Тръмп трябва да се извини. Коронавирусът не е излязъл от

...
Тръмп трябва да се извини. Коронавирусът не е излязъл от
Коментари Харесай

Лекар от Ухан: Тръмп трябва да ни се извини

 " Тръмп би трябвало да се извини. Коронавирусът не е излязъл от лаборатория ". това споделя в изявление за научното издание " Сайънс " китайската вирусоложка и специалистка по прилепите, 56-годишната Шън Чжънли, написа в. " Кориере каузи сера ".

Изследователката, която от 15 години учи прилепите и която има докторантура от университета в Монпелие във Франция, работи в Института по вирусология в Ухан в китайската провинция Хубей. Според таблоиди точно оттова бил " излязъл " новият ковид. Тази догадка беше подета от обществени мрежи, разпространяващи тайни теории и даде мотив на Доналд Тръмп да приказва за " вирус от Ухан " или за " китайски вирус ", предава Българска телеграфна агенция.

Според изследователката, чийто прякор поради интереса й към прилепите е " Жената - прилеп " или " Батуоман ", " изказванията на Тръмп, че новият ковид се е изплъзнал от Института по вирусология в Ухан потиворечат изцяло на обстоятелствата, вредят на изследователската работа на учените от института и на техния персонален живот ". Тя споделя още, че " президентът Тръмп ни дължи своите извинения ".

Шън споделя, че със своите сътрудници е разкрила новия вирус в края на 2019 година при пациенти с пневмония от незнаен генезис. След проучване на вируса, специалистката счита, че е доста евентуално той да произлиза от прилепи. Допълва, че вирусът може да е претърпял еволюция в един или повече междинни гостоприемници, да се е приспособил към индивида и най-после да се е популяризирал в нашия тип. Но към момента не е открит междинният гостоприемник, нито метода на предаването на вируса на индивида.

Специалистката споделя, че е доста малко евентуално вирусът да е минал непосредствено от прилеп на човек, макар че тази догадка не трябва да се изключва. Тя е последовател на втората догадка за прекосяване през промеждутъчен гостоприемник.

Специалистката не счита, че това прекосяване е станало в Ухан или в провинция Хубей. Тя напомня, че местата, на които избухват огромните епидемии, всекидневно не са същите, на които те са зародили, т.е. на които вирусът е прескочил от животно на човек.

Относно животинския пазар в Ухан, който в началото беше наклеветен за източник на вируса, специалистката споделя, че това може би е било едно препълнено с хора място, което просто се е трансформирало в огнище. Там е имало следи от ковид на земята, по дръжките на порти, само че не и в пробите от замразени животни.

Китайската специалистка дава документално изявлението си на " Сайънс ", който й е изпратил въпросите си още преди два месеца и е получил по имейл отговорите едвам на 15 юли, които преди малко разгласява.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР