Трамвай № 6 няма да се връща по бул. „Арсеналски“,

...
Трамвай № 6 няма да се връща по бул. „Арсеналски“,
Коментари Харесай

Тролей ще замества трамвай 6 в София

Трамвай № 6 няма да се връща по бул. „Арсеналски“, а ще резервира настоящия си маршрут към квартал „Иван Вазов“. На негово място в кв. „Лозенец“ ще се движи тролей, който ще свързва „Манастирски ливади“ с Петте кьошета и ще стига до Пета градска болница. Този план бе утвърден от Столичния общински съвет.

Тролеят ще бъде пуснат в придвижване до края на годината. Той ще се движи по маршрута от кв. „Манастирски ливади“ по бул. „Арсеналски“, бул. „Черни връх“, бул. „Фритьоф Нансен“, бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Скобелев“, до Пета градска болница и назад по бул. „Скобелев“, тунела при НДК, бул. „Фритьоф Нансен“.

Вариантът с нов тролей предлага трамваи 1 и 7 да продължат да вървят по бул. „ Скобелев “. За да се понижи шумът обаче, поради който живеещите по булеварда стачкуват, посредством софтуерно решение трамваите ще бъдат отдалечени от жилищните здания.

Другият вид, който не се одобри, изисква продупчване на тунел, в който да влизат трамваите 1 и 7 по посока бул. „ Витоша “. Тогава истинското трасе на 6-цата щеше да бъде възобновено. Вариантът обаче по-скъп – коства над 20 млн.лв.

Според общинският консултант от ГЕРБ Зафир Зарков разновидността с въвеждането на тролейно трасе ще се случи за три месеца, а разновидността с възобновяване на истинското трасе на трамвай 6 може да се забави с години, тъй като включва и отчуждителни процедури. Плюс това, тролеят ще идва доста по-често от трамвая – на 7 минути.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР