Тръмп зае твърда позиция в отношенията с КитайДействително ли обявеното

...
Тръмп зае твърда позиция в отношенията с КитайДействително ли обявеното
Коментари Харесай

Втора студена война

Тръмп зае твърда позиция в връзките с Китай


Действително ли оповестеното през предходната седмица начало на втора студена война остана неусетно? Навярно това се случи, тъй като за малко време никой не следеше събитията? Всички следиха развихрилата се огромна борба към назначението на Кавано за арбитър във Върховния съд на Съединени американски щати. Много от американците проспаха новината, която може би съставлява най-мащабната смяна в американо-китайските връзки от времето на визитата на Хенри Кисинджър в Пекин през 1971 година Промените в политиката на администрацията на Тръмп към Китай се оказаха поразителни.

Вицепрезидентът Майк Пенс изложи главните моменти на този нов метод през предходната седмица в своя тирада произнесена в Института Хъдсън. Критикувайки това, което той назова метод на китайското държавно управление в конкуренцията му със Съединени американски щати, Пенс даде обещание, че администрацията на Тръмп наложително ще реагира по подобаващ метод. Той осъди потисничеството от китайските управляващи на тибетците и уйгурите, проекта „ Произведено в Китай през 2025 година “, възприетата от Китай линия за развиване на промишлеността с внедряването на най-новите технологии, а по този начин също китайската „ дипломация на задълженията “, реализирана в границите на самодейността „ Един пояс, веднъж “.

Възможно е външнополитическият естаблишмънт да е срещу тактиката на Тръмп, само че като цяло е склонен с нуждата да бъде заета по-твърда позиция в връзките с Китай. В бизнеса ще възникне ерес, като едни компании съществено ще пострадат при положение на по-нататъшен растеж на напрежението в американо-китайските връзки. Други ще недоволстват от кражбата на интелектуална благосъстоятелност и наложените им ограничавания за достъп до китайския пазар, а също по този начин ще се опасяват от конкуренцията на китайските компании.

На демократите, които изпитват наслаждение да подлагат на критика Тръмп за прекомерно мекото му отношение към Владимир Путин, ще им се наложи много да поработят, с цел да обяснят за какво твърдостта в връзките към Русия е родолюбив дълг, а същото отношение към Китай е неточност.

(Със съкращения, превод „ Гласове “)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР