Тръмп поднесе на Путин новогодишен подаръкТревожна бе финалната нота на

...
Тръмп поднесе на Путин новогодишен подаръкТревожна бе финалната нота на
Коментари Харесай

Най-голямата опасност през 2019 г. е война

Тръмп сервира на Путин новогодишен подарък


Тревожна бе финалната нота на миналата година. Всъщност прозвучаха няколко такива. Инцидентът в Керченския пролив внезапно изостри руско-украинския спор, публично приет от Киев за война. Последва сриване на фондовия пазар в Съединени американски щати и Япония, също и нов внезапен спад в цените на петрола. Всички тези събития не вдъхват оптимизъм, продължавайки наложилите се към този момент отрицателни трендове в международната стопанска система и политика.

Развитието на негативните трендове може да продължи. Сред най-опасните сюжети множеството специалисти показват огромен боен спор с присъединяване на Русия.

„ Най-негативният сюжет е война “, заключи политологът Игор Минтусов. По думите му, „ тази война може да има връзка с Украйна, вероятни са непредвидими конфликти със страни от НАТО, които може да прераснат в спор “.

Според Андрей Окара, шеф на Центъра за източноевропейски проучвания, „ човечеството през днешния ден наподобява е стигнало някаква граница, оттатък която се обрисува неконтролируема поредност от събития и това може да провокира международна война “. Един „ напълно изпълним сюжет “, счита той.

Най-очевидното отрицателно събитие измежду предстоящите е влизането в мощ на нов пакет американски наказания против Русия, счита Григорий Голосов – декан на факултета за политически науки от Европейския университет в Санкт Петербург. „ Тези наказания сега се обмислят и не е стопроцентово несъмнено, че ще бъдат наложени. По принцип обаче американското управление е длъжно да извърши закона и все нещо да наложи “, сподели той.

Друг отрицателен сюжет може би заплашва Руската федерация в Сирия, при все това президентът на Съединени американски щати Тръмп, по думите на професора, „ сервира на Владимир Путин огромен новогодишен подарък “ с изказването, че е решил да изтегли американските войски от тази страна…Въпросът обаче е там, продължи специалистът, че „ през днешния ден никой не знае последствията от тази стъпка, тъй като в Източна Сирия има е вакуум във властта, чието запълване може да излезе много конфликтен развой. Струва ми се, че той може съществено да задълбочи затъването на Русия в сирийския спор “.

Българска телеграфна агенция (със съкращения)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР