Тръмп обяснява точно колко див и екстремен би бил вторият му мандат

...
Доналд Тръмп измисля най-предсказуемата си визия досега за възможен втори
Коментари Харесай

Доналд Тръмп измисля най-предсказуемата си визия досега за възможен втори мандат, казвайки на поддръжниците си на език, който резонира за подготовката на мафиотската атака на 6 януари на Капитолия на САЩ, че трябва да се „бият като ад“ или ще загубят страната си.

Реторичната ескалация от четири пъти обвинения бивш президент дойде на митинг в Южна Дакота в петък вечер където той обвини своя възможен опонент през 2024 г., президента Джо Байдън, че е разпоредил обвинението му по 91 обвинения в четири наказателни дела като форма на намеса в изборите.

„Не мисля, че някога е имало тъмнина около нашите нация, каквато има сега“, каза Тръмп в антиутопична реч, в която обвини демократите, че са позволили „нахлуване“ на мигранти през южната граница и че се опитват да подновят „истерията“ на Covid.

Републиканецът рязката реч на фаворита повдигна перспективата за второ президентство, което ще бъде още по-екстремно и предизвикателно за върховенството на закона от първото му. Неговото мнение, че Овалният кабинет предоставя неограничени правомощия, предполага, че Тръмп би се отдал на поведение, подобно на това, за което очаква процес, включително сплашване на местни служители в предполагаем опит да отмени поражението си от 2020 г.

Характерно е, че Тръмп също насочи критиките към поведението му срещу политическите му врагове, имплицитно твърдейки, че истинската опасност за политическите свободи на Америка не произтича от опита му да обезсили свободните и честни избори, а от усилията да го накара да бъде изправен пред правна отговорност за това. „Това наистина е заплаха за демокрацията, докато те потъпкват нашите права и свободи всеки един ден от годината“, каза той.

„Това е голям момент в нашата страна, защото или ще отидем по един или друг начин, и ако тръгнем по другия начин, няма да ни остане нито една държава“, каза той на поддръжници в Южна Дакота. „Ще се борим заедно, ще победим заедно и след това ще търсим справедливост заедно“, добави той. Това последва мартенски митинг, в който той таксува кампанията си през 2024 г. и потенциалния си втори мандат като съд за „възмездие“ за поддръжници, които вярват, че са били онеправдани.

Тръмп е висококвалифициран демагог, чиито възможности за инжектиране лъжи и конспирации в политическия кръвоток на страната създава водовъртеж от хаос и раздразнение, в който изглежда само той просперира. И думите му формират общественото мнение. В скорошно проучване на CNN, например, само 28% от републиканците смятат, че Байдън законно е спечелил достатъчно гласове, за да спечели изборите през 2020 г. Това идва след години на непрестанно отричане на Тръмп, че е загубил, и въпреки че съдилищата отхвърлиха многобройните му оспорвания на резултата.

Авторитаризмът на Тръмп може да направи изборите през 2024 г. важен избор

Автократичният състав от кампанията на Тръмп създава зловеща атмосфера около изборите през 2024 г. и поражда дълбоки дилеми за избирателите и неговите опоненти. Това, например, придава допълнително значение на нарастващия дебат дали Байдън, на 80-годишна възраст, има необходимата издръжливост и политическа устойчивост, за да победи Тръмп за втори път. Докато неговият предшественик прекара уикенда, хвърляйки съмнения върху избирателната система на Америка, Байдън беше от другата страна на земното кълбо в Индия и Виетнам, изграждайки международна подкрепа за своята знакова външнополитическа стратегия за борба със заплахата за западната демокрация от авторитарни лидери в Китай и Русия.

Вкъщи, екстремизмът на бившия президент също разкрива плахостта на повечето му съперници от републиканците на първичните избори, които напоследък се обединяват срещу кандидата новобранец Вивек Рамасвами, но са готови да критикуват Тръмп само с най-скверните думи за да избегне пресичането на милионите си поддръжници на Републиканската партия. Най-близкото до което един кандидат, бившият губернатор на Южна Каролина Ники Хейли, стигна до критикуването на поведението на Тръмп в предаването „Състоянието на съюза“ на CNN в неделя, беше да предупреди, че „трябва да оставим негативизма от миналото зад нас“, както тя рекламира самата себе си като пример за ново поколение лидери.

Нарастващата демагогия на бившия президент също така насочва вниманието към ключови неизвестни на изборите през 2024 г.:

– Рискува ли Републиканската партия да номинира кандидат чието неукротимо поведение ще отблъсне избирателите в много крайградски квартали, които се обръщат срещу него на изборите през 2020 г., особено като се има предвид възможността той да е осъден престъпник, докато избирателите направят своя избор?

– А ако Тръмп спечели номинацията, неговите задължения и перспективата за още четири години на хаос и взаимни обвинения ще смекчат ли опасенията относно физическата и умствена компетентност на Байдън и опасенията за икономиката, както беше разкрито в анкета на CNN миналата седмица, която улови широко негативна представа за неговото президентство?

В същото време силната преднина на Тръмп в първичните избори показва, че има пазар за неговата марка театрално представяне на силни мъже. Милиони избиратели му се доверяват и му се възхищават и са убедени както от фалшивите му твърдения, че е спечелил изборите през 2020 г., така и от това, че наказателните обвинения, пред които е изправен, са опит да бъде преследван заради политическите му възгледи. Откровеността на Тръмп и внимателно поддържаният имидж на аутсайдер, въпреки факта, че той е живял в Белия дом, му позволяват безкрайно да потропва по шева на негодувание срещу Вашингтон и политически, икономически и медийни „елити“, което е дълбоко усетено от мнозина, които подкрепят движението „Да направим Америка отново велика“. Това може би обяснява защо обвиненията срещу него изглежда са го направили по-популярен на първичните избори на Републиканската партия.

И подучени от Тръмп, републиканците широко се оплакват, че синът на настоящия президент, Хънтър Байдън – който е разследван от специален прокурор за предполагаеми нарушения на данъците и закона за оръжията след пропадането на споразумение за признаване на вината – получава преференциално третиране от Министерството на правосъдието. И те призовават за корупция в това, което виждат като опитите на Хънтър Байдън да се възползва от бившата позиция на баща си като вицепрезидент, за да сключва бизнес сделки на места като Китай и Украйна.

Тръмп пося и разпространи много от тези разкази в продължение на месеци, оказвайки политически натиск върху лидерите на Републиканската партия на Капитолийския хълм да обмислят възможността за разследване за импийчмънт на Джо Байдън. Поддръжниците на този ход все още не са показали кои тежки престъпления или простъпки, или случаи на държавна измяна или подкуп – конституционният стандарт за импийчмънт – се отнасят за Байдън. Президентът отрече да е участвал в каквито и да е бизнес сделки на сина си и републиканците не представиха никакви доказателства за неправомерни действия от негова страна във връзка с тези сделки. Все пак мнозинството от американците в скорошно проучване на CNN – 61% – казват, че смятат, че Джо Байдън е имал поне някакво участие в бизнес сделките на Хънтър Байдън, като 42% казват, че смятат, че той е действал незаконно, а 18% казват, че действията му са били неетично, но не и незаконно. 55% мнозинство също казват, че президентът е действал неподходящо по отношение на разследването на сина му за потенциални престъпления, докато 44% казват, че е действал правилно.

Тези национални разделения, които Тръмп експертно разширява, говорят за дълбок смисъл на отчуждение в американската политика, което само ще се изостри от горчиви избори. Подобно разделение беше нагледно демонстрирано на футболен сблъсък в събота в първия в страната щат за събиране на Републиканската партия, където Тръмп, един от няколкото кандидати на Републиканската партия, които присъстваха на мача, беше посрещнат от смесица от възгласи и освирквания. Няколко футболни фенове го поздравиха с един пръст в жестове, заснети в социалните медии. Домакинът Iowa State Cyclones загуби от University of Iowa Hawkeyes в мача в Еймс, колежански град в окръг Стори – либерален бастион във все по-консервативен щат, който Тръмп два пъти спечели на общи избори.

Защо Тръмп езикът е двигателят на политическата му власт

Някои коментатори по-рано поставиха под съмнение това, което смятат за тревожно медийно отразяване на Тръмп, предполагайки, че неговата перформативна войнственост често се тълкува твърде буквално. Но стотиците страници доказателства в наказателни обвинения, в които се твърди, че Тръмп е използвал президентската власт, за да се опита да открадне избори и начинът, по който той използва изявите си и социалните си медии, за да се опита да сплаши съдиите и потенциалните съдебни заседатели преди съдебните процеси срещу него, оставиха такива критики силно остарял.

Огнената реторика на Тръмп е централна за неговата политическа привлекателност и метода му за изграждане на власт. От неговите хапливи унижения и прякори, които омаловажават съперниците, до речта във Вашингтон, преди да каже на тълпата „да се бият по дяволите“ или няма да имат държава на 6 януари 2021 г., Тръмп използва език, за да управлява своето политическо движение .

В своите забележки в Южна Дакота – където той прие подкрепата на губернатор Кристи Ноем, потенциален избор за вицепрезидент, ако той е кандидатът на Републиканската партия – Тръмп се оплака, че е жертва на „корумпирани и крещящи ” виктимизация и „намеса в избори”. Той каза, че делата, заведени срещу него, "ще му позволят", ако бъде избран за президент, да извика своя главен прокурор и да поиска разследване на политическите си противници. „Подайте обвинение на опонента ми, той се справя добре“, каза Тръмп, намеквайки, че точно това е направил Байдън. Бившият президент използва саркастичен тон в бурната атмосфера на предизборен митинг, така че контекстът е важен. Но като се има предвид неговия пример за изпълнение на заплахите му, коментарите му може да се окажат предсказващи, ако спечели през 2024 г.

Като президент той често твърди, че има почти неограничена конституционна власт, което е отношение, което е очевидно доказателство в три от неговите обвинителни актове – за опити да събори изборите и за трупането на секретни документи след напускането на Белия дом.

Така че, когато Тръмп отправя заплахи по време на предизборната си кампания, струва си да се чуе .

За повече новини и бюлетини на CNN създайте акаунт на CNN.com

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР