630 м н. в.

Реката се е всякла на към 120 м във варовиците и оградните скатове са стръмни, тук-там отвесни. Една против друга на двата бряга на реката са се възправили две канари, високи към 150-200 метра, наречени Жилав камък и Манастирището /или Църквището/. За наслада на търсачите на мощни чувства, тъй като по тях са прокарани повече от 10 алпийски маршрута за катерене, с друга категория на компликация.

Феноменът е напълно стеснен в основата си и реката образува карстови улеи и дребни водопади. До междинната си част стените му са отвесни, а широчината им не надвишава 10 - 15 метра. Извисяващите се над реката канари се назовават Църквището (или Манастирището) и Жилав камък. Самото ждрело съставлява дълбока над 120 м теснина с дължина 150 метра. Образувало се е в продължение на хиляди години ерозионен развой от въздейстието на реката, която лека-полека си е проправяла път през скалата. Въпреки че се намира в пограничен регион, в предишното тази предпазена околност, е била доста посещаван туристически обект. Имало е построени хижа, ресторант, почивна база с парк и езеро. През 90-те години всичко това е занемарено и през днешния ден до него се стига по неприятно поддържан асфалтов път. Друга връзка, по която се стига до ждрелото, е тунел, останал от Втората международна война. Той е прокопан от немците на десния бряг, само че развоят на военните събития постановат прекратяването на градежа и той остава недовършен. На това място има непокътнати дървени мостове над реката, от където се разкрива невероятна панорама, изключително на залез слънце.

Красотата на ждрелото е възхвалено от Алеко Константинов в негов пътепис, където написва: "Какво, Швейцария ли? "

Река Ерма извира от Власина планина край село Клисура в Сърбия. Тя е дребна, със средногодишен отток от 2-3 куб. м/сек. и дължина 65 километра, от които единствено 25 са на територията на България. Навлиза в нашата страна при Стрезимировци, минава през Трън и след Ломнишкото ждрело още веднъж ни напуща, с цел да се влее в Нишава. Но преди сливането с нея образува един от най-величествените и красиви клисури в цяла Югоизточна Европа - Погановския.

Трънското ждрело е обвързвано с локална легенда за невъзможната обич сред двама влюбени - богата госпожица и безпаричен юноша. Майчина клетва ги проклела и те се трансформирали в две скали от двете страни на река Ерма, тъй че да са постоянно близо един до различен, само че в никакъв случай дружно. Водите на реката били подхранвани от сълзите на двамата разграничени.

Мястото е извънредно картинно, елементарно налично и наоколо до столицата. София е единствено на 82 км (или 1.23 часа) от Трън. От града до Трънското ждерело дистанцията е 3 км, има и табели по пътя. От южния завършек на ждрелото води началото си Трънската екопътека, която е с дължина 13 км, като прекосяването по цялата ѝ дължина лишава към 8 часа. Друг първоначален пункт за екопътеката е село Банкя, наоколо до което се намира и Ябланишкото ждрело. Пътеката съставлява серия от равни сектори, стръмни изкачвания и слизания, мостове и стълби. Не се предлага визитата на обекта във влажно или мъгливо време. По целия маршрут са целесъобразни затворените и постоянни обувки, защото камъните са хлъзгави даже в изсъхнало време. Екопътеката е подобаваща за деца, само че не и за най-малките, защото е със междинна степен на компликация. По цялата екопътека няма питейна вода.

В началото има дребен паркинг и построен ъгъл за отдих с беседки, маси с пейки, детски люлки и катерушки. След паркинга се минава през изкуствено прокопан тунел. 20 м след изхода му се слиза от необятната пътека по към този момент стръмна и тясна пътечка, отвеждаща право до ждрелото на река Ерма (има обозначителна табела, която мъчно се забелязва). Самото ждрело не е по-дълго от 100 метра. Долу при реката има малко, само че доста уместно място за разтягане на палатка. По-нататък пътеката продължава със стръмно нанагорнище по скалите, след което се излиза навън място в подножието на зъберите Църквището и Жилав камък. Оттук се разкрива 360-градусова гледка към региона. Дясно от тази площадка пътят води обрано до паркинга, само че е с по-полегат надолнище.

Забележителна е и живата природа в ждрелото. Само на няколко квадратни километра се срещат десетки дървесни, храстови и тревни типове. Някои от тях са извънредно красиви, като да вземем за пример люлякът през месец май или смрадликата през септември и октомври, а най-много извънредно рядката, срещаща се единствено на Балканския полуостров райхенбахова перуника (Iris reichenbachii), която може да се види през месец юни.

Птичето царство също впечатлява със своето благосъстояние - тук се следят забавни типове като бял щъркел (Ciconia ciconia), осояд (Pernis apivorus), ливаден блатар (Circus pygargus) и други От бозайниците тук се срещат видра (Lutra lutra), мaлък подковонос (Rhinolophus hipposideros), огромен подковонос (Rhinolophus ferrumequinum), европейски вълк (Canis lupus), рис (Lynx lynx) и други. Земноводните са показани от огромен гребенест тритон (Triturus karelinii), жълтокоремна бумка (Bombina variegata) и други.

Други забележителности, които са наоколо до ждрелото, са: Музей на киселото мляко след село Студен кладенец; скален параклис в град Трън, където е живяла Света Петка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР