Трансатлантическите отношения имат много аспекти, освен търговски и икономически. След

Трансатлантическите отношения имат много аспекти, освен търговски и икономически. След ...

Ивайло Калфин: Едва ли може да се говори за съперничество между САЩ и ЕС.


Трансатлантическите отношения имат много аспекти, освен търговски и икономически. След идването на Доналд Тръмп на поста президент на САЩ те бяха подложени на сътресения, основно в икономическата област, и също във военната, пак с икономически измерения. Очевидно е, че американският президент е един от тези лидери, които търсят повече протекционизъм за собствените си икономики, каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria бившият вицепремиер Ивайло Калфин. Още по тематаВихърът от туитове на Тръмп не е повлиял на имиджа на Фед

"Едва ли може да се говори за съперничество между САЩ и ЕС. Връзките, които са градени след Втората световна война, не са случайни. Те стабилизират целия световен мир, особено след края на Студената война", обясни той.

"Китай влиза доста умно на световните пазари – чрез технологиите. Китай показа, че може да балансира между външния пазар и вътрешното потребление, така че да стимулира икономическия си ръст. Те успяха да влязат във важни технологични области, които са свързани с икономиката на бъдещето – пример за това е Huawei и техните разработки за бъдещето. Това би следвало да запали една червена лампа у всички останали, че вече имат един реален конкурент", отбеляза Калфин.

Той добави, че всички знаем за проблемите на Boeing в областта на сигурността на полетите. Явно сега целта на САЩ е докато те си стъпят на краката, експанзията на Airbus да бъде задържана, посочи гостът.

Вижте част от изказването във видео материала, а целия разговор - в сайта на Bloomberg TV Bulgaria! 

гледано: 51   Още видеоРейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг 50 гласа

Източник: investor.bg