траната ни показа червен картон на Северна Македония за членството

...
траната ни показа червен картон на Северна Македония за членството
Коментари Харесай

Доц. Tашев: Посланието ни е ясно, Македония трябва да направи промени

траната ни сподели червен картон на Северна Македония за участието ѝ в Европейски Съюз. България няма да поддържа преговорната рамка за нашата съседка, разгласи през вчерашния ден външният ни министър Екатерина Захариева.

"Изразих позицията на България, че ние можем да одобрим преговорната рамка с Албания, тъй като считаме, че са изпълнени огромна част от изискванията, сложени в решението от март. България на този стадий не може да поддържа плана на преговорна рамка с Република Северна Македония и в тази връзка и провеждането на първата междуправителствена конференция ", заяви Захариева в изказване пред публицисти, откакто завърши разглеждането на точката за разширението на видеоконферентното съвещание на Съвета.

За да даде зелена светлина, страната ни упорства да бъдат изяснени въпросите за общата ни история и езика, и слага условия.

Какво следва след българската позиция

"Ветото, което страната ни вкара, не е по никакъв начин изненадващо. Ако проучваме държанието на Северна Македония през последните месеци, ясно се вижда, че те не се съобразяваха с никакви условия ", съобщи доцент Спас Ташев от Института за проучване на популацията и индивида към Българска академия на науките.

Той добави, че България изрично не е сама в тази борба.

"Други европейски страни също се оповестиха срещу участието им в Европейски Съюз. Българското обръщение е доста ясно – управляващите в Северна Македония би трябвало да създадат промени и да извървят своя път. Членството в Европа допуска другарски връзки и съдействие, което към този миг те не демонстрират ", добави доцент Ташев.

Според него най-силните послания за участието на страната в Европейски Съюз идват от Германия.

"Прокарва се една линия, в която се упорства България да притъпи настояванията си към Северна Македония. Гърция обаче поддържа нашата теза и изрично застана зад нас ", сподели доцент Ташев.

По думите му в Скопие няма водачи, които да поведат популацията към решение на казуса.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР