Трансформацията на зала Света София в Партийния дом е на

...
Трансформацията на зала Света София в Партийния дом е на
Коментари Харесай

Въпросите около смъртта на охранител в двора на Партийния дом растат

Трансформацията на зала Света София в Партийния дом е на стойност 18 млн. лева

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Дипломатически клуб " Делян Пеевски "

Фирмата на младежите, която приватизира парцела в Бояна, го е трансферирала на обвързвана с депутата компания
9 фев 2017
" Народно събрание груп " и " Водстрой 98 " са претендентите за ремонта на зала " Света София " в някогашния партиен дом

Ремонтът надали ще завърши преди началото на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз
18 сеп 2016 Приходите на свързваната със заместител министърката на труда и обществените грижи Султанка Петрова охранителна компания " Дефанс консулт " са скочили близо осем пъти през последната година, демонстрира информация в комерсиалния указател.

Дружеството попадна в светлината на прожекторите откакто стана ясно, че служителят и Даниел Тасев е умрял в петък против събота при неразбираеми условия в двора на Партийния дом, където се обитава Народното събрание.

Въпреки, че постройките на Народното събрание се охраняват от Министерство на вътрешните работи и НСО " Дефанс консулт " е била наета през април 2017 година от сдружението, което извършва преустрояване на зала " Света София " на Партийния дом в пленарна зала, където да се организират съвещанията на Народното събрание. Обектът се извършва от консорциума " Народно събрание груп ", в който водещ сътрудник е строителната компания АТ Инженеринг 2000.

Казусът повдигна редица въпроси за евентуалния спор на ползи и корупционни практики. В понеделник от Българска социалистическа партия желаеха оставката на Петрова, която е зам.-министър от квотата на Вътрешна македонска революционна организация.

От нула до 845 хиляди лева

Фирмата " Дефанс Груп " не е измежду известните имена в сектора. Тя е учредена като " Дефанс ГП " през 2002 година от брачна половинка на Султанка Петрова - Петю Петров и сътрудника му Йордан Генов. От решения на комисията по досиетата излиза наяве, че хора с идентични три имена са били чиновници на Държавна сигурност.

През 2003 година Йордан Генов излиза от сдружението и Петю Петров става едноличен притежател и шеф. През 2010 година той подарява дяловете си на Султанка Петрова и щерка им Мария. Когато през октомври 2014 година Султанка Петрова е определена за депутат тя продава своите дялове на щерка си на номинална стойност. В началото на 2017 година Мария Петрова трансферира компанията на Филип Чипев, който съобщи в ефира на bTV в понеделник, че е татко на децата ѝ.

От наличните в комерсиалния указател финансови доклади на " Дефанс Консулт " се вижда, че от 2007 до 2015 година компанията няма доходи, през 2016 година те към този момент са 166 хиляди лева, а през предходната година скачат до 845 хиляди лева

Хем шеф, хем не е.
В репортаж на bTV Султанка Петрова споделя, че мъжът ѝ работи на високо равнище във компанията: " не е притежател мъжът ми на компанията, той ѝ е шеф (какъвто той не е най-малко от 2010 година в случай че се има вяра на комерсиалния указател, бел. ред.)

Зам.-министър Петрова описа още, че в петък вечерта, когато най-вероятно е станал случая, брачният партньор ѝ е бил на портала на обекта, където е разговарял със чиновници на НСО.

Признанието на Султанка Петрова, че мъжът ѝ е шеф на компанията, са още едно удостоверение, че Филип Чипев най-вероятно е номинален притежател и шеф на " Дефанс Консулт ". Пред bTV Филип Чипев споделя, че Петю Петров е негов прокурист и оказва помощ " с каквото може. "

От думите му стана ясно още, че " Дефанс Консулт " са упражнявали защита единствено през нощта. Фирмата му била ангажирана от строителя през април 2017 година - месец преди Султанка Петрова да стане зам.-министър на труда и обществената политика.

Той изясни, че компанията му е " наета от строителя ", а след това посочи: " Строител, с който работим от години насам. За който охраняваме доста обекти. " Думите на Чипев влизат в спор с два обстоятелството - " нулевите " доклади на " Дефанс Консулт " до 2016 година и събитието, че той не работи от години във компанията, а от януари 2017 година

Минута след този коментар Чипев декларира пред bTV радикално друго нещо: " Ние нямаме безусловно нищо общо с компанията, която е спечелила публичната поръчка. Тя е можела да избере всяка друга компания да охранява този обект. "

Потърсен на мобилния му телефон от " Капитал " Чипев не отговори на позвъняванията. От пресцентъра на МТСП отхвърлиха да ни свържат със зам.-министър Султанка Петрова и желаеха да ѝ изпратим писмени въпроси, на които по този начин и не получихме отговор.

Основният сътрудник в консорциум-строител на новата пленарна зала - АТ Инженеринг 2000 стана прочут около продажбата на дипломатическия клуб в Бояна. Имотът в началото беше продаден от страната на " Ексклузив уеб дизайн ", благосъстоятелност на старозагорски младежи. Това сдружение го продава на компанията " Бояна клуб ", чиито притежател от 2013 до 2016 година е АТ Инженеринг 2000. През декември 2016 година " Бояна клуб " става (вече официално) благосъстоятелност на обвързваното с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски сдружение " Дореко комерс "

Съмнения

Фактите към трагичния случай са много противорочиви и навеждат, в случай че не към безапелационни заключения, то към много съществени подозрения.

Първият въпрос е за какво частна компания охранява обект, за чиято защита се отделят средства от държавния бюджет и не ставали дума за корупционни практики. От НСО и компанията АТ Инженеринг 2000 не дадоха отговор на изпратените въпроси с обяснението, че по случая тече следствие.

Юристи разясниха пред " Капитал ", че в тази ситуация може да става за основаване на съображение, с цел да бъде осъществено заплащане от едната към другата компания - процедура, която е известна като kickback.

Източник от охранителния отрасъл разяснява, че в случай че строителят е имал техника на обекта, която е била застрахована, то застрахователят може да е сложил изискване компанията да има личен контракт за защита. Ако казусът беше подобен обаче, то остава неразбираемо за какво защитата е била единствено през нощта.

Другият сериозен въпрос е за обективността на следствието. Институциите започнаха да приказват за случая чак откакто той стана медийно притежание. В ефира на bTV Филип Чипев сподели, че е осведомен с редица елементи за събитията от вечерта, в която най-вероятно е станал случая - че охранителят не е бил на поста си, че е разговарял със чиновници на НСО, че мястото, където е паднал не е покрито от охранителните камери.

От изявленията на околните на умрелия Даниел Тасев излиза наяве, че казусът се е разследвал от столичното 5 РПУ. В понеделник от Изпълнителна организация " Главна ревизия по труда " оповестиха, че са научили за случая в събота вечерта, когато са били известени от компанията, за която той е работил. В известие до медиите от контролния орган се споделя: " екипът на Инспекцията е посетил пръв мястото на случая още към 19.30 ч. на 07.07.2018 година " ГИТ е под шапката на Социалното министерство и макар обстоятелството, че Султанка Петрова не е отраслов министър на организацията, това може да сложи под подозрение следствието и запазването на местопроизшествието.

В края на работния ден в понеделник от прокуратурата оповестиха, че има формирано досъдебно произвеждане, което е предоставено на Следствения отдел към Софийска градска прокуратура. От известието на държавното обвиняване не стана ясно, за какво следствието е било формирано със забавяне от ден и половина.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР