Трансджендър, интерсексуален, ЛГБТ(И), пансексуален джендъркуиър... Объркахте ли се? Навсякъде и

...
Трансджендър, интерсексуален, ЛГБТ(И), пансексуален джендъркуиър... Объркахте ли се? Навсякъде и
Коментари Харесай

Третият пол е познат още преди Христа

Трансджендър, интерсексуален, ЛГБТ(И), пансексуален джендъркуиър... Объркахте ли се?
Навсякъде и във всички стадии от историята се срещат хора, които излизат или не се вписват напълно в двуполовата подредба мъж - жена. Днес ги назоваваме хора с трансджендър еднаквост, трансполови или просто трансхора. И до момента в който тези избрания са релативно нови, за трети пол приказва още Платон в своя разговор “Пир”, писан към IV в. преди Христа.
През последните години така наречен трети пол, друг от обичайните два, е обект на внимание повече от всеки път. От герои в киното и известни сериали и книги, през тематика на от ден на ден документални филми, а вследствие на това - с все по-осезаемо наличие и въздействие в обществата.
Рядко тематика, за която светът приказва, остава невидима в България и, с цел да сме в крайник с модата, казусът бе необятно дискутиран и стана мотив за десетки разногласия у нас. Повод за разправиите е спогодба, която вкарва формулировка на понятието “пол” и докара спорещите до статут на “изгубени в превода” (виж карето). Документът дефинира пола като “социално построени функции, държания, действия и характерности, които несъмнено общество счита за подобаващи за дамите и за мъжете”.
И в случай че у нас необятното общество счита за подобаващи единствено два вида държания, противоположни един на различен, то в доста култури мултисексуалността съществува от десетки епохи. Още през IV век прочие Хр. в “Пир”
Платон развива концепцията за трети пол - андрогинен,
който имал чертите и на двата пола. “А тези три рода с тези особености съществували заради това, че мъжкият жанр имал произхода си от Слънцето, женският - от Земята, а този с общите черти на другите два рода - от Луната.” Древните гърци също приемали съществуването на мъже с по-изразени женски характерности, и на дами - с мъжки.
Най-общо в древността под трети пол се схващат мъже, а в някои случаи дами, които са трансцендентирали своята полова роля, т.е. възприели са някои от чертите или всичките на другия пол. Това може да е обличане, използва в езика (промяна на обръщенията) и даже кастрация при мъжете.
Особено подробна е полемиката на вероятните комбинации и проявления на пол и полова еднаквост в древноиндийската традиция. В основните медицински текстове на обичайна индийска медицина се загатват “три природи” - мъжка, женска и трети жанр. “Кама сутра” (около II в.) приказва за хомосексуални бракове, основаващи се на “тясна съгласуваност и цялостно доверие един в друг”.
Третият жанр се приема и интегрира в обществото. И до през днешния ден в Индия наличието на такива човеци на женитба се счита за благополучен знак.
Никое изложение на трансджендър в историята не е цялостно без споменаване на Жана д'Арк (1412-1431 г.) - девата, живяла като мъж. Няма никакви доказателства, че френската светица е прекосила границите на пола си заради някаква друга полова еднаквост, само че
Жана д'Арк остава един от най-известните образци за кросдресинг Обличането на жена в мъжки облекла се третира от църквата като закононарушение сходно на ересите. Това е и едно от значимите обвинявания на съда против французойката.

Един от най-ранните случаи на хирургическа смяна на пола от женски в мъжки е на американеца Алън Харт. През 1917-1918 година Лусил Харт се трансформира в Алън, като претърпява една от най-ранните хистеректомии. Харт се дами два пъти след смяната на пола си, той е сполучлив доктор радиолог с принос в проучването на туберкулозата и създател на няколко романа.
Днес науката приема, че биологичните характерности не са благонадежден симптом за пол, не просто тъй като през пубертета може да не се развият вторични полови белези. При израстването и развиването на детето еволюира и неговата идентификация с даден пол. Тя се отразява в избора на облекла, занимания, желания. Вътрешната джендър еднаквост, или психологическият пол, управлява избора на джендър (пол на британски - б.р.) роля.
Многообразието на трансидентификации, което актуалните проучвания последователно откриват, приказва за съвършената некомпетентност на двуполовия стандарт. Установени са към 40 разнообразни степени на “междинен пол”. Статистически почти
1,7% от международното население е с промеждутъчен (трети) пол.
Но до момента в който хомосексуалността, травестизмът, транссексуалността са към този момент добре познати и на доста места признати и легализирани, случаите на “трети пол” с цялото им разнообразие остават голяма непроучена територия.Предполага се, че над 700 000 души в Съединени американски щати са в позиция на противоречие сред своята еднаквост и пола, с който са родени. Междувременно случаите на закононарушения и дискриминация по отношение на трансполовите хора остават блестящо изразени - 78% цитират сходни прекарвания, а 41% са имали опити за самоубийство.
Регистрирани са случаи, при които мъже гейове и дами лесбийки са подложени на “гласова дискриминация” и не доближават до влиятелни назначения в службата поради гласовете си, които не звучат “хетеросексуално”.
Не са необичайност и мощно солидарните с всички разлики страни.
Ярък образец за приемливост стана Канада през предходната година, откакто армията на страната приветства новобранци с всякаква полова ориентировка и полова еднаквост. Това стана единствено часове откакто американският президент Доналд Тръмп разгласи, че ще забрани на транссексуалните да служат в армията. Туитът на канадските въоръжени сили беше съпроводен със фотография на група военни, които вземат участие в церемониал със флагове с цветовете на дъгата, веещи се от оръжията им.
Освен като мъж и жена канадците към този момент ще могат да се самоопределят и като трети необикновен пол. Правителството публично позволи третият пол, обозначен като Х, да може да се вписва във всички документи. Целта е да се улесни приемането на паспорти, документи за пътешестване или имиграционни документи, които подхождат най-добре на половата еднаквост на хората, които не се разпознават нито с мъжкия, нито с женския пол, се споделя в изказване на канадското държавно управление.
С разширението на толерантността в Канада се стигна и до чудноват случай, в койтородители се бореха за правото да не дават пол на детето си.
в формалните документи. Според младата двойка елементарният биологичен обзор не може да разкрие същинската еднаквост на детето. Един от родителите - Кори Доти, транссексуален човек, който не се разпознава нито като мъж, нито като жена и употребява местоимението “те”, споделя, че на 8-месечното им бебе към момента не е публикуван документ за раждане, тъй като формалните лица ги задължават да попълнят графата мъжки или женски пол.
Т.нар. трети пол, към който в България разногласията не стихваха цяла седмица, не дочака влизането на конвенцията в Народното събрание и въпреки и официално да не участва в текста ѝ, влезе в акредитациите за медиите, които ще отразяват събитията към българското председателство на Европейски Съюз.
На бланките за публицисти са посочени три графи - женски, мъжки и неустановен. Дори и да е норма и евростандарт за форумите на Брюксел, въпросната рубрика е цялостен казус за нашата страна, където сходно полово многообразие не е институционализирано най-малко към този момент.
През 2014 година Европарламентът публично вкара понятието трети пол. Нововъведението се състои от две подкатегории - транссексуални и интерсексуални хора, които имат правата на мъжете и дамите. Революционната промяна бе записана в резолюция и даде картбланш за правене на “пътна карта” на Европейски Съюз против хомофобията и дискриминирането поради половата ориентировка и половата еднаквост.
Австралия е първатадържава в света, въвела трети неустановен пол Х публично в документите си. Промяната е мярка против половата дискриминация, която да даде опция на транссексуалните и хората, които не желаят да си дефинират половата принадлежност, да запълват с Х графата “пол” в документите за идентичност.
Освен Австралия страните, които до този миг са въвели публично алтернатива за трети пол в документите, са Нова Зеландия, Канада, Бангладеш, Индия, Непал, Колумбия, Аржентина и няколко американски щата.
В Европа Германия е на път да стане първата европейска страна, която ще дава опция на жители да не се дефинират нито като мъже, нито като дами. Най-висшата юридическа инстанция в Берлин настоя да се легализира “третият пол” в актовете за раждане. До края на 2018 година депутатите би трябвало да одобряват нова регулация, с цел да дават на “третия пол” вид в актовете за раждане, добави съдът, вземайки решение в интерес на просител.
Изненадващата серия от туитове, с които американският президент Доналд Тръмп разгласи, че транссексуални няма да служат в армията на Съединени американски щати, бе наказана като дискриминация с чисто политически претекстове. Администрацията на Тръмп отхвърли и знакова наредба за публичните учебни заведения, която позволяваше на трансджендър възпитаници да употребяват тоалетна по желание, проваляйки основна самодейност на предходния президент Барак Обама. Тогава бяха основани даже тоалетни за хора, които не се дефинират с никой от двата обичайни пола. Отмяната на разпоредбите провокира следващия спор в Америка сред вярващите в обичайните полезности и обществените прогресивисти и евентуално докара до увеличение на уличните митинги.
Преди години датската столица Копенхаген бе избрана за едно от най-толерантните и отворени общества в Европа и най-хубавото място в света за визити на хомосексуалисти. Дания влезе в историята, трансформирайки се в първата страна в света, която през 1989 година признава еднополовите съюзи ( “регистрираните партньорства”).
С всички тези събития, посредством орисите на доста трансхора определянето на пола в границите на бинарна система - мъж или жена, според само от чисто физически признаци при раждането, попада под голям въпрос. Биологичен пол и джендър в никакъв случай към този момент няма да се възприемат като наложително съвпадащи.
РЕЧНИК
В британския език има два термина, които дават отговор на българската дума “пол” - gender и sex. Макар че те постоянно се употребяват като взаимозаменяеми, имат разнообразни конотации. Sex се отнася към биологичните разлики, а gender - към културните и обществени разлики сред половете.

- Асексуален - персона, която не изпитва полово увлечение към нито един от половете.

- Бисексуален - човек, който е прочувствено и/или полово притеглен както от мъже, по този начин и от дами.

- Гей - всекидневен термин за човек, който изпитва полово привличане към хора от своя пол.

- Джендър - обществен пол. Термин, употребен в обществените науки за означаване на обществените и културните измерения на концепциите за женственост и неустрашимост, визиите за това да бъдеш мъж или жена.

- Джендъркуиър (небинарен пол) - човек, който не се самоопределя в границите на обичайна двуполова система (като мъж или като жена).

- Интерсексуален - общо разбиране, което се употребява за доста типове положения, при които човек се ражда с репродуктивна анатомия, която не дава отговор напълно на нито един от признатите за универсални мъжки или женски пол.

- Кросдресър - човек, който се облича с облеклата на другия пол.

- Лесбийка - жена, която е привлечена прочувствено и физически от други дами.

- ЛГБТ (LGBT) - общество на лесбийки, гей, бисексуални, трансджендър. от време на време се прибавят също и И(I) и Ку(Q), с цел да се включат интерсекс и куиър хората (LGBTIQ).

- Пансексуален - човек, който е физически и прочувствено притеглен към хората, без значение от половата им еднаквост и половата ориентировка.

- Полисексуалност - привличане към голям брой полове и/или полови идентичности, само че не вкупом. Тоест може да бъдеш притеглен от дами, трансджендъри, кросдресъри и всичко изброено, само че като се изключи няколко полови идентичности или полове.

- Сапиосексуален - човек, притеглен полово повече от интелекта, в сравнение с от която и да е друга линия.

- Сколиосексуален - човек, който е притеглен единствено от транссексуални човеци.

- Транссексуална жена - човек, който е мъж по рождение, само че живее като жена или е в развой на смяна на пола.

- Tранссексуален мъж - човек, който е роден жена, само че е в развой на смяна на пола към мъж.

- Трансджендър - общ термин, включващ всички, чиято полова еднаквост се разграничава от рождения пол.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР