Тръмп системно ограничава наемането на специалисти с визи H-1BСредната заплата

...
Тръмп системно ограничава наемането на специалисти с визи H-1BСредната заплата
Коментари Харесай

Заплатите на чуждите програмисти в САЩ скачат рязко

Тръмп редовно лимитира наемането на експерти с визи H-1B

Средната заплата на задграничните програмисти в ИТ корпорациите на Съединени американски щати пораства бързо
(снимка: CC0 Public Domain)

Значително нарастване на междинната заплата на ИТ експертите , в това число програмисти, пристигнали в Съединени американски щати от чужбина с работна виза H-1B, се следи в американските компании . Това е реалност в доста от международно известните компании, сочи обява по тематиката на Dice.

Така да вземем за пример, през октомври 2019 година междинната заплата на непознатите програмисти в Гугъл, Microsoft и Apple е била надлежно $138 хиляди, $125 хиляди и $120,3 хиляди В края на юли 2020 година междинните заплати в същите компании към този момент са $142 хил, $143,5 хиляди и $168 хиляди Най-голям растеж е регистриран в Apple, а минимален – в Гугъл.

Споменатите хонорари са видимо по-високи, в съпоставяне със междинната заплата на софтуерен експерт, която е в размер на $94 хиляди през първата половина на 2020 година

В същото време междинните заплати на задграничните експерти в Съединени американски щати, като цяло, в този момент са на равнището на заплатите на разработчиците на програмен продукт в огромните ИТ компании. Например, софтуерен инженер от първо равнище получава $155 800 в Microsoft, $167 800 в Apple и $180 600 в Гугъл.

Кариера в ИТ сферата – и в частност програмирането – е мечтана от от ден на ден младежи. Освен това се следи и преквалификация на фрагменти от други специалности в софтуерни инженери. Този развой е улеснен от налични курсове по програмиране, в това число безвъзмездни онлайн курсове по Java, каквито предлага един от водещите обучителни центрове у нас.

Какво е H-1B виза

H-1B е тип американска виза, която разрешава на жители на друга страна да останат в Съединени американски щати. Този вид виза се издава на задгранични експерти с висше обучение, най-вече ИТ експерти, и им разрешава освен да живеят, само че и да работят в Съединените щати.

H-1B не се смята за имигрантска виза. В същото време задграничните жители, които я получават, имат право да купуват недвижими парцели в Съединени американски щати и да аплайват за непрекъснато престояване в страната.

За да има право на H-1B, претендентът би трябвало да има тапия за бакалавърска степен. Всяка година Съединени американски щати издават до 65 000 H-1B визи на експерти, като 20 000 визи могат да бъдат получени и от притежатели на магистърска степен. Получавайки такава виза, задграничните жители могат да заемат разнообразни длъжности в американски компании в продължение на шест години.

ИТ колосите постоянно наемат задгранични експерти от разнообразни промишлености, които идват в Съединени американски щати с H-1B виза, като разчитат на консултантски компании. По данни на Министерството на труда на Съединени американски щати, употребявайки този метод, Apple е привлякла 2274 чиновници с H-1B визи, а Гугъл – 889 експерти.

Мерките на Тръмп против ползите на ИТ фирмите

H-1B визи се издават на задгранични експерти в Съединени американски щати в продължение на доста години, само че сегашният президент Доналд Тръмп, който стана държавен глава на 8 ноември 2016 година, реши да промени фундаментално тази процедура. Целта му бе да притегли вниманието на огромните компании към американските експерти.

На 10 ноември 2016 година Тръмп разгласи проектите си да усили разноските за приемане на H-1B виза, което съгласно него би трябвало да понижи доста потока от претенденти. През май 2019 година влязоха нови ограничавания за броя на чужденците, искащи да влязат в Съединени американски щати с виза H-1B, вследствие на което претендентите за такива визи започнаха да получават по-често отводи.
още по тематиката
Според анализатори, напъните на Тръмп да „ върне на американците работните места ” започнаха да се отплащат с избухливия растеж на отхвърлянията на претенденти за H-1B визи.

Борбата на Тръмп против влизането на задгранични експерти в Съединените щати доближи своя разцвет в края на юни 2020 година Той изцяло приключи издаването на работни визи най-малко до края на 2020 година и тази ограничаваща мярка може да бъде удължена до края на 2021 година

Забраната на Тръмп не визира експертите, които към този момент са получили виза и са в Съединени американски щати. Държавният глава още веднъж изясни решението си с желанието да обезпечи по-добри условия за претовареност на американците.

Все още не е известно по какъв начин новата възбрана ще се отрази върху заплатите на задграничните експерти в американските ИТ компании. Amazon назова новите визови ограничавания „ недалновидни ”. Според компанията, „ възбраната висококвалифицирани експерти да влизат в страната и да подкрепят икономическото възобновяване заплашва световната конкурентоспособност на Америка ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР