Тръмп не веднъж критикува ОПЕК заради високите цени на петрола.За

...
Тръмп не веднъж критикува ОПЕК заради високите цени на петрола.За
Коментари Харесай

САЩ се опитват да осигурят на съюзниците си алтернатива на иранския петрол

Тръмп не един път подлага на критика ОПЕК поради високите цени на петрола.За него е доста значима стабилната цена на горивата поради значимите междинни избори през ноември.

Още по тематиката
Саудитският крал e срещу проектите за листване на борсата на Saudi Aramco

Планираната продажба на акции трябваше да бъде крайъгълният камък на обещаната икономическа промяна на кралството
29 авг 2018
Как американските наказания против Иран въздействат на европейските компании

Повечето компании приключват интервенциите си в Техеран
12 авг 2018
Daimler се отхвърля от разрастването на бизнеса си в Иран поради глобите

Автопроизводителят няма да възобновява производството си в страната
8 авг 2018
В прорез с позицията до момента Тръмп разгласи подготвеност за среща с Иран " без предварителни условия "

Техеран отхвърли предлагането и назова отдръпването на Съединени американски щати от остарялата договорка " нелегално "
31 юли 2018
Европейската капиталова банка няма да финансира планове в Иран

Ръководството й се притеснява, че в противоположен случай международните й интервенции ще бъдат подложени на риск
19 юли 2018
Тръмп атакува ОПЕК за цените на петрола

Американският президент още веднъж упорства организацията да ги понижи, Иран заплаши да блокира Ормузкия пролив
8 юли 2018 Администрацията на Белия дом работи за обезпечаване на различни източници на нефт на американски съдружници, които ще бъдат наранени от глобите на Съединени американски щати против Иран. Това твърди върховен чиновник на администрацията пред Financial Times.

Действията идват по-малко от два месеца преди да влязат в действие новите американски наказания против Иран, откакто по-рано през годината американският президент Доналд Тръмп отдръпна страната от нуклеарната договорка. Въпреки че Германия, Франция и Англия се пробват да спасят договорката, доста европейски компании към този момент започнаха да напущат Иран, а други оповестиха такива планове. " Съобщението за Европа е, че нуклеарната договорка е несполучлива и европейските компании стартират да напущат Иран ", споделя високопоставеният чиновник.

Изискванията от Тръмп

Администрацията на Тръмп упорства всички купувачи на ирански петрол да понижат вноса си до нула. Докато страни като Южна Корея и Франция изцяло стопираха да купуват суровината от Техеран, Индия и Китай към момента внасят ирански недопечен нефт, само че в по-малки количества.

Износът на Иран към този момент е понижен доста - минимум с 500 хиляди барела на ден от май до момента и сега е под 2 млн. Това се случва, преди да влязат в действие новите наказания на Съединени американски щати през ноември. Международната организация по енергетика предизвести, че в случай че износът от Иран продължи да пада, петролните пазари ще се затегнат фрапантно.

Кой може да помогне

Естествено най-големият съдружник на Съединени американски щати в Близкия изток - Саудитска Арабия, по искане на Тръмп стартира диалози с страни във и отвън ОПЕК като Русия, като се реализира сделка за нарастване на производството. За администрацията на Тръмп поддържането на цените на петрола под надзор е доста значимо, с цел да няма влияние върху цените на горивата в страната преди основните междинни избори през ноември.

В момента цената на петрола вид брент е покрай 80 $ за барел, защото не е ясно до каква степен Саудитска Арабия дружно с другите производители ще могат да усилят добивите, с цел да компенсират огромната дупка в износа, която ще бъде оставена от Иран.

През последните месеци Рияд е предложил на производителите да прибавят спомагателни 1 млн. барела дневно на пазара. Саудитска Арабия и Ирак са нараснали най-вече своята продукция, като част от спомагателните количества се съхраняват на танкери в морето.

Съобщението за желанията на Белия дом идва дни преди Общото заседание на Организация на обединените нации идната седмица, на което се чака да участва иранският президент Хасан Рухани. Според американския формален представител Тръмп не упорства интензивно за среща с иранския водач, каквато желаеше преди година в Ню Йорк. Тръмп ще приказва пред Общото заседание на Организация на обединените нации във вторник, преди да се обърне към Съвета за сигурност на Организация на обединените нации на идващия ден, където ще бъде разисквана и обстановката в Сирия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР