Тръмп счита Орбан за силен лидерПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп

...
Тръмп счита Орбан за силен лидерПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп
Коментари Харесай

Тръмп счита Орбан за силен лидер

Тръмп смята Орбан за мощен водач
Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп смята министър-председателя на Унгария Виктор Орбан за мощен водач и има планове да развива връзките с него. Това съобщи посланикът на Съединени американски щати в Унгария Дейвид Корнстейн пред „ Ню-Йорк таймс “

Изданието напомня, че Корнстейн, който е назначен на поста дипломат на Съединени американски щати в Будапеща през юни тази година, е дълготраен другар на президента Тръмп. „ Президентът Тръмп смята Орбан за доста мощен водач “, отбелязва американският посланик. „ Нашият президент се възхищава на мощните водачи и се надява, че връзките ни ще вървят напред “, прибавя Корнстейн

По данни на „ Ню-Йорк таймс “, Орбан безрезултатно се е опитвал да лобира за ползите на Унгария във Вашингтон по време на мандата на президента Барак Обама. Унгарското държавно управление пожертвало милиони долари за десетки американски проучвателен организации, публични фондове и културни обединявания основно посредством Унгарския предприемчив фонд. Тази организация е записана като компания в щата Делауеър, само че както разкрива вестника, е близка до Орбан.

Според обявата, аналогични старания на Орбан при администрацията на Тръмп се оказат по-успешни. Така унгарското държавно управление отделя на фонда 15 млн $, част от сумата била пожертвана за американски проучвателен институти, които специализират във външна политика. Два превода от 20 хиляди $ са направени за Центъра за разбор на европейската политика, с началник Уес Мичел, който след това Тръмп назначи за асистент държавен секретар за Европа и Евразия.

Кабинетът на Орбан, както твърди вестникът, е отделил повече от 2,5 млн. $ за лобиране ползите на Будапеща пред Конгреса. Край на шестгодишния интервал на липса на контакти на високо ниво сред Съединени американски щати и Унгария поставя срещата на Майкъл Помпео с неговия маджарски сътрудник във Вашингтон. През юни, Тръмп организира телефонен диалог с Орбан, чест, с която последния не е удостояван от страна на Барак Обама, отбелязва вестника.

В края на юли Виктор Орбан при посещаване в румънския град Бъйле Тушнад, сподели, че Унгария се стреми към най-хубави връзки с всяка страна, която я интересува. Отговаряйки на въпрос за отношението към Путин и към Тръмп, унгарският президент съобщи, че той „ няма идоли “.

„ Наша пътеводна звезда – това е националния интерес “, акцентира Орбан./ ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР