Транс хората са тези, които не се идентифицират с пола,

...
Транс хората са тези, които не се идентифицират с пола,
Коментари Харесай

Мит или факт: Истинската идентичност на транс хората

Транс хората са тези, които не се разпознават с пола, който са имали при раждането си. Те избират да изразят своята еднаквост посредством смяна на своята образна осанка, медикаментозни лечения или хирургически процедури.

Ето някои легенди и обстоятелства за транс хората:

Мит: Транс хората са заболели.

Факт: Транс хората не са заболели. Тяхната еднаквост може да бъде друга от тази, която са имали при раждането си, само че това не ги прави заболели. Факт е, че транс хората могат да страдат от душевен болести или меланхолия, само че това не е обвързвано с тяхната трансидентичност.

Мит: Транс хората са рискови за обществото.

Факт: Транс хората не са рискови за обществото. Те са част от обществото и имат правото да живеят своя живот без боязън от дискриминация или принуждение.

Мит: Транс хората могат да се трансформират назад на своя пол.

Факт: Транс хората не могат да се трансформират назад на своя пол. Това е мит, който не е научно аргументиран. Транс хората избират да изразят своята еднаквост по метод, който им е комфортен, и това би трябвало да бъде уважавано.

Мит: Транс хората могат да се трансформират посредством терапия.

Факт: Транс хората не могат да се трансформират посредством терапия. Това е мит, който е отритнат от медицината. Медикаментозната терапия и хирургическите процедури могат да бъдат потребни за транс хората, които желаят да трансформират своята образна осанка или да трансформират своя пол, само че тези процедури не са наложителни.

Мит: Транс хората избрат да бъдат такива.

Факт: Транс идентичността не е избор, а част от човешката еднаквост.

Мит: Транс хората желаят да трансформират пола си, с цел да са по-сексуално привлекателни.

Факт: Транс хората не избират да трансформират пола си, с цел да бъдат по-сексуално привлекателни. Те вършат това, с цел да изразят своята същинска еднаквост. Имат правото да се разпознават както си изберат и да се изразят, както си желаят, без да бъдат осъждани за това.

Мит: Транс хората са небивалица на актуалното общество.

Факт: Транс хората не са небивалица на актуалното общество. Те съществуват в разнообразни култури и интервали на историята и постоянно са съществували. Модерната просвета и медицина са в този момент в положение да оказват помощ на транс хората да изразят своята еднаквост по метод, който е по-удобен за тях.

Мит: Транс хората могат да влязат в женската тоалетна, даже в случай че са родени като мъже.

Факт: Транс хората имат правото да употребяват тоалетните и другите публични пространства, който са съвместими с тяхната еднаквост и изложение. Не би трябвало да бъдат дискриминирани или подлагани на принуждение. Законите за равенството на половете са в действие и се чака да бъдат спазвани.

Мит: Транс хората са психически нездрави и имат потребност от лекуване.

Факт: Транс хората не са психически нездрави и не се нуждаят от лекуване. Дисфорията на пола не е психическо заболяване, а естествено положение на тяхната еднаквост. Транс хората могат да бъдат помогнати от експерти, които схващат тяхната еднаквост и могат да им дават поддръжка и препоръки.

Мит: Транс хората са рискови за обществото.

Факт: Транс хората не са рискови за обществото. Те имат правото да живеят свободно и да изразят своята еднаквост, без да бъдат дискриминирани или подложени на принуждение. Наистина, транс хората са по-изложени на принуждение и дискриминация, което може да повлияе върху тяхното психическо здраве.

Мит: Транс хората не могат да имат здрави деца.

Факт: Транс хората могат да имат здравословни деца, без значение от това дали са родени като мъже или дами. Медицинската просвета предлага варианти като заледяване на сперма, преместване на яйцеклетки или изкуствено оплождане, които разрешават на транс хората да имат деца, в случай че желаят.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР