Тръмп не е непобедим в републиканската надпревара – но все пак му липсва нито един силен претендент

...
Всяка надежда не е умряла за републиканските съперници на Доналд
Коментари Харесай

Всяка надежда не е умряла за републиканските съперници на Доналд Тръмп, но всеки, който иска да се появи като истински претендент, трябва скоро да започне да обединява опозицията срещу бившия президент, за да забави преследването му към трета поредна номинация за Републиканската партия.

Ново проучване на CNN/SSRS, което показва, че голямата преднина на бившия президент е стабилна в първите първични избори в щата Ню Хемпшир, ескалацията на кампанията в Айова и разочарованието сред донорите от раздутото поле, което разделя вота срещу Тръмп, вкарват нови спешност в надпреварата четири месеца преди началото на гласуването.

„Говорим за четири месеца. Можеш ли да повярваш?" бившият президент каза по време на пътуване до Айова в сряда, твърдейки, че изборите му са се повишили като „ракетен кораб“ и се похвали как е пренесъл щата два пъти на общи избори.

Това е много повече от конно надбягване. В тези безпрецедентни избори силата на Тръмп повишава възможността републиканците да изберат кандидат, изправен пред четири криминални процеса, който може да бъде осъден престъпник до изборите през ноември 2024 г. и обещава, в изблик на автократична реторика, президентство на възмездие, което ще тества върховенството на закона повече от първия си мандат.

Тази перспектива е поне част от причината за засилен контрол върху кампанията и перспективите на президента Джо Байдън на фона на загрижеността относно способността му да отблъсне страховито нападение на Тръмп и след това да изкара напълно евентуален втори мандат, който ще приключи, когато той е на 86 години.

Състоянието на републиканската надпревара е следното: Тръмп все още не е непобедим, но условията, при които той може да бъде победен, все още са далеч от материализиране.

Новото проучване на CNN/SSRS в Гранитния щат показва някои признаци за оптимизъм сред съперниците на Тръмп, които досега се бореха да отправят надеждно предизвикателство към бивш президент, обичан сред основните гласоподаватели на партията и движение в надпреварата за второ място.

Шестима от 10 гласоподаватели са отворени за кандидат, различен от Тръмп, който води с 39% – по-малко от неговия брой в някои други щати и в национални проучвания, където той често получава мнозинство. Но схващането, че Тръмп може да бъде победен, трябва да се балансира срещу факта, че както през 2016 г., няма доминираща алтернатива на бившия президент.

В анкетата биотехнологичният предприемач Вивек Рамасвами има 13%, пред бившия губернатор на Южна Каролина Ники Хейли с 12% и бившия губернатор на Ню Джърси и яростен критик на Тръмп Крис Кристи с 11%. Проучването е лоша новина за губернатора на Флорида Рон ДеСантис, който падна с 13 пункта от предишно проучване през юли до 10%, потвърждавайки, че кампания, която се очаква да представлява реална заплаха за Тръмп, е ерозирала значително при контакта с избирателите. Но Хейли, Рамасвами и Кристи отбелязаха големи печалби, докато подкрепата на Тръмп беше стабилна, което означава, че надпреварата е стабилна на върха, но се измества под лидера.

Един извод от допитването е, че има истински анти-Тръмп блок от гласоподаватели в Ню Хемпшир. Усещането, че много избиратели са разочаровани от перспективата за нови избори между Байдън и Тръмп и са отчаяни от политиката като цяло, оживи последния епизод на репортажния проект на Джон Кинг от CNN тази седмица, който представя гласоподавателите, докато преценяват възможностите си в държавата.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР